-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aleksoto turgaus klientai piktina vietos gyventojus: „Virstame Brazilijos lūšnynais“

Kaune veikiančiame Aleksoto turguje galima atrasti visko: nuo sidabrinio šaukštelio iki transporto priemonių. Tačiau vietos gyventojus į neviltį varo turgavietės lankytojai, nesugebantys palikti savų automobilių leistinose vietose. Piktina juos ir visur besimėtančios šiukšlės. UAB „Aleksoto turgavietės“ vadovas visa tai vadina absurdu, tačiau Kauno policija pripažino nespėjanti bausti pažeidėjų.
Automobliai netoli turgaus
Automobiliai netoli turgaus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi šalia Aleksoto turgaus gyvenanti Akvilė. Moteris išsakė viską, ką galvoja apie ilgus metus besiklostančią nevaldomą situaciją. Anot jos, turgavietės prieigose įsikūrę žmonės džiaugtųsi, jei visi automobiliai, kuriais savaitgaliais į turgų atvyksta kauniečiai, imtų ir vieną dieną neužsikurtų, o tarp turgaus šiukšlių mėtytųsi ne tik neparduoti likučiai, bet ir kas nors vertingesnio.

Vietos gyventojams, rodos, tikrai pasisekė, jei ne keletas niuansų. Gyventojai šalia Aleksoto turgaus dūsta nuo mašinų ir jų vairuotojų elgesio.

Automobilius palieka kur panorėję

Aleksoto turgus, Akvilės teigimu, įsikūręs išties puikioje miesto dalyje. Pakyli įkalnėn nuo miesto centro, t. y. Rotušės ir senamiesčio, pastatai automobilį ten, kur patogu, ir eini dairytis, ką šį savaitgalį atvežė prekeiviai. Prie turgaus Veiverių g. šiuo metu tvarkomas pėsčiųjų takas, pernai atlikta rekonstrukcija ir nutiestas vienas moderniausių dviračių takų, kurio tiesimo darbai tęsiasi ir kitoje gatvės pusėje. Akį džiugina žydinti alėja ir besikeičiantys augalai. Vietos gyventojams, rodos, tikrai pasisekė, jei ne keletas niuansų. Gyventojai šalia Aleksoto turgaus dūsta nuo mašinų ir jų vairuotojų elgesio.

Transporto priemonės paliekamos ir ant šaligatvių, tad pėstiesiems kelio tiesiog nebelieka. Viską okupuoja turgaus lankytojai.

„Pirma, automobiliai yra statomi draudžiamose vietose, visai prie pat draudžiančių stovėti ženklų. Vairuotojai apsimeta, kad šie ženklai jiems neegzistuoja. Visų antra, savo transporto priemones turgaus lankytojai palieka ant žolės, ją išvažinėja. Tie, kurie netausoja mašinų, rizikuoja važiuoti į duobes, pilnas vandens, o vėliau kviečiasi techninę pagalbą, kad juos išvaduotų, arba bėga į turgų pirkti troso bei ieškoti, kas galėtų juos ištempti. Tokiu būdu jie išsipurvina savo mašinas, o po to teršia ir gatvę, kuria kasdien važinėja šalia turgaus gyvenantys miestiečiai“, – problemas ėmė vardyti kaunietė Akvilė.

Skaitytojos nuotr./Aleksoto turgaus prieigos
Skaitytojos nuotr./Aleksoto turgaus prieigos

Per dieną kieme sulaukia iki 12 nelauktų svečių

Trečia lankytojų kategorija, anot skundo autorės, – vairuotojai, kurie automobilius palieka svetimuose kiemuose ar užstato gyvenamųjų namų vartus. Vietos gyventojai susistato laikinas užtvaras, kad atvykę turgaus lankytojai nevažiuotų į jų privačią teritoriją ar nestatytų automobilių taip, kad nebūtų įmanoma prasilenkti kitiems, tačiau drąsūs vairuotojai išlipa, patraukia užtvaras ir pastato savo mašiną taip, kaip jiems atrodo geriausia ir patogiausia.

„Jeigu gatvėje pabandai draugiškai patarti, kad čia statyti automobilio nevalia, šie tik numoja ranka ir nueina prekintis arba pradeda pamokslauti. Taip dažniausiai elgiasi senjorai, vairuojantys dukart per savaitę – vienąsyk į sodą, kitąsyk į turgų.

Be to, pirkti dažniausiai atvažiuoja tie patys žmonės, o jų elgesys kaskart vis agresyvėja. Žinoma, jei kieme apsisuktų vienas kitas – tikrai nereaguotumėme, tačiau kai per vieną savaitgalio dieną į privatų kiemą apsisukti įvažiuoja apie 12 automobilių – tuomet jau pradeda imti pyktis. O kur dar sutraiškytos kiemo trinkelės!“ – teigė Akvilė.

Blogiausia, anot jos, yra tai, kad savaitgalio rytą turgavietės prieigose kilus gaisrui ar sunegalavus kokiam vietos gyventojui, per ne vietoje pristatytas mašinas nepravažiuotų nei gaisrinė, nei greitoji medicinos pagalba.

Pasibaigus turgui atsiveria šiukšlynas

Turgaus valandoms pasibaigus, vietinius gyventojus aplanko ramybė, tačiau atsiveria, kaip tikina Akvilė, prastas vaizdas šalia prekybos vietų ar net aplinkinėse gatvėse, kuriomis judėjo pirkėjai.

„Negana to, kad gatvės pavasarį ar lietingą dieną būna užterštos purvu, o žolė ir šalia namų pasodinti augalai būna išvažinėti, bet dar paliekamas ir didžiulis šiukšlynas: ir turgaus prieigose, ir gatvėse, kur stovėjo lankytojų automobiliai. Šiukšlės – tai ne tik dėžės, pakuotės, bet ir panaudotas tualetinis popierius“, – šlykštėjosi kaunietė.

Įvardijo ji ir dar vieną Aleksoto turgaus minusą – pačių prekybos vietų tvarkingumą: „Turgavietės vadovybė turėtų pasirūpinti, kad surūdiję stogai neužkristų pirkėjams ant galvų ar pakrypę nesužeistų jų.“

Sprendimų, anot kaunietės, yra

Tiek Lakūnų plente, kurio asfalto danga neilgai atlaikys tokias apkrovas, nes kelias jau dabar nusėtas duobėmis, tiek Svirbygalos gatvėje draudžiamieji ženklai, pasak Akvilės, stovi. O gyventojams pareikalavus, jų statoma ir papildomai. Tačiau vairuotojai jų nepaisto. Pažeidėjams šalia turgaus dažnai kviečiama ir policija. Pareigūnams ilgai užtrunka visus nubausti, tad jie pataria gyventojams patiems pranešti apie pažeidimus e.policija sistemoje.

„Gal verta pagalvoti apie šių prieigų mokamą parkavimą? Arba įrengti aikštelę palei Veiverių gatvę? O gal turgus jau planuoja kraustytis į kitą vietą arba pagal 2016 metais žiniasklaidoje pasirodžiusią viziją tapti itin moderniu su išspręsta automobilių statymo problema bei dingusiu Brazilijos lūšnynų įvaizdžiu?“ – klausimus kėlė Akvilė.

Anot jos, vasarą prekyba turguje aprimsta, tad sumažėja ir lankytojų srautas.

Šiemet registruota 30 pažeidimų

Kauno apskrities policijos duomenimis, registruojamų įvykių registre šiemet gatvėse, esančiose netoli Aleksoto turgaus, registruota 30 pažeidimų, susijusių su sustojimu ir stovėjimu vietose, kuriuose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama tai daryti. Už tai taikoma administracinė atsakomybė – bauda iki 90 eurų.

Kauno apskrities policijos duomenimis, registruojamų įvykių registre šiemet gatvėse, esančiose netoli Aleksoto turgaus, registruota 30 pažeidimų, susijusių su sustojimu ir stovėjimu vietose, kuriuose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama tai daryti.

Pareigūnai nuolatos vykdo viešojo ir ne viešojo pobūdžio prevencines priemones, siekdami užkardyti teisės pažeidimus, todėl pareigūnų patruliavimas tose vietose būna sustiprintas.

Pareigūnai nuolatos atlieka patikrinimus ir dėl neleistinos naktinės prekybos. Aleksoto turguje dėl galimų pažeidimų, susijusių su mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais tvarka, šių gėrimų pardavimu, laikymu ir gabenimu, atliekami patikrinimai. Už tai gresia bauda iki 30 eurų.

Policijos pareigūnai dėkoja pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją ir ragina visuomet informuoti apie pastebėtą bet kokį galimai daromą teisės pažeidimą per elektroninį policijos paslaugų portalą www.epolicija.lt. Gyventojai taip pat gali kreiptis į Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, kurio viena iš funkcijų yra vykdyti sustojimo ar stovėjimo vietose, kuriose Kelių eismo taisyklės draudžia sustoti ar stovėti, taip pat sustojimo ar stovėjimo, nesilaikant kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų, pažeidimų kontrolę.

Rengė susitikimą su turgaus savininkais

Anot Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Vytauto Jurkevičiaus, kaunietės skunde išvardintos negerovės aktualios savaitgaliais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Automobilių aikštelė prie Aleksoto turgaus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Automobilių aikštelė prie Aleksoto turgaus

„Ne kartą organizavome reidus, fiksavome pažeidimus ir pažeidėjus baudėme. Pernai Aleksoto seniūnijoje buvo organizuotas susitikimas su turgaus savininkais dėl elementarios tvarkos užtikrinimo. Dalyvavo ir policijos atstovai.

Skyriaus specialistai, patruliuojantys mieste, šiokiadieniais didelių problemų ten neranda. Skyriaus jėgomis ir ateityje, reidų metu, tikrinsime tvarką turgaviečių prieigose: bausime tiek už netinkamą parkavimą, tiek už Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių nesilaikymą, kuomet paliekamos šiukšlės“, – pažadėjo V.Jurkevičius.

Prie turgaus veikia aikštelė

Pats UAB „Aleksoto turgavietės“, veikiančios Veiverių g. 47, vadovas Eugenijus Vytenis Gidra, iš pradžių noriai atsakinėjęs į 15min žurnalistės klausimus ir tarsi pripažinęs keletą egzistuojančių problemų, galiausiai nusprendė kuo skubiau užbaigti pokalbį, nes kaunietės pateiktos detalės, jo žodžiais tariant, – visiškas absurdas ir išsigalvojimai.

„Žmonės stato mašinas „po ženklais“ – nieko nepaiso. Dabar situacija yra iš viso nekokia – Veiverių gatvėje vyksta remonto darbai, tad nuimti visi kelio ženklai. Chaosas dabar ten. Turime apie 120 mašinų talpinančią aikštelę. Iki turgaus nuo jos eiti – gal 10 sekundžių. Aikštelė mokama – 1,2 euro už visą dieną. Tačiau lankytojai vengia joje palikti automobilius. Mes dėl to juk nekalti. Negalime kiekvieno žmogaus prašyti, kad jis važiuotų į aikštelę. Kreipėmės patys į policiją, rašėme raštus. Gavome atsakymą, kad tai – ne prioritetinis pranešimas, į kurį reikia skubiai reaguoti“, – situaciją apibūdino E.V.Gidra.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Aleksoto turgaus vizualizacija
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Aleksoto turgaus vizualizacija

Turgaus vadovas: „Tai absurdas“

Paklaustas, kiek per dieną apsilanko turguje lankytojų ir ar aikštelės visuomet užtenka visų jų mašinoms, E.V.Gidra patikino, statistikos nevedantis.

„Mano žiniomis, aikštelėje nuolat yra laisvų vietų“, – teigė turgavietės vadovas.

Paklaustas, ar ne vieną dešimtmetį veikiantis turgus buvo kada iš esmės atnaujintas, E.V.Gidra patikino, kad atliktas tik kosmetinis remontas. Galbūt žadama artimiausiu metu jį modernizuoti?

„Per daug užduodate klausimų. Apsisukinėja privačiuose kiemuose? Juokingai skamba. Juk tie kiemai uždaryti. Kas vyksta kilometras nuo turgavietės, mes tikrai nestebime. Neturi ką veikti, tai ir rašinėja žmonės. Lieka šiukšlynas? Tai po bet kokios šventės ar renginio jis būna. Nematau nieko tragiško tame. Juk yra turgavietės tvarkytojai, kurie per 3–4 valandas viską sutvarko. Ir turgaus prieigas aptvarko. Juk atvažiuoja ir nelabai tvarkingų, kurie bando pas mus numesti padangas. Absurdiški kaltinimai. Žmogus bando mus apkalbėti. Pradeda erzinti mane jau pokalbis, per daug jau laiko skyriau, užsiėmęs, viso gero“, – staigiai atsisveikino E.V.Gidra.

Pasak jo, turgavietės teritorijoje yra įrengtas tvarkingas viešasis tualetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius