-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ilgiausias automobilių tunelis pasaulyje – 24,5 km ilgio „Laerdal“ Norvegijoje

Norvegija – ne Lietuva. Tiesiai ten netoli nuvažiuosi. Keliautojus šioje Skandinavijos šalyje dažnai sutrikdo tai, kad iš taško A į tašką B tenka keliauti „per aplinkui“. Dažno kelionę sutrumpina įspūdingi Norvegijos tuneliai. Ilgiausias jų – Laerdalis. Ilgiausias ne tik Norvegijoje ar Europoje – ilgiausias ir pasaulyje.
Laerdalio tunelis Norvegijoje
Laerdalio tunelis Norvegijoje / „Scanpix“ nuotr.

Norvegija – ilgiausia Europos valstybė. Norvegai tuo dažnai didžiuojasi ir primena, jog jei šalis driektųsi nuo Oslo ne į šiaurę, o į pietus, tai pasiektų Italijai priklausančią Sicilijos salą Viduržemio jūroje. Tai – tik pusė tiesos.

Norvegijos kranto linija yra beprotiškai išraižyta fiordų, ledynų. Tad Norvegijos pakrantės ilgis – net 25 000 km. Statūs skardžiai formuoja nuostabų topografinį peizažą. Ir sutrikdo keliautojus, kai paaiškėja, kad iš taško A į tašką B tenka keliauti „per aplinkui“.

„Scanpix“ nuotr./Laerdalio tunelis Norvegijoje
„Scanpix“ nuotr./Laerdalio tunelis Norvegijoje

Niekas nestato tunelių taip noriai, kaip juos stato norvegai. Jei yra uola, kurioje galima įrengti tunelį, norvegai būtinai jį įrengs. Tunelių dėka turistams ir patiems šalies gyventojams prieinamesni tapo atokūs šalies kampeliai. Važiuojant vakarine Norvegijos pakrante, per 1,5 val. galima pravažiuoti 39 tunelius. Ir tai – ne pokštas.

Ilgiausias Norvegijos tunelis yra Laerdalis (norv. Lærdalstunnelen). Jis 1992 m. nutiestas per kalną ir jungia Laerdalio ir Aurlando kaimelius. Tiesa, tuneliu einantis kelias savo ruožtu jungia du bene svarbiausius Norvegijos miestus – Bergeną ir Oslą.

24,5 km ilgio Laerdalio tunelis yra ilgiausias ne tik Norvegijoje, bet ir visame pasaulyje. Ilgiausias automobilinis tunelis. Apskritai ilgiausias tunelis yra 57 km ilgio „Gotthardo Base“ tunelis Šveicarijoje, bet juo kursuoja tik traukiniai. O ilgiausias pasaulyje povandeninis tunelis yra Seikano tunelis Japonijoje.

Laerdalio tunelį galima pervažiuoti vidutiniškai per 20 min. Važiuojančius juo neretai apima keistas jausmas, jog esi atsidūręs kažkur po Skandinavijos kalnais. Nieko stebėtino: kai kuriems keliautojams tiek laiko praleisti uždaroje erdvėje būna neramu. Tačiau Laerdalio tunelis yra vienas saugiausių pasaulyje. Aukščiausios klasės ventiliacinė įranga, saugumo stotelės su pirmajai pagalbai būtinais reikmenimis, keletas apšviestų dirbtinių olų. Tunelyje yra netgi poilsio aikštelės, kuriose prireikus galima sustoti pailsėti.

Žemiau esančiam vaizdo siužete nufilmuota visa kelionė Laerdalio tuneliu. Taupant laiką, ji buvo pagreitinta 8 kartus. 

VIDEO: Kelionė Laerdalio tuneliu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius