Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventiniu laikotarpiu avaringumas gali išaugti ir 40 procentų

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA duomenimis, po avaringo rudens žiemos mėnesiai būna kiek ramesni, eismo įvykių pikas keliuose sumažėja. Bendrovė vidutiniškai per praėjusios žiemos mėnesį fiksavo apie 1644 įvykius, užpernai tuo pačiu laikotarpiu jų buvo 1541. Tuo tarpu rudens metu avaringumas drastiškai išaugdavo: spalį – trečdaliu, o lapkritį – net dvigubai lyginant su kitais mėnesiais. Vis tik švenčių metu draudikai rekomenduoja pasisaugoti, minėtomis dienomis avaringumas padidėja 20-40 proc.
Avarija Tūkstantmečio gatvėje
Avarija Tūkstantmečio gatvėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis, pernai šventiniu laikotarpiu avaringumas padidėjo 22 proc., lyginant su kitomis gruodžio dienomis, užpernai net – 44 proc., o 2011 m. – 37 procentais.

Jei vertintume pagal sudarytų draudimo sutarčių kiekį, galėtume teigti, jog avaringiausi automobiliai yra 10-15 ir 15-20 metų. Šiuo metu panašaus amžiaus automobiliai yra populiariausi šalyje.

Tačiau analizuojant avaringumo ir apsidraudusiųjų santykį, pastebėtume, kad kur kas pavojingesni keliuose yra nauji automobiliai: pavojingiausi – 3-5 metų bei 7-10 metų senumo, tik kiek mažiau iki 3 metų senumo. Minėtųjų avaringumas žiemos mėnesiais, nors ir nežymiai, tačiau sumažėja, priešingai nei senų automobilių, kurių vairuotojai eismo įvykių žiemą sukelia daugiau.

Vis tik nauji automobiliai yra gaminami daug saugesni: juose integruotos modernios saugumo priemonės, padedančios suvaldyti automobilį, geriau šviečia žibintai, o kai kurie jų, itin prabangūs, turi ir pėsčiųjų atpažinimo ar automatinio stabdymo sistemas atsiradus kliūčiai. Na ir apskritai neretai jie yra kur kas tvarkingesni už antrą dešimtį metų skaičiuojančius automobilius.

Daugiausia eismo įvykių – sostinėje

Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje

Kaip teigia bendrovės ekspertas, sostinėje eismo įvykių fiksuojama daugiausiai, kone dvigubai daugiau nei kituose miestuose – 928 įvykiai per mėnesį žiemą.

Tačiau sostinėje yra ir daugiausia gyventojų šalyje – virš 500 tūkst. Kaune, kuriame gyvena virš 300 tūkst. gyventojų, tuo pačiu metu skaičiuojami 459 įvykiai, Klaipėdoje su 157 tūkst., gyventojų – 268-i, Panevėžyje – 108-i, Šiauliuose – apie 100-ą, o mažesniuose miestuose vidutiniškai po 50-30 įvykių. Todėl skaičiuojant avaringumo koncentraciją būtina atsižvelgti į miesto gyventojų skaičiaus ir avarijų santykį. Šitai padarę pastebėtume jog pavojingiausi tampa Vilnius ir Klaipėda, pastaruosiuose miestuose eismo įvykį sukelia kas 500-as gyventojas, trečioje vietoje rikiuojasi Kaunas, ir vėliau kiti šalies miestai.

Kaip saugiau jaustis keliuose? BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis pateikia keletą patarimų:

  1. Prieš išvažiuodami į gatvę, visuomet patikrinkite ratų sukibimą su asfaltu. Kelis kartus sustabdykite automobilį, pajauskite, kokios šiandien vairavimo sąlygos. O dar geriau prieš planuojant kelionę pasidomėti orų prognozėmis ir jei žadamos pavojingos sąlygos, tokios kaip plikledis, pagalvoti – gal kelionę galima atidėti.
  2. Kelyje visuomet laikykitės saugaus atstumo, kad net ir staiga prireikus sustabdyti automobilį, tą padarytumėte saugiai. Žiemą automobilio stabdymo kelias dėl sniego ir ledo pailgėja dvigubai, o kartais ir dar daugiau.
  3. Važiuodami slidžia kelio danga, venkite staigių judesių. Kitu metu, kai kelio danga būna sausa, automobilis pajėgus daugumą manevrų atlikti staigiau ir tiksliau nei žiemą. Posūkius geriau atlikti žemesne pavara, sulėtinus greitį.
  4. Jokiu būdu slidžiame kelyje neriedėkite laisva pavara. Jei galite, stabdykite varikliu.
  5. Žiemą automobilyje visada turėkite šluotelę sniegui nubraukti bei ledo gremžtuką. Langų plovimo skystį pakeiskite neužšalančiu, o jei valytuvai atitarnavo savo laiką – pasikeiskite juos naujais.
  6. Nepamirškite reguliariai stebėti automobilio techninę būklę, o pastebėjus gedimus, skubiai juos pašalinkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius