-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bus sprendžiamas elektrinių paspirtukų vairuotojų ir pėsčiųjų dalyvavimo eisme konfliktas

Prisijungdama prie „Europos judumo savaitės“ renginių bei skatindama darnų judumą miestuose Susisiekimo ministerija diskusijoje „Dalijamės keliu“ kviečia visuomenę diskutuoti apie vis labiau populiarėjančios alternatyvios ir aplinkai draugiškos transporto priemonės – elektrinio paspirtuko – saugų dalyvavimą viešajame eisme, rašoma pranešime.
Dviratis ir paspirtukas
Dviratis ir paspirtukas / Ryčio Šeškaičio nuotr.

„Alternatyvių transporto priemonių gausa ir išaugęs elektrinių paspirtukų populiarumas prisideda prie darnaus judėjimo mieste, tačiau būtina užtikrinti visų eismo dalyvių saugumą bei skatinti tarpusavio supratimą bei pagarbą“, – sako susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Pastaruoju metu daugėjant e-paspirtukų, padaugėjo ir su jais susijusių eismo įvykių. Taip pat girdimas pėsčiųjų nepasitenkinimas, kad šaligatviais važiuojantys e-paspirtukai kelia grėsmę tiek pėsčiųjų, tiek pačių e-paspirtukų vairuotojų saugai. Pastebima, kad tam tikrais atvejais e-paspirtukų vairuotojai arba nežino, arba nepaiso teisės aktais nustatytos eismo tvarkos.

Ieškodama būdų užtikrinti, kad aplinkai draugiškos transporto priemonės plistų miestuose, tačiau nekeltų chaoso ir pavojaus pėstiesiems, Susisiekimo ministerija organizavo viešąją konsultaciją „Elektriniai paspirtukai miesto viešajame eisme“. Miestų savivaldybės buvo kviečiamos diskutuoti dėl e-paspirtukų dalyvavimo viešajame eisme tvarkos, buvo laukiama idėjų ir pasiūlymų iš visuomenės.

Rugsėjo 20 d. 17 val. Vilniaus geležinkelio stoties laukimo salėje vyksiančioje diskusijoje bus aptarti viešosios konsultacijos rezultatai bei visuomenės, tiek pėsčiųjų, tiek e-paspirtukų vairuotojų, pasiūlymai. Savo įžvalgomis dalysis saugaus eismo ekspertai, policijos atstovai, psichologas pasakos apie pavojingo vairavimo priežastis, o pėsčiųjų bei e-paspirtukų vairuotojų bendruomenių atstovai ieškos būdų, kaip draugiškai dalintis keliu, ugdyti eismo dalyvių kultūrą, užtikrinant eismo saugą.

Miesto centre – orientavimosi žaidynės

Spūstys miestuose ir vis didėjanti aplinkos tarša gyventojus skatina iš naujo atrasti vaikščiojimo, važinėjimo dviračiu naudą, šiais metais apie tai kalba ir Europos Sąjunga.

„Mieste judėti darniai yra paprasta ir patogu. Susisiekimo ministerija kviečia Vilniaus miesto bendruomenes tuo įsitikinti patiems ir sudalyvauti orientavimosi žaidynėse „Judėk darniai“, kurių metu bus galima ne tik susipažinti su slapčiausiais miesto kampeliais, bet ir visas užduotis įveikti pasitelkus alternatyvius keliavimo būdus ir transporto priemones, jas keičiant ir derinant tarpusavyje“, – sako Susisiekimo ministerijos darnaus judumo ekspertas Jonas Damidavičius.

Varžybų trasa drieksis Vilniaus senamiesčiu ir aplinkinėse vietovėse. Orientavimosi varžybų dalyviai turės galimybę išmėginti aplinkai draugiškus keliavimo būdus, tai padės sustiprins ir bendruomenės ar bičiulių komandinę dvasią. Bendruomenės kviečiamos suburti 5 žmonių komandą. Orientavimosi žaidynės „Judėk darniai“ vyks rugsėjo 20 d., 14 val. Žaidynių komandos renkasi prie Susisiekimo ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius