-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internete parduodami automobilio numerį galintys apversti rėmeliai: kuo gali baigtis jų naudojimas?

Valstybinio numerio ženklo rėmeliai, kurie, paspaudus mygtuką, geba apversti ir paslėpti esamą numerį ir parodyti kitą, dažniausiai netikrą. Tokių scenų gausu ne tik veiksmo filmuose, kuriuose nusikaltėliai stengiasi paslėpti tapatybę. Parduodančių tokius produktus atsirado ir Lietuvoje.

„Parduodu profesionalius besivartančius numerių rėmelius. Nuo radarų, nuo kitų įvykių. Į komplektą įeina du tokie rėmeliai“, – taip, ištaisius rašančiojo gramatines ir stiliaus klaidas, skamba skelbimas, atsiradęs vienoje „Facebook“ bendruomenės grupėje, skirtoje automobilininkams.

Anot autoriaus, rėmeliai atsparūs vandeniui, veikia naudojant specialų pultelį, numerį apverčia net 20 metrų atstumu. Be to, akcentavo rašantysis, apversti numerį galima ir skriejant 200 km/val. greičiu.

15min nuotr./Vaizdo įrašas, kuriame – valstybinio ženklo numerį apverčiantys rėmeliai, su skelbimu apie parduodamus analogiškus buvo publikuotas „Facebook“ automobilininkų grupėje
15min nuotr./Vaizdo įrašas, kuriame – valstybinio ženklo numerį apverčiantys rėmeliai, su skelbimu apie parduodamus analogiškus buvo publikuotas „Facebook“ automobilininkų grupėje

Išradingumo netrūksta

Tuoj po skelbimu išsivystė diskusija apie tai, kiek panašūs įtaisai yra legalūs, taip pat, ar tokių rėmelių naudojimas nėra tolygus valstybinio numerio slėpimui.

Visgi skelbimo autorius pribloškė išradingumu. Pasak jo, jei numerio rėmelio antroje, atverčiamoje, pusėje tuščia, viskas, kas gresia važiuojant be valstybinio ženklo numerio, tėra administracinė atsakomybė ir 60–120 eurų bauda.

„100 proc. garantuoju“, – tikino skelbimo autorius.

Čia pat dar vienas diskusijos dalyvis pateikia ištrauką iš Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 415 straipsnio 3 dalies: „Įregistruotų arba išregistruotų transporto priemonių be valstybinio numerio ženklų (ženklo) vairavimas, taip pat transporto priemonių, kurių valstybinio numerio ženklų galiojimas pasibaigęs, vairavimas, išskyrus atvejį, kai pranešus policijai apie transporto priemonės valstybinio numerio ženklų (ženklo) vagystę, vykstama išsiimti naujų (naujo) valstybinio numerio ženklų (ženklo), gali užtraukti atsakomybę nuo 60 iki 120 eurų ir (arba) teisių atėmimą iki trijų mėnesių.“

Kaltinimus, jog taip negali būti, autorius atrėmė tvirtu argumentu: „Pats esu gavęs už savo žaislą 60 eurų baudą.“

15min nuotr./Dėl valstybinius numerius apversti galinčių rėmelių „Facebook“ išsivystė diskusija
15min nuotr./Dėl valstybinius numerius apversti galinčių rėmelių „Facebook“ išsivystė diskusija

Gresia ne tik bauda

Policijos pareigūnai besivartančių valstybinio ženklo numerių rėmelių legalumo neaptarinėja, tačiau akcentuoja, jog mėginimas naudoti dvejus numerius, kurių vienas nepriklauso konkrečiam automobiliui, gali baigtis toli gražu ne 60–120 eurų bauda.

Marija Kazanovič, Lietuvos kelių policijos tarnybos vyresnioji specialistė, akcentuoja, kad remiantis to paties ANK 415 straipsnio 5-ąja dalimi, transporto priemonių su suklastotais, uždengtais ar kitaip užmaskuotais, ne tai transporto priemonei išduotais valstybinio numerio ženklais vairavimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 240 iki 340 eurų.

Be to, pridūrė specialistė, tas pats ANK straipsnis numato ir didesnę atsakomybę. Štai vietoje skelbimo autoriaus „garantuojamos“ 60–120 eurų baudos, už nesamą valstybinio ženklo numerį galima prarasti teisę vairuoti 1–3 mėnesiams. Griežtesnė atsakomybė gresia pamėginus apversti valstybinį numerį galintį rėmelį panaudoti pagal paskirtį ir tikruosius numerius pakeisti kitais. Už tai ANK numato teisės vairuoti atėmimą 6–12 mėnesių.

M.Kazanovič nepateikė komentaro apie policijos pareigūnų požiūrį į tokius įtaisus, taip pat ir apie tai, kiek dažnai dirbantiems keliuose tenka susidurti su slepiamais valstybinio ženklo numeriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius