Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Altorėliai Argentinos kalnų keliuose: ką tai reiškia ir kas juos stato?

Lietuvoje jau praėjo tie laikai, kai žuvusiems avarijose artimieji šalikelėse statydavo kryžius ar postamentus. Pastaruoju metu pakelėse, kur įvyko tragiškos avarijos, apsiribojama uždegtomis žvakelėmis ar keliais gėlių žiedais. Kokios tradicijos Argentinos keliuose, kur, ypač kalnuose, prarasti gyvybę galima padarius net ir nedidelę vairavimo klaidą?

Važinėdami Argentinos kalnais ir fiksuodami Dakaro lenktynių dalyvius trasose jau aplankėme nemažai vietų. Nuo lygumų ir kelis šimtus kilometrų besidriekiančių kelių tarsi per niekur iki serpantinų.

Taip, vairuoti čia yra tikras malonumas. Susukti vingiai, įkalnės, nuokalnės, siauri ir platūs posūkiai ekstremalius pojūčius vertinančiam vairuotojui yra tikras rojus.

Andriaus Lauciaus nuotr./Kalnų kelias Saltoje
Andriaus Lauciaus nuotr./Kalnų kelias Saltoje

Tiesa, čia su automobiliu reikia elgtis protingai, mat kiekviena klaida gali kainuoti brangiai. Jei kalnų keliuose pervertinsite savo jėgas – geriausia, kas gali atsitikti, tai atsitrenksite į uolas ar nubrauksite šoną į atitvarus. Jei tas atitvaras apskritai ten bus.

Tačiau blogiausia baigtis gali būti tokia, kad nuo skardžio į tarpeklį nulėksite taip toli, jog vargu ar jus ten kas nors kada nors suras. Kalnų keliai klaidų neatleidžia ir žūčių čia pasitaiko ypač daug. Nors apie pavojingiausias vietas Argentinos kalnų keliuose perspėja sustatyti kelio ženklai, tačiau jokia priemonė neapsaugos nuo nelaimės, jei vairuotojas elgsis neprotingai.

Andriaus Lauciaus nuotr./Kalnų kelias Saltoje
Andriaus Lauciaus nuotr./Kalnų kelias Saltoje

Žūtys kalnų keliuose Argentinoje nėra retas reiškinys. Apie tai byloja vietos tradicijos – šalia avarijų vietų pastatyti altorėliai. Tai iš plytų sumūryti nedideli, spalvingi nameliai.

Prie vieno tokio altorėlio sustojome kalnų kelyje, Saltos regione. Beje, greta altorėlio stovėjimo vietos – sulankstyti atitvarai. Apačioje – skardis. Nors automobilio nebuvo matyti, tačiau žemai įžiūrėjome priekinį automobilio stiklą. Be abejonės tai yra avarijos vieta. Ir ta avarija pasibaigė tragiškai.

Stop kadras/Atminimo altorėliai žuvusiems kalnų keliuose
Stop kadras/Atminimo altorėliai žuvusiems kalnų keliuose

Jau anksčiau į akis krito tai, kad altorėlis turi dureles, todėl nusprendėme patikrinti, kas slypi jo viduje.

Pradarę viršutines dureles aptikome gaiviųjų, energinių gėrimų, alaus taros, netgi maišelį su kokamedžio lapais, kuriuos kramto aukštikalnių gyventojai, kovodami su išretėjusio oro sukeliamais simptomais.

Viduje artimieji sudeda tai, ką žuvęs žmogus mėgo.

Apie tai, ką reiškia altorėlių turinys, papasakojo su „Agrorodeo“ komanda Dakare dalyvavęs argentinietis Marcelo Rolando.

„Šie statiniai atsiranda tuomet, kai kas nors žūna per avariją. Argentinoje jų yra nemažai ir ne tik kalnuose. Jų yra visur, kur įvyko mirtinos avarijos. Tokios pas mus tradicijos. Viduje artimieji sudeda tai, ką žuvęs žmogus mėgo. Šiuo atveju jis matyt mėgo „Coca-Cola“, „Salta“ alų, kokamedžio lapus. Ši tradicija Argentinoje labai sena“, – sakė Marcelo Rolando.

Stop kadras/Atminimo altorėliai žuvusiems kalnų keliuose
Stop kadras/Atminimo altorėliai žuvusiems kalnų keliuose

Pradarę apatines dureles aptikome keletą žvakių ir dirbtinių gėlių.

Greta jų padėtos dvi dėžutės su dažais ir teptukas.

Jie ten greičiausiai tam, kad saulės kaitinamą ir lietaus plaunamą altorėlį būtų galima kartais perdažyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius