-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Benediktas Vanagas: Dakaras – žmogaus galimybių išbandymas

Kiekvienais metais sausio mėnesį daugiau nei milijardą televizijos žiūrovų iš 190 pasaulių šalių pritraukiantį Dakaro maratoną negalima vadinti vien tik sporto varžybomis. Dakaro ralis kiekvienam lenktynininkui yra begalinė ištvermės mokykla. Čia svarbius vaidmenys vaidina ne tik sportinė patirtis, bet ir geros orientavimosi erdvėje, nuoseklumo savybės bei tvirtas psichologinis nusiteikimas.
Benediktas Vanagas ir Saulius Jurgelėnas
Benediktas Vanagas ir Saulius Jurgelėnas / Komandos nuotr.

Pasak Benedikto Vanago, kuris ruošiasi 2013 metų Dakarui, tokiose lenktynėse neužtenka vien greičio.  Šiose varžybose reikia geros ištvermės, gebėjimo greitai prisitaikyti prie naujos, besikeičiančios ir labai įvairios aplinkos.

„Ne veltui Dakaro ralis dar vadinamas ir Dakaro pragaru. Pats sunkiausias ir daugiausiai ištvermės reikalauja karštis, tvyrantis automobilių salone. Karštą vasaros dieną į saulėkaitoje stovėjusį automobilį net nesinori lipti, tuo tarpu Dakare dar blogesnėmis sąlygomis kartais reikia lenktyniauti ne valandą ir ne dvi. Varžybose negali galvoti apie karštį, nepatogumą, turi susitelkti į rezultatą, techniką, stebėti, kas vyksta aplink“, - pasakojo „General Financing Autopaslauga“ komandos lenktynininkas Benediktas Vanagas.

Organizatorių nuotr./Benediktas Vanagas
Organizatorių nuotr./Benediktas Vanagas

Nors Benediktas Vanagas ir jo šturmanas Saulius Jurgelėnas šiuose dykumų išbandymuose dalyvaus pirmą kartą, tačiau šiam ekipažui du kartus teko dalyvauti Dakaro serijos maratone „Silk Way“ 2009 ir 2010 metais, o Dakarui ekipažas pradėjo ruoštis dar prieš tris metus.

„Gerai pasiruošti lenktynėms yra ilgas procesas. Čia svarbu viską puikiai suplanuoti, suorganizuoti, numatyti daug žingsnių į priekį ir tinkamai pasiruošti, bet kuriai situacijai, kad neatsitiktų taip, kad po pusės maratono nebegalėtume toliau važiuoti. Lenktynėms reikia ne tik automobilį gerai paruošti, bet ir jo pilotas turi būti puikiai pasiruošęs vien tik visos maratono trasos įveikimui, nesiekiant labai aukšto rezultato. Pats asmeniškai treniruodamasis kiekvieną dieną nubėgu po 5-10 kilometrų“, - sakė B. Vanagas, kuris šiuo metu yra pačiame darbų įkarštyje, ruošiantis Dakaro maratonui Pietų Amerikoje.

Pasak lietuvių ekipažo narių, Dakaro serijos Šilko kelio maratone, įgyta patirtis leidžia siekti sportinio rezultato, o ne tik įveikti Dakarą. 

34-ąjį kartą rengiamas Dakaro ralis vyks sausio 5-20 dienomis. Čia lenktynininkams per 14 dienų reikės įveikti daugiau nei 8000 kilometrų maršrutą, kuris drieksis per tris Pietų Amerikos valstybes: Argentiną, Čilę ir Peru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius