Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos miestų autobusų stotys – architektūros šedevrai

Kelionės – geriausias būdas pabėgti nuo kasdienių rūpesčių ir bent trumpam pasinerti į visiškai naują pasaulį. Į keliones žmonės leidžiasi ne vien tam, kad pasisemtų įkvėpimo ar pailsėtų, bet ir pamatytų įspūdingus svetimų šalių kraštovaizdžius, žmones, architektūrą. Pasirinkę kelionę autobusu ir atvykę į svetimą šalį, stotyje keliautojai dažniausiai neužsibūna ir išskuba suplanuotais maršrutais.
„Gare du Nord“ stoties Paryžiuje fasadas
„Gare du Nord“ stoties Paryžiuje fasadas
Temos: 1 Autobusas

Kartais – visai be reikalo, nes Europoje yra tokių įspūdingų stočių, kurios tikrai yra vertos kelių minučių dėmesio ar net atskiros ekskursijos.

Kokios yra įspūdingiausios Europos autobusų stotys? Ką jose galima nuveikti? Kuo jos panašios tarpusavyje ir kuo skiriasi? Ar galima autobusų stotyje ne tik atsigerti kavos, bet ir užsukti į modernią meno parodą?

Šalies pažinimas – netradicinėje erdvėje

Autobusų stotyse žmonių srautai išties labai dideli. Vieni žmonės čia užtrunka ilgiau, kiti trumpiau, todėl jos tampa kompleksiška darbo, pramogų ir susitikimų zona. Būtent dėl šios priežasties, ne tik Europos, bet ir viso pasaulio autobusų stotyse įsikūrė užkandinės, restoranai, specializuotos parduotuvės, įvairių paslaugų salonai ir maisto prekių parduotuvės. Tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ Lietuvos-Lenkijos regiono vadovas Remigijus Dvareckas primena, kad anksčiau autobusų stotys nebuvo tokios reikšmingos, kokios yra dabar.

Moderni Hamburgo autobusų stotis, suprojektuota ir pastatyta iš stiklo
Moderni Hamburgo autobusų stotis, suprojektuota ir pastatyta iš stiklo

„Kai kuriuose miestuose autobusų stočių nebuvo visai, nes kur kas didesnę reikšmę turėjo traukinių stotys. Vėliau išpopuliarėjo kelionės autobusais ir stotys ėmė kurtis prie geležinkelio stočių tam, kad daug keliaujantiems žmonėms būtų patogu persėsti. Dabar jos yra labai modernios ir šiuolaikiškos, neretai – kelių aukštų su reguliariai rengiamomis įvairių menininkų parodomis. Europos autobusų stočių išskirtinumas yra tai, kad jos dažnai būna sujungtos su traukinių stotimis – arba viena šalia kitos, arba jų erdvės bendros“, – pasakoja R.Dvareckas.

Atsiveria gražiausi miesto vaizdai

Pasak R.Dvarecko, šiuo metu autobusų stočių funkcija kardinaliai pasikeitė – tai nebėra vieta, skirta tik atvykti ar išvykti. Kai kurios iš jų tapo pirmuoju tašku, reprezentuojančiu miestą turistams, o daugelis dar ir yra įsikūrusios visai netoli gražiausios miesto dalies – senamiesčio.

Centrinė Frankfurto geležinkelio stotis – viena iš penkių didžiausių Europoje. Šalia jos įsikūrusi ir miesto autobusų stotis
Centrinė Frankfurto geležinkelio stotis – viena iš penkių didžiausių Europoje. Šalia jos įsikūrusi ir miesto autobusų stotis

„Rygos autobusų stotis yra labai vaizdingoje vietoje – iki senamiesčio vos 300 metrų, o visai šalia teka Dauguvos upė. Talino autobusų stotis taip pat netoli senamiesčio. Berlyno centrinė autobusų stotis yra prie garsaus radijo bokšto „Funkturm“. Įspūdinga ir Frankfurto autobusų stotis, kuri įsikūrusi prie pat geležinkelio stoties – vienos iš penkių didžiausių ir aktyviausių traukinių stočių Europoje. Kelno mieste autobusai stoja prie pat garsiosios Kelno katedros, o Paryžiaus autobusų stotis įsikūrusi prie neoklasikinio stiliaus „Gare du Nord“ traukinių stoties“, – pasakoja ekspertas.

Iš kitų Europos šalių originaliomis bei moderniomis autobusų stotimis išsiskiria Vokietija. „Pavyzdžiui, Hamburgo autobusų stotis ZOB išties labai moderni – vien stogas yra suprojektuotas iš skaidraus stiklo, o ir pats stoties pastatas stiklinis“, – pasakoja R.Dvareckas.

Rygos autobusų stotis įsikūrusi prie pat centrinio miesto turgaus su neįprastos architektūros angarais
Rygos autobusų stotis įsikūrusi prie pat centrinio miesto turgaus su neįprastos architektūros angarais

Galite išvysti architektūrinius šedevrus

„Rygos centrinė autobusų stotis yra įsikūrusi prie pat centrinio miesto turgaus su neįprastos architektūros angarais. Kitoje Dauguvos upės pusėje matosi viena iš didžiausių bibliotekų Europoje. Paryžiuje ir Frankfurte prie Maino keleivinių autobusų stotelės yra prie geležinkelio stočių, kurios yra paskelbtos architektūriniais paminklais. Taip pat išskirčiau Olandijos Oldenburgo miestą, kuriame autobusai stoja prie traukinių stoties, išsiskiriančios unikalia architektūra“, – pasakoja R.Dvareckas.

Anot eksperto, nors dauguma stočių įsikūrusios strategiškai patogiose vietose, tačiau tikrai ne visos yra lengvai pasiekiamos. „Maskvos stotis „Tušinskaja“ nuo miesto centro yra nutolusi mažiausiai 15 kilometrų, todėl prieš kelionę reikėtų pasidomėti ir stočių, kuriose planuojate išlipti, koordinatėmis. Net jei to nežinosite, autobusų stiuardesės visuomet papasakos, kaip orientuotis stotyje, kur yra įėjimas ir išėjimas, švaros zonos, informacijos centras ir kiti svarbūs dalykai“, – sako R.Dvareckas.

Talino autobusų stotis
Talino autobusų stotis

Kokia situacija Baltijos šalyse?

R.Dvareckas pastebi, kad Lietuvoje autobusų stotys ne visuose miestuose yra naujos ir modernios. Daugelyje trūksta erdvės jauniems žmonėms, kavinių, daiktų saugojimo kamerų ir savitarnos aparatų. „Modernioje Kauno autobusų stotyje įdiegti bene pirmieji Lietuvoje bilietų savitarnos aparatai. O kitose Europos valstybėse tai – seniai nebe naujiena“, – sako pašnekovas. Pasak eksperto, iš Baltijos šalių autobusų stočių bene labiausiai išsiskiria Talino autobusų stotis.

„Jos pastatas įstiklintas, yra daug erdvės jaunimui, akį traukia minkštasuoliai ir staleliai, o stoties viduje yra bent keletas kavinių. Rygos autobusų stoties pastatas kiek senesnis, antrame aukšte veikia valgykla-kavinė, aplink nemažai parduotuvėlių ir daug erdvės. O Lietuvoje dar ne visose stotyse yra monitoriai su realiais išvykimo/atvykimo laikais tiek laukimo salėse, tiek prie platformų, tad tobulėti vejantis įspūdingiausias ir moderniausias Europos autobusų stotis dar tikrai yra kur“, – apibendrina R.Dvareckas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno autobusų stoties atidarymas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno autobusų stoties atidarymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius