-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

BMW iš Estijos registracijos numeris užminė mįslę: ar tai legalu Lietuvoje?

Skaitytojas Darius Vilniuje pastebėjo BMW, ko gero, atvykusį iš Estijos. Skaitytojo dėmesį patraukė pernelyg išskirtinis registracijos numeris, kuriame tik du simboliai baltame fone: skaičius ir raidė. Ir daugiau nieko.
Keistas BMW numeris be šalies simbolio
Keisti BMW registracijos numeriai
Temos: 2 BMW „Regitra“

Temą siūlykite el. paštu gazas@15min.lt

„Ar tokie numeriai tikrai legalūs?“, – klausia skaitytojas, pasigedęs Estijos (arba kurios kitos) šalies skiriamojo ženklo bei ES vėliavos.

Įmonės „Regitra“ specialistė Emilija Bardauskienė sutinka, kad toks klausimas pagrįstas. Nes Lietuvoje ir ES nustatyti labai aiškūs reikalavimai automobilių registracijos ženklams.

„Kalbant apie skaitytojo atsiųstoje nuotraukoje esantį automobilį, panašu, kad jis yra paženklintas numerio ženklais, kurie neatitinka reikalavimų. Tačiau plačiau šiuo klausimu ir kaip elgiamasi tokiose situacijose rekomenduojame kreiptis į policiją, kuri yra atsakinga už eismo kontrolę Lietuvoje. O „Regitra“ kaupia duomenis tik apie Lietuvoje registruotas transporto priemones“, – komentavo E.Bardauskienė.

Beje, ir Estijos Kelių direkcijos bei Kelių policijos dokumentuose įvardyta, jog vien skaičių baltame fone – nepakanka, būtini šalies simboliai bei ES vėliava.

Kelių policijos tarnyba: vienareikšmiškai vertinti sunku

Lietuvos respublikos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus viršininkė Laura Salokaitė, vertindama pateiktą nuotrauką, negalėjo vienareikšmiškai nuspręsti, ar šioje situacijoje yra padarytas pažeidimas, ar ne.

„Reikia tikrinti automobilio dokumentus, VIN kodą, tada bus aišku, kokie numeriai pagal registraciją yra priskirti tai transporto priemonei.

Jeigu paaiškėtų, kad transporto priemonei priskirti kiti valstybiniai numeriai, tai atsakomybė už tokį pažeidimą numatyta ANK 415 str. 5 d. ir bauda nuo 240 iki 340 Eur (gali būti skiriamas teisės vairuoti atėmimas nuo 6 iki 12 mėn.).

Jeigu transporto priemonei priskirti šie numerio ženklai, tiesiog yra pakeista pati valstybinių numerių lentelė (kaip matoma nuotraukoje, nėra jokių skiriamųjų ženklų valstybės, kurioje registruota TP), tai atsakomybė būtų pagal ANK 417 str. 7 d., bauda nuo 10 iki 12 Eur (t.y. už kitus pažeidimus)“, – komentavo L.Salokaitė.

Trumpai prisiminkime, kokie valstybiniai numeriai mūsų šalyje yra legalūs.

Numerio ženklai leidžia identifikuoti transporto priemones ir už jas atsakingus asmenis

Registracijos metu automobiliai „Regitroje“ yra pažymimi dviem vienodomis numerio ženklų plokštelėmis: iš priekio ir iš galo. Tokiu būdu automobiliams yra suteikiami unikalūs skaičių ir raidžių deriniai, kad viešajame eisme jie būtų lengvai atpažįstami teisėsaugos institucijoms ir kitiems eismo dalyviams. Tai itin svarbu įvykus eismo įvykiui, kuomet reikia identifikuoti už transporto priemonę atsakingą asmenį.

Bendri reikalavimai numerio ženklams numatyti ir ES mastu

Dalį bendrų reikalavimų numerio ženklams nustato Europos Sąjunga, o kitą dalį – valstybės narės nusistato individualiai.

ES reglamente numatyta, kad išduodamų registracijos numerio ženklų kairėje pusėje mėlyname fone turi būti ES simbolis, t.y. 12 švytinčių geltonų žvaigždučių, o taip pat įrašytas ir pripažįstamas ES šalies pavadinimo trumpinys, kuris gali būti geltonos arba baltos spalvos. Pavyzdžiui: Lietuva – LT, Vokietija – D, Estija – EST. Numatyti ir konkretūs galimi simbolių aukščiai ir pločiai.

„Regitra“ šiuo metu išduoda bendrojo naudojimo numerio ženklus, kurių paviršius yra baltas atspindintis šviesą ir su pasikartojančiu saugos ženklu. Kairiajame jo krašte yra mėlyna juosta, o numerio ženklo apvadas, raidės ir skaitmenys – juodi. Kaip ir numatyta ES reglamente, numerio ženklo mėlynojoje juostoje yra Europos Sąjungos (ES) simbolis ir baltas Lietuvos Respublikos skiriamasis ženklas „LT“.

Galiojo skirtingi standartai

Skirtingais laikotarpiais galiojo skirtingas standartas. Pavyzdžiui, iki 2004 m. numerio ženkluose buvo naudojama Lietuvos vėliava, tačiau po įstojimo į Europos Sąjungą, juose pradėta naudoti ES simbolika. Numerio ženklai, kurie buvo išduoti su Lietuvos vėliava, šiuo metu yra galiojantys, tačiau nebeišduodami.

Numerio ženklai privalo atitikti nustatytus reikalavimus

Visos transporto priemonės, dalyvaujančios viešajame eisme, turi būti paženklintos numerio ženklais, kurie turi atitikti nustatytus standartus. Jie turi būti lengvai ir aiškiai atpažįstami tiek kitiems eismo dalyviams, tiek teisėsaugos institucijoms, todėl savavališkai jų modifikuoti ar keisti (apklijuoti, dažyti ir pan.) negalima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius