-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšilus orams siūloma pasimėgauti 80 km ilgio maršrutu po istorinius Vilniaus dvarus

Atšilę orai ir išlindusi saulė siunčia žinią, kad atėjo laikas laisvadieniams užmiestyje. Kelių valandų pasivažinėjimo iš anksto planuoti nebūtina, o spontaniškai išsiruošus į kelionę automobiliu visada atsiras nelankytų arba vertų dar kartą sugrįžti vietų. Pasitinkant pavasarį dalinimosi automobiliu paslauga „CityBee“ rekomenduoja aplankyti Vilniaus apylinkių dvarus, pasimėgauti grįžtančia šiluma ir prisiminti Lietuvos istoriją, rašoma kompanijos pranešime spaudai.
Liubavo dvaro malūnui – tarptautiniai kultūros paveldo apdovanojimai
Liubavo dvaro malūnui – tarptautiniai kultūros paveldo apdovanojimai / Luko Balandžio nuotr.
Temos: 2 Oficina Vilnius

„Vis daugiau „CityBee“ vartotojų paslauga naudojasi ne tik darbo metu, bet ir laisvalaikiu, tad nusprendėme pasiūlyti kaip būtų galima laiką praleisti ir smagiai, ir turiningai. Net ir gyvenantys Vilniuje nebūtinai žino, kokių įdomybių gali aptikti visiškai netoli nuo savo miesto, tad kviečiame leistis į kelių valandų kelionę automobiliu ir artimiau susipažinti su istorinėmis vietomis. Vilniaus rajono dvarus apvažiuoti automobiliu pakanka pusdienio, tad mūsų rekomenduojamas maršrutas turėtų sudominti nuolat skubančius miestiečius“, – sako „CityBee“ veiklos vadovas Aurimas Drūtys.

Wikipedia.org nuotr./Pūčkorių atodanga
Wikipedia.org nuotr./Pūčkorių atodanga

Kelionė po šiaurinių Vilniaus apylinkių dvarus 

1.    Pavilnių regioninis parkas. Jį pasieksite nuo centro pusės automobiliu važiuodami S. Batoro gatve. Pasivaikščiojimą siūlome pradėti nuo šiame parke esančios Pūčkorių geologinės atodangos, kurią suformavo paskutinieji ledynai ir Vilnios upės srovė. Tai viena įspūdingiausių ir aukščiausių atodangų Lietuvoje, kurios aukštis 65 m, o plotis – 250 m. Šioje stotelėje siūlome pabūti ilgiau ir pasivaikščioti Pūčkorių pažintiniu taku. Eidami šiuo taku, galėsite išvysti Pūčkorių dvaro (palivarko) dalis, didelę ir gerai įrengtą patrankų liejyklą su aušinamaisiais tvenki¬niais bei parako malūnais (pastatyta XVI a.), Prancūziškąjį, dabar geriau žinomą kaip Belmonto, malūną, netoliese pastatytą beždžionių tiltą, Pūčkorių piliakalnį ir šalia jo esančias senovinės gyvenvietės liekanas, o taip pat – saulės laikrodį. 

Wikipedia.org nuotr./Verkių dvaras
Wikipedia.org nuotr./Verkių dvaras

2.    Verkių rūmai ir parkas. Verkių rūmai yra visai netoli Pavilnių regioninio parko. Važiuokite Viršupio gatve ir pasukite kairėn Šilo gatve. Už Šilo tilto pasukite Žirmūnų gatve, kuri vėliau pereis į Verkių gatvę, o ši vaizdingu Neries paupiu nuves beveik iki pat centrinio parko ansamblio (tikslus adresas: Žaliųjų ežerų gatvė 49). Tai vienas vertingiausių klasicistinių ansamblių Lietuvoje, o visa teritorija  (net 82 ha) saugoma valstybės kaip Verkių architektūrinis draustinis. Ši vieta puikiai tinka pasivaikščiojimui, apžiūrint nuostabų ponų dvarą. Jame išliko net 15 pastatų: dvi rūmų oficinos ir tarp jų buvusių centrinių rūmų pamatai, senos arklidės, vandens malūnas, kiti pastatai. Parko teritorijoje įrengtoje aikštelėje atsiveria panorama į Neries upę, Trinapolio bažnyčią bei miškus.

Iš Verkių važiuojant į kitą maršruto tašką, Liubavo dvarą, pakeliui verta užsukti į Europos parką. Jį nuo Verkių rūmų galima pasiekti toliau važiuojant Žaliųjų ežerų gatve, kuri pereina į Europos parko gatvę. 1991 m. menininkas Gintaras Karosas čia įkūrė 55 ha muziejų po atviru dangumi. Parke eksponuojama daugiau nei 100 skulptūrų, kurių autoriai – menininkai iš 32 valstybių. Europos parke galima išvysti skulptūrą iš televizorių, „Guinness World Records“ agentūros pripažintą pasaulio rekordu, skulptūriškos architektūros Edukacijos centrą ir kitų meno kūrinių.

3.    Liubavo dvaras. Iš Europos parko toliau važiuokite to paties pavadinimo gatve palei Nerį ir ties didele sankryža (su 108 keliu) pasukite į kairę. Važiuokite tol, kol pamatysite nuorodas į Liubavo kaimą. Liubavas istoriniuose šaltiniuose sutinkamas jau nuo XVI a. Jo pavadinimas  kildinamas iš prūsiškos šaknies žodžio „liubas", kuris lietuvių kalba reiškia „meilė“ arba „santuoka“. Liubavo kaime esantis dvaras yra vienas seniausių Lietuvoje, o pirmuoju žinomu Liubavo dvaro savininku buvo LDK politinis veikėjas Albertas Goštautas, gyvenęs 1480–1539 m. Dabar skulptoriaus Gintaro Karoso iniciatyva Liubavo dvaras prikeltas naujam gyvenimui. 2011 metais čia duris atvėrė Europos parko padalinys – krašto istorijos, kultūros ir technikos paveldo muziejus. Apsilankymas Liubavo dvaro sodybos vandens malūne-muziejuje – unikali galimybė pažinti šalies tradicinio pramoninio paveldo objektą, nes tai yra vienintelis Lietuvoje malūnas, kuriame visiškai restauruota senųjų laikų technologinė įranga.

Wikipedia.org nuotr./Europos geografinis centras
Wikipedia.org nuotr./Europos geografinis centras

Grįždami į Vilnių, pakeliui galite užsukti į Europos geografinį centrą. Europos centro vieta – visai netoli už Purnuškių kaimo. Pastarąjį iš Liubavo galite pasiekti toliau važiuodami 108 keliu, tada sankryžoje pasukti į dešinę keliu A1, kol pamatysite nuorodas į Purnuškes. 1997-aisiais tarp Purnuškių ir Bernotų kaimų atidengtas Europos geografinį centrą žymintis akmuo. Čia taip pat stovi 2004 m. skulptoriaus Gedimino Jokūbonio sukurtas paminklas – balto granito kolona su žvaigždžių karūna viršūnėje. Žvaigždžių karūna simbolizuoja Lietuvos narystę Europos Sąjungoje ir sugrįžimą į Europos tautų šeimą.

„CityBee“ rekomenduojamo maršruto ilgis – apie 80 km. Kelionė automobiliu, neskaičiuojant objektų apžiūrėjimui skirto laiko, užtruks apie pusantros valandos. Maršruto žemėlapis pamatysite paspaudę čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius