-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilio numerius gavo tik pamelavęs savo adresą: kaip ir kodėl tai įvyko?

Į 15min redakciją kreipėsi skaitytojas Gediminas, kuris pasidalijo savo istorija apie tai, su kokiais sunkumais jis susidūrė norėdamas užregistruoti automobilį ir gauti valstybinius numerius. Pašnekovas situaciją vadina absurdiška, kadangi tikslui pasiekti jis buvo priverstas pateikti klaidingus duomenis, mat teisingi „Regitrai“ neva netiko.
Laikinieji valstybinio numerio ženklai
Laikinieji valstybinio numerio ženklai / „Regitra“ nuotr.

Netiko adresas

Kaip teigia pašnekovas, viskas prasidėjo tuomet, kai po skyrybų proceso ir teismui padalijus turtą namas buvo priteistas jo buvusiai žmonai. Tuomet, Gedimino teigimu, jį iš ten išregistravo be jo žinios ir apie tai vyras sužinojo tik iš „Sodros“, kadangi gauna neįgalumo išmoką.

Vyras ėmė domėtis, kur turėtų būti registruotas, nes tuo metu kito būsto jis neturėjo. Jam buvo paaiškinta, kad jis gali oficialiai registruotis seniūnijoje. Nors iš pradžių atrodė, kad toks laikinas sprendimas būti registruotam seniūnijoje yra įprasta praktika, tačiau su keblumais pašnekovas susidūrė tuomet, kai norėjo įsigytai transporto priemonei užsisakyti laikinus valstybinius numerius „Regitroje“.

„Kadangi kitą būstą tik statausi, adreso neturiu, tai įstatymo numatyta tvarka užsiregistravau prie seniūnijos. Ir visur tas dalykas tinka – aš gaunu baudas iš policijos, gaunu „Sodros“ išmokas, išieškojimus. Visi mane pasiekia ir randa. Bet štai „Regitrai“ tas faktas, kad aš registruotas seniūnijoje pasirodo netinka. Tai paaiškėjo tada, kai iš Kanados įsigijau „Mercedes-Benz“, „Regitroje“ registravau, patvirtinau savo nuosavybę, ties adreso grafa suvedžiau seniūnijos adresą ir jie tą automobilį užregistravo.

O štai kai jau reikėjo pasiimti numerius, jie pradėjo aiškinti, kad aš nesu registruotas. Ir jiems tas mano prisiregistravimas prie seniūnijos pasirodo netinka. Kaip taip gali būti, jei aš laikiausi įstatymų nustatytos tvarkos ir pagal ją prisiregistravau seniūnijoje? Tai oficiali procedūra. Visoms kitoms institucijoms tai nekliūna, o štai „Regitrai“ netinka. Tai kas čia mūsų valstybėje yra ta „Regitra“, kai jie aukščiau įstatymų?“, – piktinosi pašnekovas.

Teko pameluoti

Anot Gedimino, jis su pretenzija kreipėsi ir į pačią „Regitrą“, ir net į Vidaus reikalų ministeriją. Tačiau prašymai ir skundai situacijos nepakeitė, todėl pašnekovui teko nurodyti kitą, Kaune gyvenančių savo tėvų adresą, nors jis ten faktiškai net nėra deklaruotas.

„Man „Regitra“ paaiškino, kad privalau nurodyti kitą adresą ir tada man duos tuos raudonus numerius. Nors pas tėvus nesu registruotas, bet jie mane privertė meluoti, kad aš registruotas pas tėvus. Nors aš ten tikrai neregistruotas, bet nurodžius šį, o ne seniūnijos adresą, kur iš tikrųjų esu registruotas, jie man davė tuos laikinus numerius.

Aš supratau, kad ne aš pirmas susiduriu su tokia situacija. „Regitros“ motyvas neva yra toks, kad ateityje mane galėtų susirasti tie, kurie mane baus ar siųs kokius nors pranešimus. Bet kažkaip iki šiol visi, kas manęs ieškojo – antstoliai, mokesčiai, teismai visi randa net ir man esant registruotam seniūnijoje. Labai keista situacija“, – paaiškino Gediminas.

„Regitra“ paaiškino tvarką

15min su skaitytojo istorija kreipėsi į VĮ „Regitra“. Gautame atsakyme paaiškinta, kad dėl asmens duomenų apsaugos be rašytinio kliento sutikimo „Regitra“ jo situacijos komentuoti jie negali.

Tačiau įmonės atstovė spaudai Emilija Bardauskienė pasidalijo informacija apie tai, kokia yra taikoma bendra tvarka visiems klientams, norintiems gauti „Regitros“ transporto priemonių registracijos paslaugas.

„Vienas pagrindinių – tai nuolatinę registraciją suteikti tik toms transporto priemonėms, kurių valdytojai yra nuolatiniai šalies gyventojai, čia deklaravę savo gyvenamąją vietą. Tokia tvarka taikoma ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, kadangi, kaip numato ES direktyva, transporto priemonės registracijos liudijime privalu be kitų duomenų įrašyti ir transporto priemonės valdytojo adresą.

Valdytojo adresas reikalingas tam, kad tiek Lietuvos, tiek užsienio atitinkamas pareigas vykdančios institucijos žinotų, kokiu adresu už transporto priemonę atsakingas asmuo gali būti surandamas, pavyzdžiui, įvykus eismo įvykiui.

Primename, kad „Regitra“ informaciją apie asmenų deklaruotą gyvenamąją vietą gauna automatiškai iš Gyventojų registro. Tuo atveju, jei asmuo yra įtrauktas į Gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, jis savo gyvenamąją vietą gali įrodyti kitais būdais. Kitaip tariant, jam reikia pateikti gyvenamosios vietos adresą patvirtinantį dokumentą, kuriuo gali tapti:

  • VĮ „Registrų centro“ išduotas dokumentas apie transporto priemonės valdytojui nuosavybės teise priklausančio gyvenamojo būsto arba gyvenamojo būsto išsinuomojimo fakto įregistravimą;
  • Gyvenamąją vietą deklaravusio asmens raštiškas sutikimas įregistruojamos transporto priemonės valdytojo duomenyse nurodyti jo gyvenamosios vietos adresą.

Na, o jei asmuo nėra įtrauktas ir į Gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, tuomet jis savo vardu įregistruoti transporto priemonę gali laikinai, t. y. 6 mėnesių laikotarpiui, taip pat pateikęs vieną iš aukščiau įvardytų gyvenamosios vietos adresą patvirtinančių dokumentų.

Kalbant apie laikiną transporto priemonės registraciją, kuomet yra išduodami vadinamieji tranzitiniai numerio ženklai, jos metu nereikalaujama turėti deklaruotos gyvenamosios vietos. Taip yra dėl to, jog šie numerio ženklai galioja tik 30 dienų ir yra skirti išvežti transporto priemonę iš šalies.

Taip pat norėtume pakviesti klientus, iškilus papildomų klausimų, visada susisiekti su mumis, kad galėtume patikrinti informaciją bei taip suteikti atsakymus į rūpimus klausimus“, – skelbiama atsiųstame laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius