Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Fiksuojami rekordiniai degalų kainų skirtumai per 3 metus: išskyrė pigiausias ir brangiausias degalines

2020 m. vasario 14 d., Valentino dieną, Pricer.lt komanda atliko degalų kainų tyrimą populiariausiose degalinėse ir sudarė reitingą, kur pildamiesi degalus gyventojai galėtų sutaupyti. Skelbiama, kad fiksuojami rekordiniai kainų skirtumai per visą 3 metų degalų kainų stebėjimo istoriją.
Degalai
Degalai / 123rf.com nuotr.

Žaliavinės naftos rinka

Kaip rašoma pricer.lt pranešime, pagrindinis veiksnys, veikiantis žaliavinės naftos kainas – pranešimai apie užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu skaičiaus augimą Kinijoje.

„Koronavirusas iš tikrųjų kėsinasi į pasaulio ekonomiką: Kinijoje stabdomas kai kurių gamyklų darbas, įmonėms Europoje vėluoja produkcijos pristatymas, stringa eksportuojančių į Kiniją kompanijų darbas, dauguma oro linijų bendrovių nutraukia susisiekimą su Kinija, atšaukiamos tarptautinės parodos ir konferencijos. Visame pasaulyje šiai dienai aktualiausia ekonomistų debatų tema – ar koronavirusas gali būti naujos krizės šauklys? Kokią įtaką koronavirusas turės Europai ir Lietuvai, netrukus pradėsime jausti vis aštriau.

Šių įvykių fone naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalys ir jų partneriai – vadinamoji OPEC+ grupė – netrukus imsis veiksmų ir papildomai apkarpys „juodojo aukso“ gavybą. Vasarį posėdžiavęs OPEC+ techninis komitetas grupės nariams rekomendavo sumažinti naftos gavybą dar 600 tūkst. barelių per dieną, kad būtų galima likviduoti koronaviruso protrūkio Kinijoje padarinius.

Tokius ketinimus planuojama patvirtinti OPEC+ šalių ministrų susitikime šių metų kovą. „Sanford C. Bernstein & Co“ analitikų nuomone, tam, kad rinkoje būtų atkurta paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą, gavybą užtektų sumažinti 500 tūkst. barelių per dieną.

Žaliavinės naftos kainos, 2019 metų bėgyje užkopusios iki ~ 67 eurų už barelį aukštumų (2019-04-24), gruodį svyravo ~ 55-61 eurų už barelį lygyje, jau 2020 metų vasarį nukrito iki 49-53 eurų už barelį. Brent naftos kainos kritimas tarp kainų fiksavimo tarpų sudaro 8,15% (2020 01 14 57,64 eurų už barelį, 2020 02 14 52,94 eurų už barelį).“, – teigiama pranešime.

Didmeninės degalų kainos Lietuvoje

Pasak pricer.lt, didmeninės degalų kainos Lietuvoje į globalius žaliavinės naftos kainų pokyčius reaguoja pavėluotai. Didmeninė A95 benzino kaina vienkartiniams sandoriams bendrovėje „Orlen Lietuva“ krito 3,5 proc. iki 1,077 euro už litrą, palyginus su sausio mėnesiu (2020 01 14 d. 1,116 euro už litrą).

Didmeninė dyzelinio kuro kaina vienkartiniams sandoriams krito iki 0,981 euro už 1 litrą dyzelino, kas sudaro – 5,9 proc. (2020 01 14 d. 1,039 euro už litrą).

Vidutinės degalų kainos Lietuvos degalinėse

Vasario mėnesį vidutinės degalų kainos Lietuvos degalinėse keitėsi dar mažiau nei didmeninės degalų kainos.

Pricer.lt vasario mėnesį atliekamas degalų kainų tyrimas parodė, kad vidutiniškai 1 litras A95 benzino vairuotojams per paskutinį mėnesį sumažėjo 3,2 proc. (2020 02 14 d. 1,205 euro už litrą vs 2020 01 14 d. 1,245 euro už litrą).

1 litras dyzelinio kuro pigo – 4,5 proc. (2020 02 14 d. 1,131 euro už litrą vs 2020 01 14 d. 1,185 euro už litrą).

Vasario mėnesio pigiausių degalų reitingai

Vasario mėnesio Pricer.lt degalų kainų analizė rodo, kad tyrimo dieną pigiausias A95 benzinas Vilniuje ir Kaune buvo degalinėje „Jozita“ – 1,12 euro. Brangiausias A95 benzinas buvo parduodamas degalinėje „Circle K“ – 1,276 euro. Skirtumas tarp mažiausios ir didžiausios A95 benzino kainų – 15,6 centų litrui arba 13,9 proc.

Pricer.lt tyrimo metu pigiausiai dyzelinu prekiavo degalinė „Jozita“, kur 1 litro degalų kaina buvo 1 euras, brangiausias dyzelinas buvo parduodamas degalinėje „Circle K“, kur 1 litras dyzelino kainavo 1,236 euro. Skirtumas tarp mažiausios ir didžiausios dyzelino kainų – 23,6 centų litrui arba 23,6 proc. Teigiama, kad tai rekordinis kainų skirtumas per visą 3 metų degalų kainų stebėjimo istoriją.

Kaip skelbia analitikai, mažiausia automobilinių dujų kaina buvo „Jozitoje“ – 0,450 euro, brangiausia – degalinėse „Orlen Lietuva“ – 0,559 euro. Skirtumas tarp mažiausios ir didžiausios automobilinių dujų kainų – 10,9 centų litrui arba 24,2 proc. Rekordinis kainų skirtumas per visą 3 metų degalų kainų stebėjimo istoriją.

Vasario mėnesio pigiausių degalų reitinge vienareikšmiu lyderiu išlieka degalinė „Jozita“, kurioje tiek A95 benzino, tiek dyzelino, tiek suskystintų automobilinių dujų kainos užfiksuotos mažiausios Kaune ir Vilniuje.

Degalų kainos buvo fiksuotos Vilniaus ir Kauno degalinėse. Pigiausių degalų kainų tyrimo metu buvo užfiksuotos visų degalų rūšių kainos, kuriomis prekiauja degalinių operatoriai. Išanalizavus duomenis, sudarytas degalinių kainų reitingas kiekvienai atskirai degalų rūšiai. Sudarant reitingą, vertintos tik bazinės degalų pozicijų kainos: benzino A95, dyzelino ir suskystintų dujų kainos. Tyrime nevertinti degalų priedai, jų įtaka kainai, degalinių lojalumo programos bei nuolaidos su degalinės kliento kortele. Vasario mėnesio reitinge dalyvavo Vilniuje, Ukmergės-Geležinio Vilko gatvėse, bei šalia šios miesto arterijos esančios degalinės: „Circle K“, „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Stateta“, „Ecoil“, „Skulas“, „Jozita“ ir Kaune esančios degalinės „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Circle K“, „Skulas“ ir „Jozita“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius