Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių registracijos problema: ką daryti, jei „kiaulę“ pakiša pirkėjas?

15min praėjusią savaitę rašė apie keblią situaciją. Lietuvos pilietis, prieš keletą metų pardavęs „Mercedes“ ir sandorį pagal galiojančią tvarką registravęs „Regitroje“, dabar vis tiek gavo pranešimą apie Kelių eismo taisyklių pažeidimą, kurį padarė jau parduoto automobilio vairuotojas.
Kauno automobilių turgus
Kauno automobilių turgus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Temą siūlykite el. paštu gazas@15min.lt

Norberto Daunoravičiaus pasiūlyta istorija: kodėl tėtis gavo baudą, jei „Mercedes“ pardavė prieš trejus metus?

Skaitytojas Albertas (pavardė redakcijai žinoma) nusprendė kelti į viešumą ir daugiau automobilių registracijos problemų. Viena iš jų susijusi su nauja registracijos tvarka, įsigaliojusia pavasarį.

„Problema ta, kad žmogus, pardavęs savo automobilį, laukia, kol pirkėjas patvirtins įsigijimą. Jei šis to nedaro, pardavėjas priverstas laukti. O kartais pirkėjas specialiai delsia. Praktika rodo, nėra jokių priemonių paskatinti pirkėją susitvarkyti automobilio įsigijimo formalumus.

Galima kreiptis į policiją. Pareigūnai išsiunčia vieną baudą. Jei tai neveikia, tada siunčia pakartotinę baudą, už tai, kad neregistravo transporto priemonės per 5 darbo dienas nuo sutarties sudarymo. Ir niekas negali atsakyti, po kiek laiko yra taikoma pakartotinė bauda. Galima turbūt ir po metų pakartoti?

Gerai, kad bent pirkimo-pardavimo sutartis yra vienintelis įrodymas, kad automobiliu naudojasi naujasis savininkas. Bet jis duomenų bazėje nefigūruoja, automobilis vis tiek yra pardavėjo nuosavybė.

Kreipiausi į „Regitrą“ ir sužinojau, kad tokių atvejų daugėja. Manau, šią problemą turi spręsti tie, kurie sugalvojo šias pataisas“, – rašo skaitytojas.

Problema policijai žinoma

Revita Janavičiūtė, Policijos departamento prie VRM komunikacijos skyriaus patarėja, sako, kad problema policijai žinoma. Specialistė pateikė aktualią informaciją apie sankcijas, taikomas tokių pažeidimų atveju:

„Policija, gavusi pranešimą apie nevykdomą pareigą deklaruoti transporto priemonės pardavimą ar įgijimą, administracinio nusižengimo teiseną pradeda pagal ANK 431 str. 1 ar atitinkamai 2 dalį.
431 straipsnis. Transporto priemonės savininkui (valdytojui) nustatytų reikalavimų nevykdymas:

1. Transporto priemonės savininkui (valdytojui) Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymas užtraukia baudą nuo vieno šimto penkiasdešimt iki trijų šimtų eurų.

2. Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo keturių šimtų keturiasdešimt iki šešių šimtų eurų.“

„Regitra“ paaiškino, kodėl keitėsi automobilių registravimo tvarka

Įmonės „Regitra“ atsiųstame komentare paaiškinta, kodėl reikėjo keisti registracijos sistemą.

Nuo gegužės 1 d. startavusia nauja transporto priemonių savininkų apskaitos sistema siekiama ne tik kovoti su šešėliniu automobilių verslu, bet ir užtikrinti, kad būtų žinomas kiekvienas faktinis transporto priemonės savininkas. Taigi, šiuo metu visos Lietuvoje esančios transporto priemonės turi turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Transporto priemones parduoti ar registruoti galima tik turint SDK. Ar transporto priemonės turi joms priskirtą SDK, tikrina kontroliuojančios institucijos.

Iki įsigaliojant naujajai tvarkai, sudarius sandorį, pirmiausia į „Regitrą“ turėdavo kreiptis pardavėjas ir pranešti apie parduotą transporto priemonę. Tuo metu naujasis automobilio savininkas registre buvo fiksuojamas tik tuomet, kai kreipdavosi dėl jo registracijos.

Na, o nuo šiol transporto priemonės nuosavybės pasikeitimo deklaravimas ir jos registracija yra visiškai atskirti procesai. Kitaip tariant, dabar pirmasis į „Regitrą“ turi kreiptis pirkėjas ir pateikti įgijimo deklaraciją, o tuomet pardavėjas turi patvirtinti pirkėjo pateiktus duomenis. Tik pirkėjui pateikus, o pardavėjui patvirtinus duomenis, naujajam savininkui suteikiamas naujas SDK ir sistemoje jis tampa deklaruotu transporto priemonės savininku.

Tik abiem pusėms atlikus nuosavybės pasikeitimo deklaravimo žingsnius, naujasis savininkas gali kreiptis dėl registracijos. Atkreipiame dėmesį, kad abi pusės deklaruoti nuosavybės pasikeitimą turi per 5 d. d. nuo sandorio sudarymo (terminas skaičiuojamas bendrai).

Kaip apsaugoti savo interesus iš anksto?

Taigi pranešti apie pasikeitusį transporto priemonės savininką privalo abi sandorio šalys. Pirkėjas tai turi padaryti tam, jog gautų naują SDK ir vėliau turint šį kodą galėtų įregistruoti transporto priemonę bei dalyvauti viešajame eisme. Tuo metu pardavėjui tai aktualu dėl to, jog nebebūtų siejamas su jam nebepriklausančia transporto priemone.

„Klientams visada rekomenduojame savo interesus apsaugoti iš anksto. Pirmiausia būtina teisingai sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį ir įsitikinti, kad ji pasirašoma su tikruoju pardavėju/ pirkėju. Patariama naudoti Regitros pirkimo–pardavimo sutarties formą, kurią galima rasti įmonės interneto svetainėje ČIA. Tik turint teisingai užpildytus dokumentus ateityje bus išvengta nesusipratimų, o kilus ginčui, tiek automobilio pardavėjas, tiek jo pirkėjas galės pateikti teisėtus įrodymus.

Antra, pirkėjui būtina įsitikinti, ar perkamas automobilis turi SDK. Ar jis yra galiojantis ir tikrai priklauso asmeniui, iš kurio perkama transporto priemonė, galima pasitikrinti „Regitros“ interneto svetainėje ČIA. Šį kodą taip pat patariama nurodyti ir pirkimo–pardavimo sutartyje. Tokiu būdu pirkėjas taip pat žinos, kad transporto priemonę perka iš tikrojo savininko bei bus užtikrintas, kad vėliau ją galės įregistruoti savo vardu.

Trečia, apsaugoti savo interesus galima, pavyzdžiui, galutinai už automobilį atsiskaitant ar atiduodant jo raktelius tik abiem pusėms deklaravus nuosavybės pasikeitimą. Taip pat pirkėjas ir pardavėjas pranešti apie pasikeitusį savininką gali drauge, t. y. pirkėjas pateikti įgijimo deklaraciją, o pardavėjas ją patvirtinti gali nemokamai internetu tiesiog per keletą minučių.

Kalbant apie tuos atvejus, kai nors viena pirkimo–pardavimo sutarties šalis specialiai vengia atlikti Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytas pareigas, kita šalis turi teisę kreiptis į policiją, kuri už įstatymo pažeidimą gali taikyti administracinę atsakomybę, arba teismą, kuris įpareigotų pareigų nevykdančią pirkimo–pardavimo sutarties šalį kreiptis į Regitrą ir atlikti jai priklausančias pareigas.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad jei pirkėjas vengia deklaruoti nuosavybės pasikeitimą, pardavėjui pageidaujant jis turi teisę išregistruoti transporto priemonę, t.y. panaikinti leidimą dalyvauti su ja viešajame eisme. Tačiau svarbu žinoti, kad nuosavybės pasikeitimo deklaravimo pareiga išlieka“, – komentavo „Regitros“ atstovė Emilija Bardauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius