Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elnio skrydis prieš vairuotojo nosį: pamatykite, kaip tai nutinka

Kiekvienais metais spalio-gruodžio mėnesiais padaugėja autoįvykių, kurių metu automobiliai susiduria su staigiai į kelią išbėgusiais laukiniais žvėrimis. Visa laimė, jei tai baigiasi tik išdaužtu stiklu ar sulamdytu stogu. Eismo įvykių, kurių metu susiduriama su žvėrimis, nuolat daugėja. Metų vidurkis perkopė 1600 atvejų.

Dažniausiai vairuotojas turi vos kelias sekundes priimti teisingą sprendimą: stabdyti, sukti į griovį ar priešpriešiais. Pastarojo varianto eismo saugumo specialistai siūlo vengti, nes kaktomuša daugeliu atvejų baigiasi mirtimi.

Visa bėda, kad galvoti dažniausiai nėra laiko.

„Jei jau vengiate susidūrimo, sukite į griovį, lėkite nuo kelio, galų gale apsiverskite, bet nevažiuokite į priešpriešinę eismo juostą kur yra kaktomušos tikimybė su kitu automobiliu“, – pasakoja Panevėžio darbo rinkos mokymo centro Vairuotojų praktinio mokymo vadovas Vytautas Šakėnas.

Pasak specialisto, dažniausiai gyvūnas tamsoje išbėga gana arti automobilio ir dažnai išvengti susidūrimo jau yra nebeįmanoma. Tik stabdymas padės sumažinti greitį ir sušvelninti susidūrimą. Į kurią pusę sukti – priklauso nuo kelio. Tačiau visada yra geriau sukti į dešinę pusę negu į kairę. 

Kalti rūkai ir trumpėjančios dienos

Tokio tipo avarijų padaugėja dėl kelių priežasčių. Pirmoji, prasidėjus šalnoms, pasnigus, gyvūnai pradeda aktyviai migruoti, ieškoti maisto, ypač dažnai – pradedant temti, t.y. apie 17–19 val., kai darbo valandos pasibaigia ir eismas būna itin intensyvus.

Sukite į griovį, lėkite nuo kelio, galų gale apsiverskite, bet nevažiuokite į priešpriešinę eismo juostą kur yra kaktomušos tikimybė.

Antra svarbi priežastis, kodėl lapkritį-gruodį avarijos dažnesnės – blogesnės vairavimo sąlygos: ne tik anksti temsta, bet ir dažniau lyja, susidaro rūkas, krenta šlapdriba ir panašiai. Šie faktoriai lemia, kad paskutinįjį metų ketvirtį susidūrimų su gyvūnais skaičius būna 30–75 proc. didesnis nei metų pradžioje.

Susidūrus su briedžiu nuostolis vidutiniškai yra 2,5 kartų didesnis, nei partrenkus stirną, ir net 6 kartus didesnis – nei kiškį („Lietuvos draudimo“ duomenys).

„Lietuvos draudimas“ skaičiuoja, kad pastaraisiais metais susidūrimų su gyvūnais atvejų daugėja. Palyginus 2013 iki 2014 metus, tokių įvykių bendrovė užregistravo 30 proc. daugiau. Šiemet per 9 mėnesius jų taip pat nutiko maždaug penktadaliu daugiau, nei per atitinkamą laikotarpį pernai. 

Pamokantis JAV policininkų nuotykis

Gruodžio mėnesį Kentukio (JAV) policija išplatino vaizdo įrašą, kuriame užfiskuotas patrulių susidūrimas su elniu. Labai tipinė situacija: elnias atsirado tarsi iš niekur, patrulis jo nematė, nors meteorologinės sąlygos buvo tikrai neblogos.

Į šį incidentą patekęs policininkas Chrisas Pittaluga džiaugėsi, kad elnias liko gyvas. Taip pat buvo labai laimingas, kad gali atlikti savo pareigą tokiu būdu perspėdamas kitus vairuotojus apie pavojų.

Vien tik Kentukio valstijoje (4,5 mln. gyventojų) pernai įvyko 3000 susidūrimų su žvėrimis. 3 žmonės žuvo, 115 sužeistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius