Klūpantis briedis Nidos sankryžoje perspėja: prasideda žvėrių migracija

„Kas tikrasis šių vietų šeimininkas?“ – juokais klausia kaunietis Rimantas, atsiuntęs filmuotą medžiagą iš Nidos. Joje – sankryžoje klūpantis briedis.
Klūpantis briedis
Briedis Nidoje / Skaitytojo Rimanto nuotr.
Temos: 1 Kuršių nerija

Rimantas pasakojo briedį nufilmavęs antradienio vakarą apie 17.30 val. ties antruoju įvažiavimu į Nidą. Kaunietis važiavo nuo trečiojo išvažiavimo Klaipėdos perkėlos link.

„Buvo tikra žvėrių diena. Nidoje kelią pastojo briedis, o iki Smiltynės dar sutikau dvi stirnas ir labai riebią lapę“, – pasakojo Rimantas.

Nidoje kelią pastojo briedis, o iki Smiltynės dar sutikau dvi stirnas ir labai riebią lapę.

Briedis ties posūkiu į Nidą sukėlė spūstį – šalikelėje akimirksniu sustojo automobilių eilė, mirksinčių avarinio sustojimo signalais. Tačiau, pasak Rimanto, taip išmintingai elgėsi ne visi. Vienas „Citroen“ vairuotojas nusprendė parodyti, kas čia tikrasis šeimininkas, ir pro briedį nurūko 100 km/val. greičiu, rizikuodamas sukelti didelę avariją.

„Priklaupęs briedis atsigėrė iš balos ir pamažu nurisnojo į mišką“, – baigia pasakojimą skaitytojas.

VIDEO: WP 20160419 17 06 49 Pro

Gamtosaugininkai kasmet primena apie žvėrių migraciją

Kasmet, atšilus orams, gyvosios gamtos mylėtojai primena apie žvėrių migracijos sezono pradžią.

Suaugęs briedis sveria 600–700 kg. Jei į tokį mėsos kalną įsirėš didžiuliu greičiu važiuojantis automobilis, pasekmės bus liūdnos.

Pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Selemono Paltanavičiaus, daugumos laukinių gyvūnų natūralūs migracijos keliai yra pakeisti ar apriboti, nes yra pristatyta daug tvorų, neleidžiančių gyvūnams išbėgti, pavyzdžiui, į greitkelį.

Gamtininkas kaip pavojingiausias vietas įvardijo greitkelius Vilnius – Panevėžys ir Vilnius – Klaipėda. Anot jo, pavojingiausios vietos tos, kur nėra užtvarų pasibaigus miškui.

Jis ragino rinktis saugų greitį, nes kasmet nutrenkiama šimtai stambių gyvūnų, o kiek dar tokių atvejų nepranešama. S.Paltanavičius tikino, kad automobiliais sunaikinama apie 10 tūkst. vien tik ežių, o dar kiek pelėdų, kiškių.

15min.lt montažas/Susidūrimai su briedžiais vairuotojams gali baigtis itin liūdnai.
15min.lt montažas/Susidūrimai su briedžiais vairuotojams gali baigtis itin liūdnai.

„Suaugęs briedis sveria 600–700 kg. Jei į tokį mėsos kalną įsirėš didžiuliu greičiu važiuojantis automobilis, pasekmės bus liūdnos“, – įsitikinęs Gyvūnų globėjų asociacijos prezidentas Vytautas Gustaitis.

Anot V.Gustaičio, mažiau pavojaus kelia lapės, usūriniai šunys, lūšys. Jie – vikresni, todėl po automobilio ratais net ir išbėgę į kelią patenka retai. Stambūs žvėrys, pavyzdžiui, briedžiai, reaguoja lėčiau.

„Apakinti automobilio šviesos, jie nežino, ką daryti. Dažnai bando užšokti ant automobilio, net jam sustojus. Vairuotojas taip pat būna išsigandęs, todėl tokio susidūrimo pasekmės sunkiai prognozuojamos“, – neslėpė gyvūnų specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius