Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Artėja laikas, kai gatvėse situacija pasikeis kardinaliai

Pirmąsias rugsėjo savaites eismas sostinėje taps kur kas intensyvesnis – į gatves išvažiuos 30–60 proc. daugiau automobilių nei vasarą. Sudėtingiausia situacija, pasak specialistų, bus spalio mėnesį. Artėjančias spūstis gali padidinti ir gatvėse atliekamas remontas, nors Vilniaus miesto savivaldybė darbus žada baigti iki rugsėjo.
Žiedas ties Edukologijos universitetu
Žiedas ties Edukologijos universitetu / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Daugelio žmonių vasaros atostogos – į pabaigą, į didmiesčius grįš atostogavę miestiečiai bei studentai. Netrukus vėl teks laiką leisti transporto spūstyse.

Vairavimo mokyklos „Autologija“ direktorius Kastytis Povilaitis, praleidžiantis ne vieną valandą prie vairo, sako, kad paskutinės rugpjūčio dienos ir pirmosios rugsėjo dienos skiriasi kaip diena ir naktis. „Tuomet iškart išauga spūsčių skaičius, grįžta studentai, vaikai pradeda lankyti mokyklas ir būrelius. Daug kas priklauso ir nuo paros laiko bei rajono – nuo Santariškių centro link spūstys formuotis pradeda 7:15 val., kitos gatvės užsikemša apie 7:30 val. Sudėtinga situacija būna Geležinio Vilko g., Kalvarijų g., Antakalnio g., Kareivių g., Žirmūnų g., ir kitose“, – LRT.lt kalbėjo K.Povilaitis.

Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./Kastytis Povilaitis
Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./Kastytis Povilaitis

Ar spūstis šiek tiek sumažino vakarinis aplinkkelis? Pasak K.Povilaičio, tai – gerokai pavėluotas projektas: „Vakarinį aplinkkelį reikėjo nutiesti prieš 10 metų, o dabar miestas išsiplėtė, ir vakarinis aplinkkelis tapo kone miesto gatve. Atsitiks taip, kaip ir Kaune, kur magistralinis kelias Vilnius–Klaipėda tapo kone miesto gatve“, – prognozuoja K.Povilaitis.

Tuo metu SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Eismo valdymo skyriaus inžinierius Robertas Markovskis sako, kad pačioje rugpjūčio pabaigoje transporto srautai padidėja nesmarkiai – nors vilniečiai jau pradeda grįžti į miestą, tačiau atostogų sezonas dar nėra pasibaigęs ir dar neprasidėjo mokslo metai.

Pirmąsias 2–3 rugsėjo savaites eismas gatvėse tampa kur kas intensyvesnis – į gatves išvažiuoja iki 30–60 proc. daugiau automobilių.

„Pirmąsias 2–3 rugsėjo savaites eismas gatvėse tampa kur kas intensyvesnis – į gatves išvažiuoja iki 30–60 proc. daugiau automobilių. Tada pastebimos ir didesnės spūstys – dirbantieji, studentai ir kiti vairuotojai ieško patogiausių kelionių maršrutų, todėl prireikia laiko eismo srautams gatvėse nusistovėti“, – LRT.lt komentavo R.Markovskis.

Ilgamečiai transporto srautų stebėjimai, pasak SĮ „Susisiekimo paslaugos“ atstovo, atskleidžia, kad patys didžiausi eismo srautai, o kartu ir spūstys, pastebimi spalį, kai dažniau susiduriama su blogesnėmis oro sąlygomis – lyjant lietui gatvių tinklo pralaidumas pasidaro mažesnis, daugiau eismo dalyvių keliauja ne viešuoju transportu ar dviračiais ir pėsčiomis, o nuosavais automobiliais. Be to, į intensyvų eismą įsijungia į miestą iš užmiestyje esančių sodų grįžę vilniečiai, pasibaigia ir atostogų sezonas populiariausiuose užsienio kurortuose.

Kaip teigia R.Markovskis, rudenį suintensyvėjus eismui pagrindinėse Vilniaus miesto gatvėse spūsčių laikas padidėja Antakalnio g., Geležinio Vilko g., Kalvarijų g., Kareivių g., Konstitucijos pr., Liepkalnio g., Olandų g., Ozo g., Pilaitės pr., Savanorių pr., T. Narbuto g., Ukmergės g., ir kitose gatvėse.

Ko griebiamasi, kad spūsčių nebūtų

Pasak SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Eismo valdymo skyriaus inžinieriaus R.Markovskio, šią vasarą dvidešimtyje sostinės sankryžų, kuriose dažniausiai susiformuoja grūstys, paruoštos specialios eismo reguliavimo ir valdymo programos didesniam transporto laidumui užtikrinti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žiedas ties Edukologijos universitetu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žiedas ties Edukologijos universitetu

„Šiose sankryžose esančių šviesoforų reguliavimo programų tikslas – mažinti prastovų trukmę iš labiausiai apkrautų krypčių sankryžoje. Atsižvelgiant į tai, kad eismo valdymo sistema yra automatizuota, ji yra visada pasiruošusi prisitaikyti prie besikeičiančių transporto srautų. Todėl nepatariama kardinaliai keisti sistemos parametrų dabar bei per pirmąsias tris rugsėjo savaites, kol eismo srautai yra nenusistovėję, kai kone kasdien smarkiai keičiasi transporto srautai, o vairuotojai ieško palankiausių maršrutų. Pasibaigus rugsėjui ir nusistovėjus transporto srautams, jau galimas eismo valdymo sistemos darbo režimų koregavimas ir kalibravimas, taip pritaikant šviesoforų darbą prie jau nusistovėjusių transporto srautų“, – aiškino R.Markovskis.

Pauliaus Sviklo / 15min nuotr./Šalia „Statyk ir važiuok“ aikštelės Vilniuje, Ozo g. – šimtai stovėjimo vietų
Pauliaus Sviklo / 15min nuotr./Šalia „Statyk ir važiuok“ aikštelės Vilniuje, Ozo g. – šimtai stovėjimo vietų

Jis priminė, kad liepos pabaigoje sostinėje pradėjo veikti „Statyk ir važiuok“ (angl. Park and Ride) sistema, kurios tikslas – mažinti transporto priemonių skaičių centrinėje Vilniaus dalyje. Vairuotojai skatinami palikti savo automobilius centro prieigose ir kelionę tęsti viešuoju transportu – jeigu 15 automobilių vairuotojų persėda į autobusą, gatvėje esą atlaisvinama apie 100 m atkarpa. Visos dienos „Statyk ir važiuok“ bilietas kainuoja 2 Eur.

„Gatvėse esančiose informacinėse švieslentėse pateikiama aktuali informacija apie eismo ribojimus renginių metu, eismo spūstis, vykdomus kelio darbus, taip skatinant vairuotojus rinktis kitus maršrutus ir negaišti laiko spūstyse. Atnaujinamas geltonųjų „korių“ ženklinimas sankryžose – toks ženklinimas skatina vairuotojus neblokuoti sankryžos, taip užtikrinant sklandų transporto srautų pralaidumą. Taip pat stengiamasi, kad iki rugsėjo mėn. būtų užbaigti didžiausi kelių remontų darbai ir sankryžų rekonstrukcijos, kad būtų kuo mažiau trikdomas eismas Vilniaus miesto gatvėse rugsėjį“, – apie spūsčių mažinimą kalbėjo R.Markovskis.

„Sostinėje sutvarkyta daugiau kaip 60 proc. gatvių“

Eismo spūstis prieš pat rugsėjį padidinti gali ir gatvių remontas. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento vadovas Virginijus Pauža LRT.lt teigė, jog per kiek daugiau nei du mėnesius sostinėje buvo sutvarkyta daugiau kaip 60 proc. gatvių, o visus pradėtus darbus numatoma pabaigti iki rudens pradžios.

Ištisinis asfaltas esą paklotas Laisvės ir Pilaitės pr. atkarpose, Minsko ir Nemenčinės plentų atkarpose, Škirpos alėjoje, S. Batoro g. atkarpoje, V. A. Graičiūno, Dūmų, S. Kerbedžio, Moliakalnio, Pūčkorių, Kražių, Rygos, Kryžiokų Sodų ir Karačiūnų gatvėse.

Sutvarkytos ir tos gatvės, kuriose gausu pažaidų ir remontuotinų vietų, yra atsiradusių daugybė provėžų bei nelygumų – Dariaus ir Girėno, Taikos, Paberžės, Kovo 11-osios, A.Kojelavičiaus, Pašto, Motorų, Sausio 13 –osios, Subačiaus, Dzūkų gatvės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Avarija Filaretų ir Olandų gatvių sankryžoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Avarija Filaretų ir Olandų gatvių sankryžoje

Šiemet, kaip ir pernai, bus išasfaltuota beveik 8 km žvyrkelių – Filaretų, Kalno, Avietyno, Gerviškių, Kelmijos, Dieveniškių, Krakiškių, (darbai šiuo metu vyksta), Bajorų kelio, Labguvos, Mikytų, Veržuvos, V. Mačernio ir Kryžiokų Sodų 2-osios, 3-osios ir 4-osios gatvėse. Tai beveik tris kartus daugiau nei prieš dvejus metus – 2,8 km.

Pasak V.Paužos, šiuo metu intensyvūs darbai vyksta Šilo, Krakiškių, Barsukynės, Karių Kapų, Šilėnų, Geležinio Vilko, Pergalės, E.Pliaterytės, Vytenio, Lentvario, Pelesos, Titnago, Pavilnio gatvėse, Senojo Gardino plente ir Žemaitės–Savanorių pr. sankryžoje.

Rugpjūčio mėnesio pabaigoje bus remontuojamos – Gabijos, Žemynos, Medeinos, A. P. Kavoliuko, Šešuolių, Šilo, Gelvonų, Geležinio Vilko, Lukiškių, Kalno, Miglos, Širvintų, Donelaičio ir Beržyno atkarpa bei Dariaus ir Girėno g. atkarpa, Kazbėjų, Uosių, Filaretų, Rudaminos, Raistelių ir Belmonto gatvės.

„Gatvių remonto darbai, kurių nespėsime atlikti iki prasidedant mokslo metams, bus tęsiami tik nusistovėjus rugsėjo mėnesio automobilių srautams. Dėsime visas pastangas, kad gatvių tvarkymo metu būtų užtikrintas sklandus transporto eismas. Rugsėjį planuojame remontuoti tik šias neintensyvaus eismo gatves – Apkasų, Mileišiškių, Noragiškių, Lukiškių ir Uosių“, – LRT.lt teigė V.Pauža.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Pauža
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Pauža

Sostinės gatvių tvarkymui skirta 22 mln. eurų, bus išasfaltuoti apie 54 kilometrai gatvių, iš jų – apie 8 km žvyrkelių. „Toks finansavimas gatvių tvarkymui iš biudžeto dar niekada nebuvo skiriamas, tai – beveik tris kartus daugiau, negu buvo skirta pernai ir užpernai. Šiemet bus sutvarkyta 460 įvažiavimų į daugiabučių namų kiemus. Kiemų remonto darbams savivaldybė skyrė daugiau 2,5 mln eurų“, – skaičiavo V.Pauža.

Norint išvengti spūsčių pagrindinėse miesto magistralinėse, greito eismo gatvėse arba gatvėse, kuriose vyksta labai intensyvus transporto eismas, remonto darbai vykdomi naktimis.

„Šiemet, pasikeitus gatves tvarkančioms bendrovėms, pavyko perpus sumažinti ir darbų atlikimo įkainius. Tai leido suplanuotus darbus atlikti daug pigiau. Skaičiuojame, kad per trejus metus t.y. visą sutarties laikotarpį, pavyks sutaupyti apie 7 mln. biudžeto lėšų.

Norint išvengti spūsčių pagrindinėse miesto magistralinėse, greito eismo gatvėse arba gatvėse, kuriose vyksta labai intensyvus transporto eismas, remonto darbai vykdomi naktimis, pavyzdžiui, Pilaitės ir Laisvės per., Geležinio Vilko g. ir pan. Esame paskaičiavę, kad apie 40 proc. gatvių yra tvarkoma naktimis. Naktiniai gatvių remonto darbai miestui kainuoja tiek pat, kiek ir dienomis, nepriklausomai nuo paros ar savaitės dienos, nes darbai atliekami pagal sutartyje su rangovu patvirtintus įkainius už atliktus darbus“, – LRT.lt sakė Miesto ūkio ir transporto departamento vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius