Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos automobiliu: brangiau nei lėktuvu, bet verta „pasikankinti“

Prieš įsibėgėjant atostogų sezonui iškyla dilema: į svajonių šalį keliauti nuosavu automobiliu ar pasinaudoti kelionių organizatorių paslaugomis ir greičiau bei pigiau pasiekti savo kelionės tikslą. Automobilių mėgėjai pastarajam planui prieštarauja. Tie, kurie bent kartą įveikė tūkstančius kilometrų automobiliu, kitaip keliauti nė neketina.
Poilsiautojai Palangoje
Kelionė automobiliu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Automobiliu keliauti pigiau važiuojant į artimesnes Europos šalis.
  • Kelionė automobiliu pigesnė, jei keliauja 4 asmenys.
  • Kelionė dar labiau atpinga 8–9 asmenims nuomojantis autobusiuką.
  • Kelionė automobiliu vargina labiau nei skrydis lėktuvu ir trunka ilgiau. Tačiau galima pamatyti daugiau valstybių, pabendrauti su skirtingais žmonėmis.

Tačiau atsakymą, kokią transporto priemonę geriausia rinktis savo tingioms ar aktyvioms atostogoms, vis dėlto turime.

Keliautojai automobiliu vertina laisvę

Vienos kelionės metu 5–6 tūkst. km automobiliu nuvažiuojantis Mykolas Dumčius juokauja, kad jo pareigos IT įmonėje su pomėgiu neturi nieko bendra ir dažnam kelia daug klausimų.

Vyras tikina, kad vairuoti jam nepabosta, todėl ir kasdien įveikti nemenkus atstumus Lietuvoje – vieni juokai. Turėdamas daugiau laiko jis traukia į Vakarų ar Pietų Europą ir Balkanus, kur jau išvažinėti visi maršrutai.

„Nekeliavusieji automobiliu to nesupras, bet bent kartą leistis į kelionę savo keturrate transporto priemone rekomenduoju kiekvienam. Sukti į kairę ar dešinę, kokiu laiku išvažiuoti – tik tavo reikalas. Kelionė bus tokia, kokios panorėsi pats. Taip, automobilis ne namai, bet, praleidus jame savaitę ir sėdint bagažinėje bei nuo skardžio atbrailos stebint horizontą, tiesiog supranti, kad nedidelis ir tas skirtumas tarp automobilio ir namų“, – mintimis dalijosi vilnietis.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Automobilis su trispalve Slovakijos Tatruose
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Automobilis su trispalve Slovakijos Tatruose

Paprašius išvardinti kelionės nuosavu automobiliu privalumus, M.Dumčius nedvejoja:

„Nepriklausomybė, net ir nuo kelio sąlygų, jei tai vertinsime kaip kelionės prieskonį, laisvė ir galimybė derinti poilsį su naujų vietų pažinimu. Na, gal tik keliauti motociklu kartais būna įdomiau. Ilga kelionė automobiliu yra ne veiksmas, o būsena. Tai tarsi meditacija. Dėl šių priežasčių ir renkuosi važiuoti ilgus maršrutus.“

Asm. archyvo nuotr./Keliautojas Mykolas Dumčius
Asm. archyvo nuotr./Keliautojas Mykolas Dumčius

Tiesa, degalai gali kainuoti ir ne vieną tūkstantį eurų, jei keliaujama, pavyzdžiui, tokiomis populiariomis atostogų kryptimis kaip Ispanija ar Portugalija. Ilgoms kelionėms M.Dumčius renkasi 2008 m. BMW 330 galingu, bet gana taupiu dyzeliniu varikliu. Tokiu automobiliu be didelių problemų galima važiuoti 100–180 km/val. greičiu. Jei kelionėje neplanuojama apsistoti viešbučiuose, geriausia rinktis universalą, kuriame pavargus bus galima ir bluostą sudėti.

Reikia pasiruošti viskam

Asm. archyvo nuotr./Keliautojas Mykolas Dumčius
Asm. archyvo nuotr./Keliautojas Mykolas Dumčius

Kartą be konkretaus kelionės tikslo su bičiuliu vykdamas į Balkanus per 38 val. jis nuvažiavo 3500 km. Kitų atostogų metu keliaudamas į Skopje (Makedoniją) per 26 val. vienas vilnietis nuvažiavo 2200 km šešiskart sustodamas tik pripildyti degalų baką. Grįžtant į Vilnių, kai jau atrodė, kad galima atsipūsti, o visi nuotykiai ir netikėtumai liko prisiminimuose, sustojus šalia nebedirbančios degalinės Druskininkuose, automobilis nebeužsivedė. Tad iki artimiausios degalinės dar teko pėdinti 5 km. Galiausiai automobilio užvesti taip ir nepavyko. Kaip vėliau paaiškėjo, ištikima transporto priemonė iš vietos nepajudėjo dėl sugedusio degalų siurblio, todėl švintant teko kviesti į pagalbą draugus.

Po daugybės kelionių automobilių entuziastas padarė išvadą, jog optimaliausias laikas važiuoti automobiliu yra 24 val. Važiuojant ilgiau vienam didėja ne tik rizika, bet ir blogėja sveikata, su kiekviena valanda nuovargis tampa vis stipresnis. Keliautojas sako, kad laisvė taip pat turi savo kainą, o ji šiuo atveju priklauso nuo atstumo. „Tačiau tai nėra vieninteliai tokios kelionės kaštai. Reikėtų įvertinti ir tai, ar variklis dyzelinis, ar automobilis taupus, techniškai tvarkingas ir kokiu keliu bus važiuojama. Dalis išlaidų priklauso ir nuo kelio, todėl galutinę jūsų atostogų sumą gali pakoreguoti ir maršruto pasirinkimas. Būsiu atviras, leidžiantis į tokią kelionę reikia pasiruošti bet kam.“

Neplanuotos išlaidos – gedimams

15min pašnekovas taip pat pataria prieš išvykstant peržiūrėti degalų kainas šalyse, pro kurias planuojama važiuoti. Tai padės išvengti permokėjimo pilantis degalus. Kalbėdamas apie išlaidas tokiai kelionei, automobilių mėgėjas išdavė, kad daugiausia pinigų paprastai tenka skirti remontui.

Varšuvoje sugedęs automobilis
Varšuvoje sugedęs automobilis

„Remontas brangus, o ir ne visada šalia bus autoservisas. Kartą keliaujant per Bosniją ir Hercegoviną, teko sustoti vietinio kaimelio garaže ir prašyti įrankių pradėjusiam streikuoti automobiliui. Nemoku kalbos, o vietiniai nekalba angliškai, todėl iš šalies visa ši situacija turėjo atrodyti gana kurioziškai. Galiausiai, šiaip ne taip gavę įrankius, pasukiojome kelis varžtus ir išdūmėme kaimelio vietiniams plojant pavymui“, – su šypsena prisiminė pašnekovas.

Svarbiausia atkreipti dėmesį į tepalus, skysčius, padangas, kaladėles ir pakabą.

Prieš kelionę jis rekomenduoja apsilankyti autoservise, kur patikimi meistrai patikrintų visą automobilyje esančią techniką. Specializuotuose servisuose galima pasirinkti ir paslaugą „Patikra prieš kelionę“. Svarbiausia atkreipti dėmesį į tepalus, skysčius, padangas, kaladėles ir pakabą. Anot 15 m. vairuojančio vyro, atsarginis ratas automobilyje taip pat dar niekam nesugadino kelionės malonumo. Taip pat autoservise reikėtų turėti ir patikimą meistrą, kuris nuolat rūpintųsi jūsų automobiliu bei atvirai pasakytų apie visus esamus ar galimus gedimus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Misija „Automobiliu į Kroatiją“ (I): smūgis 1200 Eur investicijai Varšuvos aplinkkelyje

Kenkia ir nepatyręs vairuotojas

Laisvę pagrindiniu privalomumu įvardijo ir Lietuvos automobilių sporto federacijos žiedo komiteto pirmininkas bei „Alfa Romeo“ klubo prezidentas Rimvydas Agurkis. Tačiau, pasak patyrusio vairuotojo, automobiliu keliauti geriausia galint kelionei skirti mėnesį ar daugiau: „tokia kelionė suteiks laisvę ir nereikės planuoti skrydžių, ilgai derinti savo planų. Taip pat ir neriboti savęs perkant lauktuves artimiesiems“.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Rimvydas Agurkis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Rimvydas Agurkis

Kadangi nukeliauti ilgą atstumą automobiliu yra brangiau, nei skristi iš anksto suplanavus pigų skrydį, galima atkreipti dėmesį į tolygų ir ekonomišką vairavimą. Kuo lėčiau važiuojama, tuo mažiau degalų sunaudojama, tačiau svarbu ir tolygus kelias.

Važiuoti senu automobiliu yra tikra avantiūra.

R.Agurkis prieš kelionę taip pat patarė užsisakyti ir specialų kasko draudimą su pagalba kelyje. „Jei esate adrenalino fanatikas ir norite vasarą nukeliauti į Afriką senu „Mercedes“, nuotykių ir adrenalino tikrai netrūks. Važiuoti senu automobiliu, kurio dar neišbandėte net važiuodami ilgesnius atstumus Lietuvoje, yra tikra avantiūra. Kita vertus, automobilį gadina ne kelionės, bet blogi keliai ir nepatyrę vairuotojai“, – kalbėjo žinomas automobilių sporto profesionalas.

Andriaus Lauciaus nuotr./Kelionės mikroautobusas – „Renault Trafic“
Andriaus Lauciaus nuotr./Kelionės mikroautobusas – „Renault Trafic“

Tačiau, į kelionę leidžiantis, pavyzdžiui, keturių asmenų šeimai su dideliu bagažu, keliauti minivenu ar nedideliu mikroautobusu bus dukart pigiau nei pirkti lėktuvo bilietus. „Taip, šiuo atveju degalų sąnaudas lems ir bagažas, dviračiai ant automobilio stogo, priekaba, bet sutaupysite nakvynei, pramogoms, maistui“, – skaičiavo automobilių pardavimo ir techninio aptarnavimo centro atstovė Miglė Makauskaitė.

Miglė Makauskaitė
Miglė Makauskaitė

UAB „Tokvila“ rinkodaros vadovė taip pat pastebėjo, kad dažnas keliautojas šiandien renkasi hibridinius automobilius, kurie greitkelyje naudoja degalus, o pasiekus gyvenamąsias vietoves važiuojama vien elektra.

Automobiliu tik į artimąjį užsienį

2014–2015 m. keliaujant po Europos Sąjungos šalis automobiliai buvo pasirenkami rečiau nei lėktuvai, kuriais skrido beveik 50 proc. turistų. Automobiliu į artimą ar tolimą užsienį leidžiasi tik kiek daugiau nei 30 proc. žmonių, skelbia Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūra „Eurostat“.

Žinomo keliautojo ir verslininko Rimvydo Širvinsko-Makaliaus nuomone, lėktuvas idealiai tinka turintiems vos keletą atostogų dienų ar savaitę, o keturrate transporto priemone geriausia keliauti galint kelionei skirti 2 savaites ar daugiau arba išsiruošus į artimą užsienį.

Automobiliu į artimą ar tolimą užsienį leidžiasi tik kiek daugiau nei 30 proc. žmonių.

„Pastaruosius 2 m. vis daugiau žmonių domisi kelionėmis autobusu. Tai patogu, nes jis apvažiuoja didelę dalį Lietuvos, surenka žmones iš skirtingų miestelių ir patiems nereikia rūpintis nei degalų sąnaudomis, nei maršrutu. Keliaujantieji savaitgalį dažnai renkasi Baltijos kruizą iki Stokholmo ir atgal, Slovakijos kalnus ar Prahą. Į šias keliones patogiau vykti autobusu ar automobiliu, nes pigių skrydžių į Prahą, Vieną ar Budapeštą tiesiog nėra“, – pasakojo kelionių organizavimo verslo įkūrėjas R.Širvinskas.

Stop kadras/Rimvydas Širvinskas-Makalius
Stop kadras/Rimvydas Širvinskas-Makalius

Pasiteiravus, kada paskutinįkart pats leidosi į kelionę automobiliu, jaunas vyras prisipažino, kad tai buvo prieš metus. „Su draugais vykome į ilgojo savaitgalio kelionę po Lietuvą Panemunės keliu. Aplankėme ir Kuršių neriją, nuvažiuodami iki Liepojos. Važiavome ten, kur akys mato. Be jokio plano. Tiesiog norėjome smagiai praleisti savaitgalį ir mums pavyko. Suplanuoti tokią kelionę lėktuvu paskutinę minutę tikrai būtų brangiau nei keliauti autobusu ar automobiliu. Šiemet automobiliu planuojame vykti į Estiją, Saremos salas.“

Nemažai keliaujančiųjų automobiliu kreipiasi į kelionių organizatorius prašydami patarti, kur geriausia apsistoti, ką pamatyti. Dažniausiai tai būna jauni žmonės ar šeimos, kurios keletui savaičių išvyksta į įvairių maršrutų keliones po Europą. Ir nors tokiose kelionėse nepailsima, jos vis dar išlieka populiarios.

„Skrendant lėktuvu nepavargstama, sutaupoma laiko, kurį vėliau galima skirti pažinčiai su šalimi, o ne pačiai kelionei. Keliaudami į Ispaniją lėktuvu šią šalį galime pasiekti per 3,5 val., bet vykdami automobiliu dar galime aplankyti ir Lenkiją, Čekiją, Austriją, Vokietiją, Prancūziją ir kitas šalis“, – vardijo Makalius.

Turistai aptingo

R.Širvinskas taip pat pastebėjo, kad bėgant metams žmonės išmoko planuoti savo atostogas ir nebevažiuoja į šalį vos tik pamatę patrauklią nuotrauką internete. „Pastebėjau, kad keliautojai labiau domisi maršrutu, viešbučiu, pasitaria su antrosiomis pusėmis ir artimaisiais. Prieš nusprendžiant, kokia transporto priemone važiuoti ar skristi, reikėtų atsakyti į klausimą: norėsite pasyviai gulėti paplūdimyje ar daugiau pamatyti. Pirmuoju atveju kryptis nėra labai svarbi. Mažėja ir kelionių su paketu „viskas įskaičiuota“ populiarumas, nes grįžus atostogautojai skundžiasi priaugtais kilogramais ir nieko nepamato, kadangi naudojasi tuo, už ką jau sumokėta, o į ekskursijas nevažiuoja.“

Prieš 7 m., kai pašnekovas pradėjo savo verslą, buvo daug daugiau keliaujančių automobiliais. Kelionių ekspertas spėlioja, jog galbūt žmonės lempa ir nori patogiai bei greitai pasiekti savo kelionės tikslą, todėl ir automobilį nuomojasi svečioje šalyje.

Patarimai prieš kelionę

Norint į pasirinktą šalį keliauti automobiliu ekspertai pataria su savimi pasiimti automobilio rato keitimo komplektą, tempimo kablį, langų plovimo ir aušinimo skysčių. Rekomenduojama prieš išvykstant patikrinti automobilį patikimame autoservise bei pasirūpinti papildomomis lėšomis, mat bet kada gali prireikti jį remontuoti.

Tačiau jei atostogoms turite nedaug laiko ir norite pailsėti, kelionę reikėtų pradėti planuoti jau dabar, nes daugelis skrydžių ir viešbučių vasarai iki birželio pradžios bus užimti. Nereikėtų pamiršti ir Tarptautinio Vilniaus oro uosto rekonstrukcijos, kuri numatoma nuo liepos 14 d. iki rugpjūčio 17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius