Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilio pardavimas: kaip apsisaugoti nuo naujojo šeimininko nuodėmių?

Tikriausiai kiekvienas, kuriam teko parduoti savo automobilį, susidūrė su klausimais, kaip išvengti nesklandumų parduodant automobilį, kad netektų sulaukti baudų už naujojo savininko padarytus nusižengimus. Ar kovoti su dar didesniais rūpesčiais. Kaip teigia „Regitra“ atstovė, svarbiausia – keli aspektai, kurie padės apsisaugoti bei išvengti nemalonumų ateityje.
Automobilių turgus
Automobilių turgus / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Kaip tikina „Regitra“ komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė, pirmasis žingsnis ir raktas į mažiau rūpesčių – teisingai sudaryta pirkimo-pardavimo sutartis. Tai yra pagrindinis įrodymas apie transporto priemonės savininko pasikeitimą.

„Pirkėjo ir pardavėjo interesus gina ne tik ši sutartis, bet ir kiti automobilio įsigijimą patvirtinantys dokumentai. Pavyzdžiui, pinigų perdavimo–priėmimo aktas ar bankinių pavedimų išrašai. Taigi, tik turint teisingai užpildytus dokumentus ateityje bus išvengta nesusipratimų, o kilus ginčui teisme, tiek automobilio pardavėjas, tiek jo pirkėjas galės pateikti teisėtus įrodymus“, – teigia E.Bardauskienė.

Kitas svarbus žingsnis, pasirašius sutartį - transporto priemonės savininko pasikeitimo deklaravimas.

Galima paprašyti parodyti dokumentą

„Regitra“ rekomenduoja naudoti įmonės teisininkų parengtą rekomendacinę pirkimo–pardavimo sutarties formą, kurią galima rasti „Regitros“ interneto svetainėje.

„Būtina įsitikinti, ar sutartis tikrai pasirašoma su tikruoju asmeniu, kad prireikus ateityje būtų žinoma, kas šiuo metu atsakingas už transporto priemonę ir jos eksploataciją. Paprasčiau tariant, galima pirkėjo ar pardavėjo paprašyti parodyti savo asmens dokumentą ir sutikrinti dokumente nurodytus duomenis su esančiais sutartyje. Sutartyje svarbu pažymėti ir kitą informaciją: tikrą automobilio kainą, ridą, defektus bei kitą informaciją“, – teigia E.Bardauskienė.

Pasak jos, ne mažiau svarbu užfiksuoti ir pinigų perdavimo faktą raštu. Jei už automobilį atsiskaitoma sutarties pasirašymo metu, į ją galima įtraukti punktą, jog pinigai už transporto priemonę gauti ar sumokėti.

„Jei atsiskaitymas planuojamas vėliau, į sutartį galima įtraukti eilutę su informacija, kaip ir kokiais terminais bus atsiskaitoma. Tuomet, jei už automobilį bus sumokama grynaisiais, būtina tai užfiksuoti raštu, t.y. perdavimo–priėmimo aktu, kuris būtų patvirtintas abiejų šalių parašais“, – aiškina E.Bardauskienė.

Įrodymas teisėsaugos institucijoms

Per 15 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutarties pasirašymo dienos, asmuo, kuris pardavė Lietuvoje registruotą automobilį, „Regitroje“ turi deklaruoti pasikeitusius duomenis. Tai galima padaryti taip pat internetu.

„Automobilio pardavėjui yra automatiškai suformuojama speciali „Regitros“ pažyma, kuri deklaruoja, jog įvyko automobilio savininko pasikeitimas. Šis dokumentas taip pat gali tapti svarbiu įrodymu teisėsaugos institucijoms, kad pirkėjas apie parduotą automobilį pranešė „Regitraiׅ“, t.y., atliko savo pareigą, ir už automobilį jis nebėra atsakingas.

Jei deklaravimo procedūra buvo atliekama internetu, tokia pažyma yra saugoma neribotai, o asmuo ją gali rasti tiesiog prisijungęs prie Transporto priemonių registracijos sistemos“, – sako E.Bardauskienė.

Tuomet, pardavėjui deklaravus apie parduotą automobilį, pirkėjas per 10 kalendorinių dienų jį turi įregistruoti savo vardu.

O jei per numatytą terminą to nepadaroma, automobilis yra automatiškai išregistruojamas ir su juo draudžiama važinėti viešajame eisme.

Atsakomybės nebeprisiima

„Atlikti šiuos du veiksmus, t.y., deklaruoti apie pardavimą bei įregistruoti pirkimą, yra labai svarbu, kadangi taip ne tik pirkimo–pardavimo sutartyje, bet ir „Regitros“ tvarkomuose registruose yra užfiksuojama informacija apie automobilio savininko pasikeitimą. Šiuos duomenis „Regitra“ teikia ir kitoms suinteresuotoms institucijoms, pavyzdžiui, policijai, kuri naudojasi šiais duomenimis, administruodama kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Deja, praktikoje pasitaiko atvejų, kai naujasis automobilio savininkas nevykdo savo prievolių, kitaip tariant, per nustatytą laiką nesikreipia į „Regitrą“ su prašymu įregistruoti jį jo vardu. Tačiau, jei tarp pardavėjo ir pirkėjo buvo sudaryta pirkimo–pardavimo sutartis su teisingai nurodytais duomenimis, automobilio pardavėjas turi teisinį dokumentą, kuris įrodo, jog jis niekaip nebesusijęs su parduota transporto priemone“, – teigia E.Bardauskienė.

Taigi tokiose situacijose, kai senasis automobilio savininkas sulaukia nuobaudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus, kuriuos iš tiesų padarė naujasis jo savininkas, E.Bardauskienė rekomenduoja pateikti policijai sutartį kaip įrodymą, kad automobilį įsigijo ir už jį atsakingas yra kitas asmuo.

O jei dėl kažkokių priežasčių asmuo nebeturi pirkimo–pardavimo sutarties ir ji buvo pateikta „Regitrai“, asmuo gali kreiptis į įmonę ir gauti šios sutarties kopiją.

Teisme laimėjo, nes turėjo dokumentus

Kaip galima nudegti, neteisingai užpildžius pirkimo-pardavimo sutartį bei nepatikrinus pardavėjo tapatybės, iliustruoja 15min skaitytojo Gyčio istorija.

Vyrui jokių įtarimų nekilo ir tuomet, kai perkant automobilį sutartyje buvo įrašoma nepilna pirkimo kaina. T.y., sutartyje įrašyta suma, bene keliais tūkstančiais eurų mažesnė, nei iš tikrųjų mokėta suma.

O ir automobilis buvo užrašytas pardavėjo žmonos vardu. Tačiau tiesa paaiškėjo tik po daugiau nei pusmečio bylinėjimosi teisme. O jame sėkmingai dalyvauti padėjo būtent pasirašyti ir išsaugoti dokumentai.

Per tą laikotarpį pavyko išsiaiškinti, kad pardavėjos vyras yra automobiliais prekiaujančios bendrovės direktorius ir vienintelis akcininkas.

„Sužinoję jo tapatybę išsiaiškinome, kad jis yra profesionalus perekupas, yra pridėjęs skelbimų už daugiau nei 50-100 tūkstančių eurų per visą laiką, o skelbimai labai greitai atsiranda ir dingsta. Jis užsiima automobilių supirkimu jau daug metų“, – pasakoja Gytis.

Kaip teigia vyras, paaiškėjo ir tai, kad automobilis buvo pirktas prieš mėnesį ir tikrai ne iš uošvio, kaip buvo sakoma susitikus. Jam iš karto buvo pakeisti ir valstybiniai numeriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius