Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai paaiškino, kada draudimo išmokos vairuotojai gali nesitikėti

Apdraudę savo automobilius civilinės atsakomybės draudimu, vairuotojai dažnai klysta manydami, kad dėl savo transporto priemonės gali būti ramūs visais atvejais. Pasak draudikų, toli gražu ne visi įvykiai, susiję su automobiliais, laikytini draudžiamaisiais.
Automobiliai Islandijos gatvės kieme
Automobiliai Islandijos gatvės kieme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Norėdami išvengti nesusipratimų, automobilių savininkai turėtų atkreipti dėmesį į draudimo taisykles ir konkrečios sutarties sąlygas, kur nurodomos išimtys ir specifinės situacijos, kuomet žala nėra atlyginama, pabrėžia draudimo bendrovės „Ergo“ Draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius.

Anot jo, itin dažnai vairuotojai nepagrįstai tikisi draudimo išmokos su eismo įvykiais visiškai nesusijusiose situacijose.

Privalomasis draudimas – ne „Kasko“

„Pagal privalomąjį draudimą yra atlyginami tik eismo įvykio metu nukentėjusios pusės patirti nuostoliai. Nepaisant to, vairuotojai į draudikus kreipiasi ir tada, kai transporto priemonės yra apgadinamos, pavyzdžiui, atidarinėjant dureles automobilių stovėjimo aikštelėse“, – pasakoja draudimo ekspertas.

Lygiai taip pat traktuojami įvykiai, kai automobiliai nurieda ir yra apgadinami palikus juos įkalnėje be įjungto rankinio stabdžio, taip pat, kai transporto priemonės stiklą suskaldo iš po ratų atskrieję akmenukai. Tokios žalos, pabrėžia T.Nenartavičius, yra susijusios su „Kasko“, o ne privalomuoju draudimu.

„Vairuotojai turėtų žinoti, kad net apsidraudus privalomuoju draudimu ar „Kasko“ galioja tam tikros pareigos, pavyzdžiui, užtikrinti, kad į gatves būtų važiuojama tik su techniškai tvarkingu automobiliu ar jo nevairuoti apsvaigus. Tarkime, jei nustatoma, kad konkretus eismo įvykis įvyko dėl to, kad kaltininko padangos neatitiko kelių eismo taisyklėse numatytų reikalavimų, tuomet šis vairuotojas ne tik nepretenduoja į draudimo išmokas, bet ir regreso tvarka iš jo gali būti išieškota nukentėjusiai pusei padaryta žala“, – sako T.Nenartavičius.

Įvykis ne kelyje – nedraudiminis

Nedraudžiamiesiems įvykiams, pasak draudimo eksperto, priskiriami ir atvejai, kuomet automobilis apgadinamas naudojant jį ne pagal paskirtį ar važiuojant tam nepritaikytose vietose. Tą verta prisiminti ir „Kasko“ turėtojams.

„Ne tokie reti atvejai, kai išmokų iš draudimo bendrovės reikalaujama po to, kai automobiliu pasivažinėjama transporto priemonėms nepritaikytose vietose. Valstybiniais keliais eksploatuoti pritaikytos transporto priemonės nėra skirtos jomis keliauti arimais, miškų kirtavietėmis ar atlikti manevrus ant užšalusių vandens telkinių. Tokios situacijos priskiriamos nedraudžiamųjų įvykių kategorijai. Tą patį galima pasakyti ir apie atvejus, kuomet automobilį apgadina jo viduje vežamas krovinys“, – pažymi T.Nenartavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius