-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilniaus autobusą atėjo žiema – šiltą antradienio rytą prasidėjo šildymo sezonas

Visi įpratę prie skundų, kad vasarą Vilniaus autobusuose ir troleibusuose karšta, nes nėra kondicionierių, o langai dažnai neatsidaro ar atsidaro vos vienas kitas, o žiemą – šalta. Tačiau kartais pasitaiko atvejų, kai viskas apsiverčia. Štai išties šiltą rugsėjo 12-osios rytą viename sostinės autobuse keleiviai pasijuto taip, kaip nesijaučia net šildymo sezonui įsisiūbavus – karštis net plieskė.
Vilniaus viešasis transportas
Vilniaus viešasis transportas / Žygimanto Gedvilo/15min nuotr.

Antradienio rytas Vilniuje buvo šiltas. Jau 7 val. termometrai rodė 17 laipsnių. Per kelias valandas temperatūra dar keliais laipsniai pakilo.

Įjungė šildymą?

Tačiau 3G autobusu važiavę keleiviai nuo J.Baltrušaičio stotelės iki Lukiškių aikštės 8.30–9 val. galėjo įsivaizduoti, kad atėjo tikrų tikriausia žiema.

„Ar jau žiema atėjo Vilniaus 3G autobuse nr. 266? Kodėl jame buvo įjungtas salono šildymas 8.30–9 val. nuo J.Baltrušaičio stotelės iki Lukiškių a.? Autobusas baltas, langai atsidaro labai maži tik“, – rytinės kelionės įspūdžiais su 15min ir „Vilniaus viešojo transporto“ įmone pasidalijo vilnietis Vilius.

Vyras teigia nesuprantąs, kodėl žmonės turi prakaituoti, kaisti, o ir kvapai autobusuose kasdien – ne patys maloniausi, dėl karščio jie tik paaštrėja.

„Ir šildymas turbūt sunaudoja daugiau degalų? Negaila, turite daug? O gal autobuso techninė būklė bloga, variklis kaista ir tada vairuotojas įjungia šildymą salone ir nesirūpina keleiviais, tegu jie šunta“, – neslėpdamas pasipiktinimo svarstė vilnietis.

O gal autobuso techninė būklė bloga, variklis kaista ir tada vairuotojas įjungia šildymą salone, – svarstė vilnietis.

Jis tikina radęs informaciją, kad, „kai oro temperatūra žemesnė nei 0 °C, vairuotojas privalo įjungti troleibuso ar autobuso salono šildymo sistemą teigiamai temperatūrai palaikyti, o kai oro temperatūra žemesnė nei -15 °C, salono šildymo sistema turi dirbti nuolat. „Vilniuje ryte buvo +17“.

Tik gedimas

„Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) komunikacijos vadovė Rasa Norkienė patvirtino, kad išties 3G autobuse antradienio rytą galėjo būti karšta.

„Šiandien ryte važiuodamas 3G maršrutu autobuso Nr. 266 vairuotojas pastebėjo šildymo sistemos gedimą. Galustotėje, įvertinęs situaciją, kad greitai sureguliuoti gedimo nepavyks, informavo VVT ir buvo nuspręsta nutraukti maršrutą. Šiuo metu autobusas jau grįžęs į parką“, – dar prieš 11 val. užtikrino R.Norkienė.

Ji taip pat patikslino, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką temperatūra viešajame transporte šiltuoju metų laiku, t.y. nuo balandžio 1 iki spalio 31 dienos, turi siekti 18–25 laipsnius, šaltuoju metų laiku, nuo lapkričio 1 iki kovo 31 dienos, turi būti palaikoma 5–15 laipsnių šiluma.

„Naujesniuose autobusuose automatinė šildymo ir vėsinimo sistema įrengta gamykliškai, ji salone palaiko nustatytą temperatūrą reaguodama į lauko temperatūrą. Tokių transporto priemonių VVT yra ketvirtadalis. Senesniuose autobusuose šildymo sistema veikia autonomiškai, reguliuojamas tik jos intensyvumas“, – teigė R.Norkienė.

Belieka tikėtis, kad kai Vilniaus miesto autobusų parkas atsinaujins, tokių dalykų nebebus. Prieš savaitę sostinės savivaldybė pristatė 250 naujus autobusus, iš kurių 8 jau važinėja miesto gatvėmis, o kiti Vilnių pasieks per artimiausius metus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujas Vilniaus autobusas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujas Vilniaus autobusas

Iš viso keleivius Vilniuje vežioja apie 350 autobusų ir apie 180 troleibusų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius