Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bijantys tvarkingų automobilių ir motociklų išregistravimo gali sustabdyti draudimo galiojimą

Nuo 2014 liepos 1 – osios įsigaliojęs įstatymas, numatantis galimybę priverstinai išregistruoti transporto priemones (TP) neturinčias techninės apžiūros ar privalomojo civilinės atsakomybės draudimo, sezoninių, senovinių ir kitų specifinių TP valdytojams sukėlė nerimą, tačiau yra viena galimybė apie kurią garsiai nekalbama.
Vilnietis Ramūnas automobilio valstybinių numerių Maskvoje neteko keletą kartų
Asociatyvi nuotr.: automobilis be valstybinių numerių / Skaitytojo Ramūno nuotr.

Radijo stočiai „Laisvoji banga“ Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro pavaduotojas Tomas Rudzkis sakė, kad šią problemą galima išspręsti laikinai sustabdžius TP draudimo poliso galiojimą.

„Įstatymas numato galimybę TP valdytojui, kuris nenaudos autombilio ilgesnį nei mėnesio laikotarpį, parašyti prašymą draudimo įmonei, kad ši sustbadytų draudimo įmokų mokėjimą. Jei TP valdytojas deklaruoja, kad TP neeksplotuos mėnesį ar ilgiau, už tą laikotarpį draudimo įmokos nemokamos. Tačiau jei draudimas apmokėtas metams, tai draudimas pratęsiamas analogiškam laiko tarpui, per kurį TP buvo nenaudojama. Pavyzdžiui, jeigu transporto priemone valdytojas nesinaudoja nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d., t.y. 5 mėnesius, jo draudimas pratęsiamas 5 mėn. skaičiuojant nuo balandžio 1 d.“ , – kalbėjo pašnekovas.

Specialisto teigimu, toks draudimo poliso sustabdymas matomas ir VĮ „Regitra“ sistemoje.

Nelaikoma, kad automobilis yra nedraustas, todėl jo leidimas dalyvauti eisme nestabdomas ir transporto priemonė neišregistruojama

„Nelaikoma, kad automobilis yra nedraustas, todėl jo leidimas dalyvauti eisme nestabdomas ir transporto priemonė neišregistruojama. Tik norėčiau priminti, kad išregistravimas siejamas ne tik su privalomo civiliniės atsakomybės draudimo nebuvimu, bet ir su technine apžiūra ir kitais dalykais“ , – kalbėjo pašnekovas. 

Pasak T. Rudzkio,papildomai įrodinėti, kad TP nurodytą laikotarpį bus neeksplotuojama, TP valdytojui nereikės.  

„Draudimo sistema veikia įstatymo numatytuose rėmuose ir remiantis pasitikėjimo principu. Dėl to pakanka TP valdytojo deklaravimo, kad TP bus neeksplotuojama tam tikrą laikotarpį. Tačiau, jei tuo laikotarpiu TP pakliūtų į eismo įvykį, draudikas imtųsi atitinkamų veiksmų“ , – kalbėjo specialistas. 

„Jei TP patenka į eismo įvykį tuo laikotarpiu, kuomet TP turėjo būti neeksplotuojama, o vairuotojas yra eismo įvykio kaltininkas, draudikas nukentėjusiam atlygins nuostolius, tačiau vėliau sumokėtą sumą išieškos iš kaltininko“ , – teigė T. Rudzkis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius