Daugiabučių kiemuose – dar daugiau nebevažiuojančių automobilių?

Nuo liepos įsigaliojus įstatymo pataisoms, kiemuose netrukdomai riogsos seni, nebenaudojami automobiliai, nes jie bus išregistruojami be transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimo, rašoma eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijos pranešime spaudai.
Senas automobilis
Senas automobilis

Nuo liepos 1 dienos įsigalios Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostatos, kurios nustatys, jog jeigu transporto priemonė neatitinka reikalavimų, pirmiausia sustabdomas leidimas jai dalyvauti eisme. Tai bus taikoma, jei bus neatlikta privalomoji techninė apžiūra, bus neapdrausta civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, taip pat jei bus nesumokėti valstybės nustatyti mokesčiai.

Įstatyme reikalaujama, kad priežastys, dėl kurių buvo sustabdytas leidimas dalyvauti eisme, turi būti pašalinamos per 90 dienų. Jei per šį laikotarpį jos bus nepašalintos, leidimas dalyvauti viešajame eisme bus panaikintas, o transporto priemonė bus išregistruojama, valstybinio registracijos numerio ženklai bus pripažįstami negaliojančiais ir juos reikės grąžinti „Regitrai“.

Daugiau darbo policijai

Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacija mano, jog tokios įstatymo pataisos atveria kelią aplinkos trešimui ir užkrauna papildomo darbo jau ir taip užimtiems policijos pareigūnams. Atstovaudama savo narių interesus asociacija dar balandžio mėnesį teikė pastabas ir pasiūlymus valstybės institucijoms dėl naujai įsigaliosiančių įstatymo nuostatų pakeitimo ir papildymo.

Šie pakeitimai sukėlė didelį nerimą eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojams, nes norint išregistruoti eksploatuoti netinkamą transporto priemonę, nereikės „Regitrai“ pristatyti Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimo, kuris yra patvirtinimas, kad transporto priemonė yra priduota tinkamam jos išardymui, dalių pakartotiniam panaudojimui ar perdirbimui į įmonę, turinčią teisę užsiimti tokia veikla.

„Tolimesnis tokių transporto priemonių likimas nėra aiškus, nes transporto priemonės bus tiesiog automatiškai išregistruojamos. Iki šiol buvo reikalaujama tinkamai automobilius sutvarkyti, nepalikti jų be priežiūros kiemuose. Dabar tokio reikalavimo nebeliko. Dėl šios priežasties ne tik bus teršima aplinka, bet ir pareigūnai bus apkraunami papildomu darbu, nes jiems teks ieškoti automobilio savininkų, mėginti įteikti jiems pranešimus, o automobiliai toliau riogsos kiemuose“ – sako ENTPT asociacijos pirmininkas Vladimiras Jankoitas.

Valstybinės institucijos, atsakydamos į asociacijos pastabas ir pasiūlymus, neįžvelgė reikšmingų pakitimų eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkyme. Dėl to liko dar mažiau galimybių sukurti ir užtikrinti sistemą, kuri užtikrintų kuo didesnį nebetinkamų eksploatuoti transporto priemonių tinkamą tvarkymą, perdirbimą ar pakartotinį jų dalių panaudojimą. Anot specialistų, nuo liepos 1 d. atsivers dar didesnė galimybė palikinėti automobilius be priežiūros ir tinkamai neparuoštus eksploatacijai riogsoti kiemuose ir kitose bendro naudojimo vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius