Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vandens formulių F2 Pasaulio čempionatas pirmą kartą atkeliauja į Lietuvą

Riaumojantys galingi varikliai, įspūdingi greičiai, pavojingi lenkimai, avarijos, įtampa ir adrenalinas – tai yra priežastys, dėl kurių vandens formulių F2 varžybos visame pasaulyje sutraukia tūkstantines žiūrovų minias.
Vandens formulių F2 varžybos
Vandens formulių F2 varžybos / F2 Lithuania nuotr.
Temos: 2 Nardymas Zarasai

Tapti šio įspūdingo reginio liudininkais šio mėnesio pabaigoje galės ir Lietuvos žiūrovai – paskutinį rugpjūčio savaitgalį, 27-28 dienomis, Zaraso ežere vyks pirmą kartą Lietuvoje rengiamas F2 Pasaulio čempionatas.

Varžybose kartu su sportininkais iš viso pasaulio dalyvaus ir lietuvis Edgaras Riabko. Kartu su F2 Pasaulio čempionatu Zarasuose vyks ir FR1000 gliserių klasės Europos čempionato etapas.

„Paskutinis šios vasaros savaitgalis paliks ryškų pėdsaką Lietuvos vandens sporto istorijoje. Tokio lygio ir tokio masto tarptautinių motorlaivių varžybų Lietuvoje dar nėra buvę. Esu tikras, kad daugelis Zarasuose vyksiančiose varžybose apsilankiusių žiūrovų taps šios išskirtinės sporto šakos mėgėjais“, - tvirtino Pasaulio čempionatą Lietuvoje rengiančios asociacijos „F2Lithuania“ valdybos narys Mindaugas Mačiulaitis.

Trasa palanki lietuviui

Vandens formulių F2 Pasaulio čempionatą sudaro 7 etapai. Zarasuose vyks penktasis šių varžybų etapas. Lietuviui E. Riabko pirmosios varžybos Suomijoje baigėsi kvalifikacijos metu patirta avarija, o antrasis etapas buvo pažymėtas techniniu gedimu. Norvegijos mieste Tvedestrande vykusiame trečiajame čempionato etape E. Riabko pavyko išvengti nesklandumų – lietuvis užėmė aukštą 8 vietą ir iškovojo 3 įskaitinius taškus. Šį savaitgalį kitame Norvegijos mieste Tonsberge vyks ketvirtasis Pasaulio čempionato etapas. Tai bus paskutinė repeticija prieš varžybas Zarasuose.

„Zaraso ežero trasa yra greita ir gana sudėtinga. Vanduo čia nėra ramus ir tai man turėtų tapti privalumu, nes aš mėgstu banguotesnes trasas. Varžybų laukiu nusiteikęs optimistiškai. Neseniai persėdau į italų gamintojo DAC formulę, kuri yra kur kas geresnė nei mano turėta anksčiau. Nors priprasti prie naujos technikos dar reikia laiko tiek man, tiek mano mechanikams, netrukus būsiu pasiruošęs kovoti dėl prizinių vietų“, - pasakojo nuo 2014 metų šios klasės varžybose dalyvaujantis kaunietis.

Žiūrovų laukia staigmena

Planuojama, kad į Zarasus atvyks apie 20 komandų iš viso pasaulio. Sportininkai į Zarasus susirinks penktadienį. Šeštadienį, rugpjūčio 27 dieną, vyks treniruotės, kvalifikacinės varžybos ir žiūrovų itin mėgstamos maksimalaus greičio bei sprinto rungtys. Sekmadienį tęsis FR-1000 gliserių klasės Europos čempionato etapo plaukimai, o visą renginį vainikuos pagrindinės formulių F2 varžybos.

„Be abejonės, tai didelis įvykis visam Lietuvos sportui. Zaraso ežeras yra unikali vieta, ideali tokio tipo varžyboms ir jas stebintiems žiūrovams. Tikiu, kad visi apsilankę Pasaulio čempionate, liks užburti ne tik šio išskirtinio sporto, bet ir Zarasų krašto grožio“, - akcentavo šių varžybų globėjas, Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Į renginį atvykusių žiūrovų laukia ne tik išskirtinės galingų motorlaivių lenktynės, bet ir parodomoji geriausių Lietuvoje motorizuotų parasparnių pilotų programa. Į čempionatą atvykę žiūrovai turės galimybę apsistoti Zaraso ežero Didžioje saloje veiksiančioje stovyklavietėje.

Prilygsta superautomobiliams

Varžybose dirbs profesionalių teisėjų kolegija iš Portugalijos. Zaraso ežere nuolat budės 25 metų patirtį turinti gelbėtojų komanda iš Vengrijos, kurią sudaro aštuoni žmonės, dirbantys su dviem kateriais bei profesionalia nardymo įranga. Dėl teisės organizuoti Pasaulio čempionatą Lietuva varžėsi su 6 šalimis. Ekspertų teigimu, sėkmę šioje kovoje Lietuvai lėmė puikiai surengtas Europos čempionatas, pernai vykęs tame pačiame Zaraso ežere.

F2 klasės formulių korpusas pagamintas iš anglies pluošto. Išvystyti įspūdingą 180 km/val. ar didesnį greitį formulėms leidžia galingi šešių cilindrų, 200 arklio galių turintys varikliai.

„Praėjusiais metais vykęs Europos čempionatas buvo surengtas puikiai. Tiesa, kai sužinojome, kad Lietuva gavo teisę organizuoti Pasaulio čempionatą, mums buvo lengvas šokas. Vis tik tai yra visai kitas lygis. Pasiraitoję rankoves padarėme namų darbus ir esame pasiruošę“, - pasakojo Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas.

F2 klasės formulių korpusas pagamintas iš anglies pluošto. Išvystyti įspūdingą 180 km/val. ar didesnį greitį formulėms leidžia galingi šešių cilindrų, 200 arklio galių turintys varikliai. Pagal įsibėgėjimo greitį šios klasės motorlaiviai prilygsta galingiausiems superautomobiliams. Tai – brangus sportas. Naujas, pilnai sukomplektuotas F2 klasės laivas kainuoja apie 100 tūkst. eurų.

Daugiau informacijos – www.f2lt.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius