Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių gretas centro kiemuose retins mokesčiai

Šiaulių valdininkai vis dar svarsto, kaip apmokestinti automobilių stovėjimą miesto centre esančiuose kiemuose. Miesto politikai prieš mėnesį sprendimo projektą grąžino valdininkams tobulinti. Kiek laiko užtruks tobulinimas, Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius negalėjo atsakyti, tačiau yra įsitikinęs, kad iš principo įvesti mokestį būtina.
Kiemas
Kiemas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Šiauliai

Rezonansinis sprendimas

Bandymas apmokestinti automobilių stovėjimą miesto centre pavyksta ne iš karto. Pasak valdininkų, tai nemažai miestiečių atgarsio sulaukiantis klausimas, tad miesto politikai neskuba patvirtinti naujų mokesčių šiauliečiams ir miesto svečiams.

„Kai bandėme apmokestinti statymą prie šaligatvių, tada miesto Taryba irgi ne iš karto patvirtino. Problema yra, centre žmonės stato automobilius kiemuose, gyventojai skundžiasi. Klausimas kyla tik dėl antrojo šeimos automobilio, kokia suma jį reikėtų apmokestinti bei kam išrašyti leidimą – konkrečiam automobiliui ar butui“, – samprotavo V.Damulevičius.

Daug neišspręstų klausimų

Neišspręstų klausimų tikrai yra daugybė. Jeigu leidimas statyti automobilį būtų išduodamas konkrečiam automobiliui, centre gyvenantiems ir butą nuomojantiems žmonėms tektų pateikti raštiškus įrodymus, kad jie nuomojasi butą ir jame gyvena. Ne paslaptis, kad vis dar nemažai nuomotojų nėra teisiškai įforminę nuomos sutarčių, todėl ne visi nuomininkai galėtų įrodyti, kad jie gyvena konkrečiame bute bei galėtų statyti savo automobilį už simbolinį mokestį.

Koks būtų metinis mokestis pirmajam automobiliui, kol kas nėra žinoma. Valdininkai anksčiau yra užsiminę, kad mokestis būtų simbolinis, leidimo pagaminimo savikaina. Bet kylant problemoms nuomininkams dabar valdininkai svarsto, kad metinis leidimas būtų skirtas konkrečiam butui, o buto savininkas nuspręstų, kam duoti tą leidimą. Taip būtų išspręsta ir kita problema, kai gyvenamoji vieta yra deklaruota centre turimame bute, bet iš tikro gyvenama pietinėje miesto dalyje ar net ne mieste.

Nėra aišku, ar ir visuose kiemuose miesto centre mokestis už automobilių stovėjimą būtų įvestas. Pasak V.Damulevičiaus, konkretaus namo gyventojai patys galėtų nuspręsti, ar nori to. Šiuo metu yra namų, kurių gyventojai išsprendė problemą savaip – pasistatė užkardus, tad svetimi į kiemą neįvažiuos.

Branginti nenori?

Taip pat kyla klausimų ir dėl antrojo bei trečiojo šeimos automobilio apmokestinimo. Pirminiame sprendimo projekte buvo numatyta, kad simbolinis mokestis būtų taikomas tik vienam automobiliui. Antrojo stovėjimas metams kainuotų žymiai daugiau. Iš pradžių norėta įvesti iki dviejų šimtų litų mokestį, tačiau iš nesenų V.Damulevičiaus pasisakymų susidaro įspūdis, kad ir šis valdininkas turi ne vieną automobilį bei gyvena miesto centre, todėl brangiai apmokestinti stovėjimą šį kartą nekyla ranka.

„Kyla klausimas, kiek turėtų kainuoti antrojo šeimos automobilio stovėjimas. Gal du šimtus litų, gal šimtą ar mažiau“, – iki galo nebaigdamas minties kalbėjo V.Damulevičius.

Iki tol V.Damulevičius buvo minėjęs, kad brangiai apmokestinus antrojo automobilio stovėjimą būtų išspręsta ir kita problema – kiemuose stovi nemažai automobilių, kurie nebetinkami eksploatuoti. Tokius automobilius savininkai turėtų išregistruoti ir utilizuoti, tačiau kiemuose vis tiek stovi metalo laužu virtusios transporto priemonės.

Nusižiūrėjo nuo kaimynų

Sprendimą apmokestinti kiemus Šiaulių miesto savivaldybės administracija nusižiūrėjo iš Klaipėdos miesto – ten jau keletą metų galioja analogiškas mokestis. Kaip prieš keletą mėnesių aiškino Šiauliuose viešėję Klaipėdos miesto vadovai, jų surinkti rinkliavos pinigai atitenka miesto viešojo susisiekimo transporto išlaikymui, Klaipėdos miesto savivaldybė vežėjams neskiria nė lito.

Tuo tarpu paklaustas, kam būtų skiriami rinkliavos už automobilių stovėjimą kiemuose bei kam yra skiriami dabar galiojančios rinkliavos už automobilių stovėjimą centre pinigai, V.Damulevičius atsakė, kad pinigai tiesiog pervedami į miesto biudžetą. Tiesa, ne visi – beveik pusė rinkliavos atitenka ją administruojančiai vilniečių įmonei.

„Žinoma, gal žmonėms būtų aktualiau, jei rinkliavos pinigai būtų panaudojami konkrečios stovėjimo vietos tvarkymui ar panašiai. Juk niekas nenori statyti automobilio duobėje. Bet dabar lėšos patenka į miesto biudžetą“, – teigė V.Damulevičius, leisdamas suprasti, kad iš biudžeto pinigai panaudojami bet kokiems poreikiams tenkinti.

Tačiau kol sprendimas nepriimtas dalis šiauliečių ir miesto svečių stato savo automobilius nemokamai kiemuose.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius