-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučio namo kieme automobilius gyventojai stato net vaikų žaidimų aikštelėje

Automobilius vairuojantys gyventojai žino, kokia žūtbūtinė kova kas vakarą užverda daugiabučių kiemuose. Kovos priežastis aiški – mašinų yra daugiau negu vietų jiems pastatyti. Problemos sprendimas šiuo metu primena vaikišką žaidimą „muzikinė kėdė“, tik jame dėl vienos vietos pešasi būrys suaugusiųjų. Pralaimėję žaidimą automobilius drįsta nudrėbti net vaikų žaidimų aikštelėse ar ant vejos.
Baltų prospekto Kaune 131-ojo namo kiemas
Baltų prospekto Kaune 131-ojo namo kiemas / Skaitytojo nuotr.

Neapsikentęs vairuotojų įžūlumo į 15min kreipėsi kaunietis, gyvenantis Baltų pr. 131-jame name. Jis teigia, kad gyventojai savo automobilius nuolat stato ant vejos, nepaisydami čia pat įrengtos vaikų žaidimų aikštelės.

Gaila matyti, jog vaikų žaidimo aikštelės teritorija yra užimta, į smėlio dėžę automobiliai beveik įvažiuoja, taip pat padidėja rizika, kad žaisdami vaikai gali ir netyčia apgadinti automobilius, – sakė kaunietis.

„Kai kurie gyventojai netausoja aplinkos, savo automobiliais savavališkai išvažinėja visą žalią veją, tokiu būdu sugadindami kiemo vaizdą bei atimdami galimybę iš žmonių, o ypatingai iš vaikų, kurių žaidimo aikštelė ir smėlio dėžė yra visai prie pat statomų automobilių, vaikščioti bei žaisti toje vietoje.

Kai kurie taip pastato automobilius, kad jų buferiai jau atsiduria pačioje smėlio dėžėje. Gaila matyti, jog vaikų žaidimo aikštelės teritorija yra užimta, į smėlio dėžę automobiliai beveik įvažiuoja, taip pat padidėja rizika, kad žaisdami vaikai gali ir netyčia apgadinti automobilius, tačiau gyventojams, matyt, tai nerūpi“, – 15min teigė namo gyventojas.

Tvorą nugriovė savavališkai

Pašnekovas papasakojo, jog toje vietoje, kur dabar žmonės stato automobilius, daugelį metų buvo žalia veja, o teritorija buvo aptverta tvorele ir apsodinta medžiais. Viskas prasidėjo, kai prieš keletą metų audra nulaužė medį. Vėliau dingo vienas stulpelis, jungiantis tvorelę. Žmonės kartais pro tą vietą įvažiuodavo ant žalios vejos ir pastatydavo automobilį.

Po kurio laiko audra nulaužė dar vieną medį, pamažu dingo ir stulpeliai bei tvorelė. Neilgai trukus šioje vietoje tilpo jau du automobiliai. Galų gale, savavališkai pašalinta likusi tvorelės dalis, vieni stulpeliai išimti, kiti – nuvažinėti. Dabar šioje vietoje nuolat statomi 3-4 automobiliai. Čia buvusi žolė išvažinėta, susiformavo gilios duobės, kuriose palijus kaupiasi vanduo. Lyg to būtų negana, vairuotojai elgiasi dar įžūliau – nenorėdami savo mašinų statyti balose, vis toliau įvažiuoja, taip dar plačiau išvažinėdami žaliąją daugiabučio zoną.

„Pastebėjau, kad keletą kartu toje vietoje lankėsi policijos pareigūnai ir nubaudė automobilius pastačiusius gyventojus. Kartą buvo atvykę ir Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai, kurie taip pat nubaudė neleistinoje vietoje automobilius pastačiusius vairuotojus. Tuo metu stovėjo vienas ar keli automobiliai, nes policijos pareigūnai ir Viešosios tvarkos skyriaus atstovai buvo atvykę dienos metu, kada ten stovi ne visos transporto priemonės. Be to, nubausti gyventojai elgiasi drąsiai – ir toliau automobilius stato neleistinoje vietoje“, – nusivylimo neslėpė kaunietis.

Skaitytojo nuotr./Baltų prospekto Kaune 131-ojo namo kiemas
Skaitytojo nuotr./Baltų prospekto Kaune 131-ojo namo kiemas

Kiemas bus periodiškai tikrinamas

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Solveiga Kriūnienė patvirtino, jog automobilių parkavimo problemos daugiabučių namų kiemuose Kauno mieste yra žinomos. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai nuolat atlieka patikrinimus daugiabučių namų kiemuose. Nustačius kelių eismo taisyklių pažeidimus, vairuotojams yra skiriamos administracinės baudos.

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Vytauto Jurkevičiaus teigimu, situacija šiame daugiabučio namo kieme nėra labai bloga, su panašiomis problemomis susiduria ir kitų Kauno miesto daugiabučių namų gyventojai.

„Birželio 5 dieną šio namo kieme buvo užfiksuoti du Kelių eismo taisyklių pažeidimai. Birželio 6 dieną pažeidimų nerasta. Gali būti, kad po darbo valandų ir savaitgaliais pažeidėjų skaičius padidėja. Gegužės mėnesio rytais, prieš darbą, buvo atliekama prevencija Kauno miesto daugiabučių namų kiemuose visuose rajonuose. Vairuotojai buvo arba įspėjami, arba, grubių pažeidimų atvejais, baudžiami.

Svarbus yra ir gyventojų sąmoningumas statant transporto priemones. Be to, būtų naudinga suformuoti žemės sklypus ir įrengti automobilių stovėjimo aikšteles. Šiame kieme periodiškai atliksime patikrinimus“, – 15min žadėjo V.Jurkevičius.

Siūlo finansinę pagalbą

Panašios nuomonės laikosi ir Šilainių mikrorajono seniūnas Virginijus Naruševičius. Jis pabrėžia, jog su tokiomis problemomis susiduria ne tik Kauno ar Lietuvos, bet ir kitų šalių gyventojai.

„Savivaldybė nėra pajėgi kiekviename kieme įrengti automobilių stovėjimo aikšteles. Automobilius gyventojai gali palikti ir mokamose aikštelėse. Kita išeitis – suformuoti žemės sklypą, paruošti projektą ir jį įgyvendinti. Aišku, gali tekti aukoti dalį žaliųjų zonų, bet jos ir dabar dažnai neteisėtai užstatomos. Jeigu gyventojai patys imsis iniciatyvos, tai savivaldybė yra pasiruošusi finansuoti pusę sumos. Susitvarkę galėtų į kiemus neįleisti svetimų ir bent iš dalies situacija pagerėtų.

Šilainių gyventojai vangiai naudojasi galimybe gauti savivaldybės paramą įrenginėjant aikšteles. Kitų rajonų gyventojai aktyvesni. Baltų pr. 149-tasis namas – puikus pavyzdys. Gyventojai suformavo sklypą ir įsirengė stovėjimo aikštelę. Tiesa, darbus jie atliko savo lėšomis. Dabar situacija geresnė, nes yra galimybė gauti finansavimą, tik patys gyventojai turėtų būti aktyvesni“, – patarė seniūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius