Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų F-1 pilotų galvos skausmas – slystantis bolido galas

F-1 pilotai šiemet turės priprasti ne tik prie degalų taupymo bei kitų pokyčių, bet ir prie dažnai slystančio bolido galo. Pakitus naujųjų automobilių aerodinamikai, sumažėjo sukibimas su trasa, o naujieji varikliai pasižymi tokiu dideliu sukimo momentu, jog dažnai prasisukantys galiniai bolido ratai pilotų nebestebina.
Fernando Alonso
Fernando Alonso / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visi šie dalykai apsunkins sportininkų darbą trasoje, jiems lenktynių trasose teks sutramdyti slystantį bolido galą.

Lyg to būtu maža, dėl slystančio bolido galo kils dar viena problema, kurią pilotai privalės įveikti – priversti tinkamai dirbti galines padangas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adrianas Sutilas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adrianas Sutilas

„Bandymų metu mums sunkiai sekėsi išlaikyti tinkamą darbinę temperatūrą padangose. Išvažiavus iš techninio aptarnavimo zonos, pirmame rate, viskas yra gerai. Tačiau vėliau viskas pasikeičia ir padangos tampa kietos lyg akmuo. Tai lyg važiavimas ant ledo. Galinės padangos daug kartų prasisuko, buvo sunku prognozuoti bolido elgesį“, – apie šių metų iššūkius pasakojo „Sauber“ pilotas Adrianas Sutilas.

A.Sutilo teigimu, trasose, kuriose oro ir asfalto dangos temperatūra nebus aukšta, pilotuoti naujuosius bolidus bus tikrai sunkoka.

„Vėsesnėse lenktynėse tikrai bus didžiulė problema. Neliko apipučiamo difuzoriaus ir dabar matome, kiek nuo jo buvome priklausomi“, – teigė A.Sutilas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamui Kobayashi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamui Kobayashi

Po metų pertraukos į F-1 sugrįžęs Kamui Kobayashi taip pat išsakė savo nuomonę apie stipriai pakitusius F-1 bolidus.

„Prispaudžiamoji jėga dabar daug mažesnė nei buvo anksčiau. Iki šiol buvo daug paprasčiau sušildyti galines padangas, tačiau dabar yra kitaip. Net ir su stabdžių balanso sistema mes nedaug naudojamės galiniais stabdžiais, todėl turime rasti kitų būtų kaip geriau sušildyti galines padangas“, – sakė „Caterham“ lenktynininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Felipe Massa, „Scuderia Ferrari“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Felipe Massa, „Scuderia Ferrari“



„Williams“ piloto Felipe Massos teigimu, šiemet žiūrovai lenktynių metu pamatys daugiau slidinėjančių bolidų nei anksčiau.

„Tikrai matysite daugiau slidinėjančius bolidus. Taip bus todėl, jog sumažėjo prispaudžiamoji galia, tačiau padidėjo variklio sukimo momentas. Slystantis bolido galas niekada nebuvo geras dalykas. Dėl to prarandi brangų laiką, taigi, privalai to vengti“, – sakė naujasis „Williams“ pilotas F.Massa.

Brazilas pridūrė, jog dažnai prasisukantys galiniai ratai vis dėl gali būti naudingas dalykas, kadangi būtent tai sportininkui padės greičiau sušildyti bolido gale esančias padangas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius