Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Švedo šturmanas Ž.Sakalauskas: „Mes turime būti kaip orkestras“

Daugkartinio Lietuvos ralio čempiono Vytauto Švedo šturmanas Žilvinas Sakalauskas per Lenkijoje ir Lietuvoje vyksiantį Pasaulio ralio čempionato etapą minės savo šturmanavimo 25-metį.
Žilvinas Sakalauskas ir Vytautas Švedas
Žilvinas Sakalauskas ir Vytautas Švedas / Komandos nuotr.

47-erių metų „Juta Racing“ komandos narys kartu su V.Švedu važiuoja vienuolikti metai. Pasak Ž. Sakalausko, nuo balso intonacijos ir garso priklauso ne tik emocinė vairuotojo būsena, bet ir dauguma sėkmės.

„Vytas klauso, girdi. Net ir lengviausiame posūkyje riktelėjus ar emociškai garsiau išsireiškus matosi rezultatas – staigi reakcija. Vairuotojas akimirksniu pristabdo ar sumažina greitį” – ramiai aiškina Ž.Sakalauskas.

Pasak „Juta Racing“ šturmano, važiuojant automobilyje reikia galvoti ką ir kaip tu pasakai. „Valdyti balsą nėra lengvas darbas. Kuomet laimimas ralis, sakoma, laimėjo lenktynininkas, o kuomet pralaimima, sakoma – blogas šturmanas“, – šypsosi Ž. Sakalauskas.

Komandos nuotr./Žilvinas Sakalauskas ir Vytautas Švedas
Komandos nuotr./Žilvinas Sakalauskas ir Vytautas Švedas

Kuomet nėra greitų posūkių ir trasa būna nesunki, Žilvinas taip pat stengiasi kalbėti ramiai, tačiau teigia, kad šturmanaujant tenka pakelti ir rankas.

„Kai lenktynėse didelis greitis ir neįmanoma spėti išsakyti visų simbolių, tada pasitelkiamos rankos. Tarkim, piršto pakėlimas reiškia šauktuką, nes pasakyti „pavojinga“ yra per ilgas žodis. Rankos pakėlimas, kap gestas duoda daug informacijos“, – teigia „Juta Racing“ šurmanas.

25-erius metus šturmanaujantis Žilvinas pripažįsta, kad važiuodamas lenktynėse net pagyrimo žodžius Vytautui stengiasi sakyti trumpus.

„Tą darau. Labai trumpa frazė gali būti – „liuks”. Ir jis tą supranta, kad išpildyta tam tikra atkarpa gerai, kad mes viską įvykdėme tiksliai, maksimaliai greitai“, – šypsosi Ž.Sakalauskas.

Komandos nuotr./Žilvinas Sakalauskas ir Vytautas Švedas
Komandos nuotr./Žilvinas Sakalauskas ir Vytautas Švedas

Po dviejų dienų vyksiantis Pasaulio ralio čempionato etapas Lenkijoje ir Lietuvoje, pasak Ž.Sakauslausko, jam yra didžiulis įvertinimas. Tiesa, kaip šturmanas Pasaulio pirmenybėse jis dalyvaus jau 13 kartą.

„Čia viskas turi lietis kaip orkestre, kuomet muzikantai vienas kitą mato akies kampeliu. Lygiai taip pat, man ir Vytui. Turime matyti labai plačiai“, – teigia „Juta Racing“ šturmanas.

Pasaulio ralio čempionato etapas Lenkijoje ir Lietuvoje vyks birželio 26-29 dienomis. Paskutinį kartą pasaulio ralio čempionato lenktynėse V.Švedo ir Ž.Sakalausko ekipažas prieš penkerius metus dalyvavo taip pat Lenkijoje ir užėmė 15-ą vietą bendroje įskaitoje. Tai iki šiol geriausias nepriklausomoje Lietuvoje kada nors Pasaulio ralio čempionatuose pasiektas mūsų šalies sportininkų rezultatas.

VIDEO: Šturmanas Ž.Sakalauskas apie WRC ralį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius