Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Švedas „Halls Winter Rally“ žiūrovams linki negriūti po ratais

Vytautas Švedas su Žilvinu Sakalausku pasiekė ne vieną pergalę tiek įvairiuose raliuose, tiek visame Lietuvos ralio čempionate. Yra vienintelis ralis, ant kurio podiumo aukščiausio laiptelio šis duetas dar niekada nelipo – „Halls Winter Rally“.
Vytautas Švedas
Vytautas Švedas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

– Vytautai, kokie asmeniniai tikslai automobilių sporte 2015-aisiais?

– Nežinau. Mano sprendimas apie dalyvavimą kažkur šiais metais nėra tvirtas. Tik paskutinę dieną priėmiau sprendimą, kad reikėtų dalyvauti žiemos ralyje, nes buvau pakankamai skeptiškai nusiteikęs ta tema.

– Kokie tikslai „Halls Winter Rally“?

– Tikslas numeris vienas – turėti gerą laiką pačiam, palikti įspūdį kitiems dalyviams ir žiūrovams. Rezultatas nebėra toks svarbus, koks jis būdavo kai buvau jaunas, žioplas, rizikingas ir nelabai protingas. 

Žiemos ralis yra vienintelės lenktynės, kurių nesame laimėję

Kita vertus, žiemos ralis yra vienintelės lenktynės, kurių nesame laimėje. Visose kitose esame priplėšę ne vieną ir ne dvi pergales, bet šis išskirtinumas mums pasireiškia labiausiai.

– Kuo ralis Utenos apylinkėse skiriasi nuo ralių kitose Lietuvos vietose?

– Žiemą ralis labai specifinis, jis skiriasi nuo važiavimo žvyru. Žieminio važiavimo subtilybių yra labai nemažai. Gali skambėti keistai, bet paprastu automobiliu, apautu paprastomis padangomis, saugiausia žiemą važiuoti ant didelio kiekio sniego. Pas mus čia yra sukibimas mažiausias – važiuojant sušalusiu žvyru ar ledu sukibimo daugiau.

Vertinant trasų konfigūracijas, esminių skirtumų nėra nuo Vilniaus, Zarasų ar kitų Aukštaitijos apylinkių. Kalnuotos vietovės lemia, kad čia yra daug „aklų“ posūkių, kurie yra gerokai sudėtingesni. Tai – posūkis, kuris ateina po reljefo pasikeitimo, įkalnės ar tramplino. Turi tiksliai žinoti, koks jis bus, dar prieš jį pamatydamas. Jeigu bandysi jį įveikinėti iš anksto tiksliai nežinodamas, kas laukia ir greitis bus per didelis, neišsilaikysi trasoje. Jeigu atvažiuosi per lėtai, pravažiuosi ne taip kaip reikėtų ir prarasi brangų laiką. Tokiems posūkiams svarbiausia turėti tikslią ir aiškią stenogramą bei reikalauja didelės koncentracijos iš ekipažo narių.

Tai yra tramplinų, greičio ir aklų posūkių lenktynės, kurios išskirtinės ne tiek dėl žiemos, bet ir dėl trasų pasikeitimų

Tai yra tramplinų, greičio ir aklų posūkių lenktynės, kurios išskirtinės ne tiek dėl žiemos, bet ir dėl trasų pasikeitimų: iš miško keliuko gali staiga atsirasti asfaltinė dalis, platus žvyrkelis ir pan. 

– Koks patarimas artėjančio žiemos ralio žiūrovams?

– Patarčiau negriūti po ratais. Be abejo, tie visi banalūs pasiūlymai stebėti varžybas tam skirtose vietose nėra tik tam, kad nuskambėtų kaip saugumo instrukcijos lėktuve. Tai yra gerokai svarbiau – visos brošiūros, lenktynininkų pasiūlymai, kur geriau stebėti ir organizatorių pateikti reikalavimai, kur reikia stebėti varžybas.

Tai yra gerokai svarbiau nei stiuardesių sakomos instrukcijos lėktuve, kaip užsimauti liemenę. Lėktuvo keleiviai savo likimo lemti negali, o ralio žiūrovai viską nulemia patys.

– Kuris dalyvis „Halls Winter Rally“ gali pateikti didžiausią staigmeną?

– Manęs nestebina konkurencija iš Deivido Jociaus, Martyno Samuičio, Ramūno Čapkausko ar Giedriaus Notkaus. Aš jau nebesistebiu iš šių džentelmenų sulaukdamas konkurencijos ir esu įsitikinęs, kad jie gali važiuoti greitai, stabiliai ir turi šansų kovoti dėl aukščiausių vietų.

Būtų staigmena, jeigu vieną iš pirmųjų vietų laimėtų, pavyzdžiui, Dovilas Čiutelė. Visi favoritai yra aiškūs ir žinomi, tad didelių staigmenų turbūt nebus.

– Kokį prognozuotumėte „Halls Winter Rally“ bendros įskaitos „Top3“?

– Pirmoje vietoje turėtų būti geras laikas, gera kompanija – antroje vietoje, o šypsenos vieduose – trečioje vietoje. Ko visiems ir linkiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius