Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar kabrioletai žaibuojant yra pavojingesni nei automobiliai su stogu?

Automobiliai šiaip žaibų nebijo. Jie yra labai žemi, todėl netraukia Perkūno smūgių. Tačiau kartais žaibo išlydis gali pasirinkti automobilį – ar tokiu atveju kabrioletai yra pavojingesni?
Žaibo smūgis į visureigį
Žaibo smūgis į visureigį / Asm. albumo nuotr.

Iš tikrųjų, automobiliai apskritai yra pakankamai saugūs žaibų atžvilgiu. Jie, kaip, beje, ir lėktuvai ar metaliniai laivai, veikia kaip Faradėjaus narvai – elektros krūvis į žemę nuteka išoriniu metalinio objekto paviršiumi. Tai, kad automobilius nuo žaibo saugo jų padangos, tėra vaikiškas mitas – negi tikrai manote, kad įveikęs atstumą nuo debesies iki jūsų žaibas negali peršokti tarpo tarp automobilio kėbulo ir žemės?

Žaibų kirčiai automobiliams yra labai reti, bet jų pasitaiko. Klausimas, ar kabrioletai tokiais atvejais yra mažiau saugūs nei įprasti automobiliai su nenukeliamais stogais.

Ar kabrioletai yra pažeidžiamesni žaibams?

Jei kabrioletas turi metalinį stogą, savo keleiviams jis suteikia maždaug tokią pačią apsaugą nuo žaibų, kaip ir įprastas metalinis automobilis su nenuimamu stogu. Tai yra, jei žaibas pataiko į tokį automobilį, suveikia Faradėjaus narvo principas ir iškrova kėbulo paviršiumi nuteka į žemę, neprasiskverbusi į saloną. Aišku, pavojus vis tiek egzistuoja, ypač jei žmogus liečia kokią nors metalinę automobilio dalį, bet tikimybė patirti rimtų sužeidimų įprastai yra mikroskopiškai maža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius