-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bešeimininkiai automobiliai ir toliau vejami iš Vilniaus kiemų: kai kurie gyventojai bando ir sukčiauti

Jau tradicija tapęs bešeimininkių automobilių nutempimas antradienį rytą pabudino Naujamiesčio gyventojus. Čia buvo nutempiami trys automobiliai, kurių savininkai nepasigedo. O savo eilės laukia dar beveik 50 tokių automobilių. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas teigė, kad viena aikštelė jau užpildyta automobiliais, kurie niekam nereikalingi, o kai kurie žmonės sugalvoja ir kaip pagudrauti tokioje situacijoje.

A.Bužinskas 15min teigė, kad anksčiau bešeimininkiais automobiliais niekas nesirūpindavo, t.y. jie kiemuose galėdavo stovėti ne tik savaites ar mėnesius, tačiau ir metų metus.

Skaičiuojama jau virš 100 automobilių, kurie yra sutvarkyti ir išvežti į saugojimo aikštelę.

Anot A.Bužinsko, taip ir kiemai atrodo geriau, ir sprendžiamos opios parkavimo problemos. O bešeimininkių automobilių sostinėje apstu.

„Problema yra tikrai nemaža, nes matome, kad ir dabar nuvežimo laukia beveik 50 automobilių, kuriuos esame pripažinę bešeimininkiais. Tikėtina, kad ši problema bėgant laikui mažės. Matome, kad didelę dalį automobilių žmonės susitvarko po įspėjimų“, – teigia A.Bužinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

O jei visgi jau nutempus automobilį atsiranda jo savininkas, įrodo savo savininkystę ir apmoka išlaidas, kurios savivaldybei sudarė apie 160 eurų, tuomet transporto priemonė būna atiduodama.

Tiesa, A.Bužinskas ramina, kad nors jau pripildyta viena aikštelė, kurioje yra saugomi išvežti automobiliai, tačiau jau sutarta dėl dar vienos nuomos.

Sugalvoja ir būdų sukčiauti

Visgi, kaip teigia A.Bužinskas, atsiranda ir pagudrauti norinčių žmonių.

„Po to, kai pradėjome nuvežinėti transporto priemones, atsirado ir gudraujančių asmenų. Kaip matėte, nuvežti „Citroen“ ar „Toyota“ turi valstybinius numerius, bet jie yra nuo kitų transporto priemonių.

Jie tiesiog uždėti siekiant suvaidinti, kad tai nėra bešeimininkė transporto priemonė. Tokie gudravimai nesuveikia, nes turime galimybę patikrinti transporto priemones“, – pasakoja A.Bužinskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bešeimininkių automobilių nutempimo darbai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bešeimininkių automobilių nutempimo darbai

Pripažinti bešeimininkiu sunku

Neeksploatuojamu automobiliu laikomas toks, kuris negali dalyvauti eisme. Tarkime, jei neturi galiojančios techninės apžiūros, neturi civilinės atsakomybės draudimo arba yra tiek sugadintas, kad fiziškai tikrai negalėtų pajudėti. Taip pat vienas požymių – mašinos be valstybinių numerių.

Visgi jei automobilis ilgai nejudinamas, tačiau turi galiojančią techninę apžiūrą, jį patraukti dar sunkiau.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 414 straipsniu, neeksploatuojamas transporto priemones bendrojo naudojimo vietose laikantiems asmenims gali būti skiriama bauda nuo septyniasdešimt iki šimto keturiasdešimt eurų (už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo šimto keturiasdešimt iki trijų šimtų eurų).

Be to, teismo sprendimu tokios transporto priemonės gali būti konfiskuojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius