Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Solitek Nova“ – pirmųjų Baltijos šalyse parą trukusių elektromobilių lenktynių čempionė

Kuršėnų autodrome po 24 valandas trukusių „Enefit 24H EV Race“ lenktynių 11-os komandų rikiuotėje pergalę šventė „Solitek Nova“ ekipa. Komandos nariai, pasikeisdami, visą parą vairavo „Tesla Model 3“ elektromobilį.
 „Solitek Nova“ komanda
„Solitek Nova“ komanda

Spalio 21-22 dienomis Kuršėnų autodrome vyko pirmosios Baltijos šalyse visą parą trunkančios elektromobilių lenktynės „Enefit 24H EV Race“. Dėl nugalėtojų vardo šį kartą kovojo 11 komandų su 54 lenktynininkais.

Komanda „Solitek Nova“, atstovaujanti pirmąjį Lietuvoje autonominės išmaniosios baterijos gamintoją, startavo užtikrintai, o po įtemptos kovos, strategiškai nurungusi savo pagrindinius konkurentus iškovojo čempionės titulą.

V.Pilkausko nuotr./„Enefit“ elektromobilių 24 val. lenktynės, šeštadienio rytas
V.Pilkausko nuotr./„Enefit“ elektromobilių 24 val. lenktynės, šeštadienio rytas

Svarbu – optimalus greitis ir elektros energijos sąnaudos

„Enefit 24H EV Race“ lenktynių tikslas – ne maksimalus greitis, o per parą įveiktas didžiausias ratų skaičius. Norėdama tai pasiekti, kiekviena komanda turėjo strategiškai pasirinkti, kokiu optimaliu greičiu įveikti ratus, atsižvelgiant į elektros energijos sąnaudas trasoje ir sugaištamą laiką įkrovimo stotelėje bei keičiantis lenktynininkams.

Lenktynėse dalyvavusios „Solitek Nova“ komandos nariai, pasikeisdami, visą parą vairavo „Tesla Model 3“ elektromobilį.

Komandoje buvo Dakaro legenda ir automobilių sporto veteranas Antanas Juknevičius, Lietuvos ir Baltijos šalių žiedinių lenktynių čempionas Kęstutis Stasionis, žiedinių lenktynių entuziastas ir elektromobilių lenktynių čempionas Artūras Stelionis, tėčio pėdomis einantis Vytautas Stelionis bei automobilių sporto mėgėjas ir atsinaujinančių energijos sprendimų ekspertas Vidas Buzas.

Laimėtojų komandos vadovas – Edvinas Kriščiūnas.

Kova virė iki paskutinės minutės

Taktiškai pasirinkusi savo elektromobilio greitį ir valdydama elektros sąnaudas kiekvieno rato metu, „Solitek Nova“ į pirmąsias pozicijas išsiveržė jau trečią lenktynių valandą ir jų nebeužleido.

V.Pilkausko nuotr./„Enefit“ elektromobilių 24 val. lenktynės, nakties akimirkos
V.Pilkausko nuotr./„Enefit“ elektromobilių 24 val. lenktynės, nakties akimirkos

Tiesa, stovėdama ir laukdama, kol iki reikiamos ribos pasikraus pirmoji lietuviška baterija, komanda užleisdavo vietą artimiausiems konkurentams. Tačiau sugrįžusi į trasą, netrukus susigrąžindavo lyderio pozicijas.

Likus kelioms valandoms iki lenktynių finišo pirmaujančios komandos turėjo priimti vieną itin svarbų strateginį sprendimą – kada atlikti paskutinį baterijos įkrovimą ir iki kokios ribos įkrauti bateriją, kad iki finišo be sustojimo pavyktų įveikti kuo daugiau ratų.

„Prieš paskutinį etapą atlikome daug skaičiavimų, remdamiesi per lenktynes sukauptais duomenimis ir savo prielaidomis. Turėjome įvertinti savo konkurentų greitį trasoje, galimą jo augimą dėl mūsų sustojimo ir išnaudojamą energijos kiekį atitinkamam ratų skaičiui. Taip pat reikėjo įvertinti ir dar kelis svarbius faktorius – mūsų baterijos likutį po pakrovimo ir mūsų tempą išvažiavus į paskutinį etapą. Tad turėjome surasti optimaliausią langą stojimui ir jo trukmei“, – komentavo A. Juknevičius.

V.Pilkausko nuotr./„Enefit“ elektromobilių 24 val. lenktynės, nakties akimirkosšeštadienio rytas
V.Pilkausko nuotr./„Enefit“ elektromobilių 24 val. lenktynės, nakties akimirkosšeštadienio rytas

Pirmavusi „Solitek Nova“ paskutinį sustojimą atliko iki lenktynių pabaigos likus mažiau nei 1,5 valandos – šį veiksmą paskatino ką tik iš krovimo stotelės išvažiavęs tiesioginis oponentas.

„Solitek Nova“ komanda savo elektromobilį krovė 5 min (iki 23 proc.) ir vairą lemiamam etapui patikėjo Kęstučiui Stasioniui.

Iki pat paskutinės minutės arši kova dėl pirmosios vietos vyko tarp trijų komandų, tačiau palaikydama reikiamą tempą „Solitek Nova“ komanda stabiliai „štampavo“ ratus, o kirsdama finišo liniją jų turėjo 619 – trimis daugiau nei oponentai.

„Solitek Nova“ komandos automobilis
„Solitek Nova“ komandos automobilis

„Džiaugiuosi, kad pavyko įrašyti „Solitek Nova“ komandos vardą į istorijos metraščius ir tapti pirmųjų Baltijos šalyse 24h trukusių elektromobilių lenktynių čempionais. To nebūtų pavykę be puikios komandos ir geros strategijos“, – po iškovotos pergalės kalbėjo A. Juknevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius