-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl ekologiškų degalų Lietuvos vairuotojai pernai sutaupė 6,7 tūkst. tonų CO2

Praėjusiais metais vairuotojams į savo transporto priemonių bakus pilant iš atliekų pagamintą dyzeliną, visame pasaulyje į aplinką pateko net 6,7 mln. tonų mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, nei būtų patekę naudojant tradicinį, iš naftos gaminamą, dyzeliną. Pasiekti tokį rezultatą padėjo ir naujos kartos degalus besirenkantys Lietuvos vairuotojai.
Automobilių tarša
Automobilių tarša / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pernai aplinkai draugiškiems verslams ir gyventojams, renkantis ekologiškus degalus, į aplinką nepateko toks CO2 kiekis, kurį galima sutaupyti visiems metams iš kelių pašalinus maždaug 2,4 mln. automobilių.

Lietuvos vairuotojams savo automobilių bakus pildant naujos kartos dyzelinu, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 15 proc. siekianti dalis iš atliekų pagaminto dyzelino, per 2016 metus į aplinką pateko 6,7 tūkst. tonų anglies dvideginio mažiau, nei būtų patekę naudojant tradicinį dyzeliną. Taip pat sumažėjo ir anglies monoksido, azoto oksidų ir angliavandenilių emisijos.

Vairuotojams tausoti aplinką padeda Suomijos korporacijos „Neste“ iš atliekų gaminamas dyzelinas „Neste MY“. Šis dyzelinas gaminamas pagal užpatentuotą NEXBTL (angl. – Next Generation Biomass to Liquid) technologiją, kuri gali būti naudojama aukščiausios kokybės degalų ir kitų produktų gamybai iš gyvulinės kilmės riebalų ir augalinių aliejų. Panaudojant šią technologiją, degalai gaminami iš daugiau kaip 10 skirtingų žaliavų. „Neste MY“ leidžia 90 proc. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį, palyginti su tradiciniu dyzelinu.

Naujos kartos dyzelinu savo transporto priemonių bakus JAV jau pildo tokios kompanijos kaip UPS ar „Google“. Iš atliekų pagaminto dyzelino nauda taip pat įsitikino didieji Kalifornijos miestai. Šiuo dyzelinu lėktuvus aptarnaujančių transporto priemonių bakai pildomi ir Hamburgo (Vokietija) oro uoste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius