Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varžybų ant Kupiškio marių dalyviai: tokio kokybiško renginio nebuvo jau seniai

Vasario 15-ą dieną Kupiškio marių prieigose rinkosi automobilių sporto mėgėjai. Čia savivaldybė kartu su Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centru surengė oficialų pasivažinėjimą ant ledo.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.
Temos: 2 Marios Kupiškis

Organizatoriai pasirūpino ir dalyvių, ir žiūrovų saugumu. Stebėti lenktynes buvo galima iš trijų skirtingų žiūrovų zonų, kurios nuo automobilių trasos buvo nutolusios per šimtą ar daugiau metrų. Saugiai ant ledo galėjo jaustis ir dalyviai. Pusantro kilometro ilgio trasa buvo padengta 40 centimetrų storio ledu.

Kur kas labiau nei užtikrintas ledo storis, dalyvius džiugino trasos danga. Nors net keletas varžybų Lietuvoje šį savaitgalį buvo atšaukta dėl didelio kiekio vandens ant ledo, tačiau Kupiškyje vandens virš ledo praktiškai nebuvo.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Lenktynėms ledu užsiregistravo per 50 dalyvių. Visus juos organizatorius suskirstė į klases pagal varančiąją ašį ir padangų tipą. Kiekvienas lenktynininkas trasą galėjo įveikti du kartus, kiekvieną sykį apvažiuodamas po 5 ratus. Teisėjai susumavo abiejų važiavimų metu užfiksuotus rezultatus ir taip išaiškino nugalėtojus ir prizininkus.

Pramogos ant ledo ir krante

„Trasa gera, varžybos taip pat. Turime įsigiję naują automobilį – „Mitsubishi Lancer EVO IV“. Mums tai naujas automobilis, todėl abu su tėvu dar bandome perprasti jo valdymą ir visą specifiką. Automobilis pakankamai galingas. Gero rezultato šiandien nesitikiu, nes tikrai stipri klasė, bet dar pažiūrėsime. Kalbant apie ateities planus – galvojame su šiuo automobiliu dar važiuoti keliose varžybose ant ledo, o gal užsuksime į Zarasus, į treką, jei kokį padarys“, – pasakojo Domas Meilus, autosporto gerbėjams pažįstamas iš Aukštaitijos mėgėjų autokroso varžybų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Vaikinas, pernai važiavęs jaunimo gretose, šiemet startuos klasėje, kur automobilius į priekį varo iki 1,6 litro darbo tūrio agregatai.

Ne ką mažiau nei dalyviai pramogavo ir žiūrovai. Jie galėjo ne tik stebėti ledu skriejančius automobilius, bet ir patys aktyviai įsitraukti į šventės pramogas. Krante vyko kelmo mėtymo, virvės traukimo, smiginio, šaudymo varžybos, parodomąjį važiavimą trasa atliko krosiniai motociklai.

Tuo metu kol žiūrovai linksminosi krante, ant ledo virė varžybų aistros. Teisėjai vienu metu skirtingais intervalais trasoje startą duodavo trims automobiliams. Ne kartą buvo galima išvysti ir lenkimų, nenorėjimo praleisti greitesnio oponento ir principinės kovos.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Favoritus lydėjo gedimai

Automobilių sporte neišvengiami gedimai, kurie šį kartą taip pat lydėjo sportininkus. Bene labiausiai varžybose nesisekė panevėžiečiui Donatui Stašiūnui, pravarde Žvėris. Jis per visas varžybas sugebėjo nuvažiuoti viso labo penkis metrus.

Pirmame važiavime, vos tik startavęs, Žvėris sustojo dėl granatos gedimo. Antras važiavimas dalyviui susiklostė dar blogiau. Jis iš priešstartinės zonos net nebenuvažiavo į startą. Sugedo jo greičių dėžės blokiruotė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Gedimą patyrė ir šeimyninis rokiškėnų Manto ir Valdo Keliačių duetas. Važiuojant sūnui Mantui Keliačiui, neatlaikė jo „Škoda Octavia“. Sportininkų terminais tariant, jam „išlindo“ švaistiklis. Dūmais apsipylęs automobilis vos po vieno rato buvo priverstas palikti ledą.

„Sekėsi prastai. Pravažiavau praktiškai pusę rato. Kitą pusę rato riedėjau. Vėl „išlindo“ švaistiklis, jau antrą kartą. „Škoda“ – geras automobilis, bet neaišku, kodėl pastaruoju metu tokie gedimai lenda. Aiškinsimės, tvarkysime ir toliau dalyvausime įvairiose varžybose, slalomuose, trekuose. Pradžiai reikia perrinkti variklį ir išbandyti automobilį“, – sakė rokiškėnas Mantas Keliačius.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Pusė taurių iškeliavo į Aukštaitijos sostinę

Automobilių priekiniais varančiaisiais ratais gretose greičiausias buvo panevėžietis Mantas Meironas. Jis antroje vietoje paliko Paulių Baltrukėną. Trečią vietą iškovojo jaunasis lenktynininkas Kristijonas Pelanis.

Ta pačia ašimi varomų, tačiau dygliuotomis padangomis automobilių gretose vėl triumfavo Mantas Meironas. „Audi“ vairuojantis vaikinas kiek mažiau nei sekunde aplenkė Arūną Matulį. Trečias finišavo vietinis sportininkas iš Kupiškio Raimundas Kukenys.

Apdovanojant sportininkus, važiavusius galu varomais automobiliais, vėl skambėjo Panevėžio vardas. Prizininkų trejetą sudarė pirmą vietą iškovojęs Darius Jakštonis su „Mazda MX-5“. Antras liko Vilmantas Januškevičius. Trečia vieta atiteko publikos itin mėgstamam Daliui Draugeliui ir jo puošniam „ZAZ 968M“.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Galu varomais automobiliais ir dygliuotomis padangomiS važiavusių dalyvių gretose greičiausias buvo Rokiškio atstovas Matas Valiulis. Jis aplenkė antros vietos prizininką Aidą Kondrošką, ir trečioje vietoje likusį Audrių Jačkonį.

Bene daugiausia žiūrovų ovacijų sulaukė visų keturių varomųjų ratų klasės dalyviai. Čia triumfavo „Subaru Impreza WRX STI“ vairavęs Andrius Antanaitis. Panevėžietis už savęs paliko dar vieną kraštietį Egidijų Nevulį, kuris šią žiemą ant ledo varžosi su savo žmonos automobiliu. Trečias klasėje finišavo Audrius Stanis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Andrius Antanaitis nesustabdomas buvo ir dygliuotų padangų klasėje. Čia jis aplenkė pagrindinius savo varžovus – Aurelijų ir Domą Meilus. Principinėje „Subaru“ ir „Mitsubishi“ kovoje ši kartą pranašesnis buvo baltas STI.

„Manau, kad Panevėžys ne tik šiandien, bet ir kiekvienais metais gerai pasirodo. Tikrai turime labai rimtų lenktynininkų. Bent jau mano manymu, jei ne Panevėžys, nebūtų kam ir pasipriešinti. Varžybose dalyvauju nuolat, tai pagrinde aršiausia kova ir vyksta tarp panevėžiečių. Šiandien rezultatai kalba patys už save. Iš 18 taurių 9 keliauja į Panevėžį. Kalbant apie varžybas norėčiau pasakyti, kad tai pirmos varžybos, kuriose viskas vyko idealiai. Daug kur esu dalyvavęs, todėl galiu šitaip teigti. Ir organizavimas, ir ledas, ir oras, ir daug važiavimų, kas aktualu ir dalyviams bei žiūrovams. Dešimtbalėje sistemoje renginį galiu įvertinti dešimtuku. Didžiulis dešimtukas su pliusu“, – sakė „AWD“ ir „AWD Dygliai“ klasėse triumfavęs dalyvis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Renginiu liko patenkinti ir organizatoriai. Jų teigimu, šventė ant ledo pasiteisino ir buvo patraukli dalyviams ir žiūrovams, o svarbiausia – saugi.

„Anksčiau tokios šventės vykdavo prie Kupiškio piliakalnio, tačiau norėjome surengti renginį erdvesnėje vietoje, ant marių ledo. Galvojome, kad bus sudėtinga dėl įstatymų, tačiau komisijai susėdus ir peržiūrėjus įstatymus paiškėjo, kad tokį renginį daryti galime. Kad pasirinkome marias, o ne piliakalnio papėdę – išlošėme. Šiemet oras yra gana nenuspėjamas, todėl abejojome, ar prie piliakalnio išlietas ledas neištirps. Ant marių ledas natūraliai susiformavęs ir labai patikimas. Žiūrovai buvo informuoti apie žiūrovų zonas, kuriose stebėti varžybas jie galėjo saugiai. Buvo ir maitinimas ir pramogos. Manau, kad renginys pasisekęs. Mačiau žiūrovų šypsenas, dalyvių užsivedimą. Automobiliai nesusidūrė, viskas vyko sklandžiai. Dabar lauksime atsiliepimų ir grįžtamojo ryšio. Tikimės, kad kitąmet galėsime pakartoti šią šventę“, – sakė Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Paulius Pranckūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius