Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išaugusias degalų kainas kompensuoti galima vairuojant taupiau. Kaip tą padaryti?

Praėjusį mėnesį į neregėtas aukštumas šoktelėjusios degalų kainos šiek tiek stabilizavosi, tačiau vis tiek siekia daugelį vairuotojų gluminančius skaičius. Tačiau degalinių švieslentėse matomos kainos nuo vairuotojų nepriklauso, tad vienintelis dalykas, kuris dabar gali padėti sumažinti išlaidas degalams, yra vairavimo principų pakeitimas.
„Statoil Eko Žygis“ 2015
„Statoil Eko Žygis“ 2015 / Algimanto Brazaičio nuotr.

Daugkartinis įvairių eko žygių automobiliais laimėtojas Artūras Žukas tvirtina, kad jis kraupsta išgirdęs, kad kai kurių vairuotojų vidutinės degalų sąnaudos viršija dešimt litrų.

Pats dyzelinį „Škoda Superb“ universalą su 1,6 litro TDI varikliu vairuojantis pašnekovas tvirtina, kad mieste nesunkiai galima „tilpti“ ir į penkis litrus degalų šimtui kilometrų. Tam tiesiog reikia šiek tiek pakeisti įpročius ir laikytis ekonomiško vairavimo taisyklių.

Svarbiausia – prognozuoti situacijas

Pasak Artūro Žuko, daugelis mieste važinėjančių vairuotojų degalus eikvoja bereikalingai vien todėl, kad negeba prognozuoti situacijų kelyje. Energija mieste dažniausiai švaistoma tuomet, kai važiuojama ne sklandžiai, o nuolat stabdant ir vėl bėgėjantis, tačiau yra ir daugiau gudrybių, leidžiančių sumažinti degalų sąnaudas.

„Kai paklausau žmonių, kad pas juos automobilis „valgo“ dešimt, dvylika litrų degalų ir jiems tai yra įprasta, man čia yra nesuvokiami dalykai. Kadangi didžiausios degalų sąnaudos būna važiuojant mieste ir turbūt dauguma važinėja miestuose, reikia žinoti keletą dalykų, kurie padės sunaudoti mažiau degalų.

Pirmiausia reikėtų stebėti eismą aplink save ir prieš save. Ir stebėti reikia ne 50, ne 100 metrų, bet gerokai toliau į priekį. Juk matote, koks šviesoforas toliau dega. Pagal tai ir priimkite sprendimus, kokiu tempu iki jo važiuoti, kad nereikėtų staigiai kirsti per stabdį ir vėliau iš naujo bėgėtis. Sulėtėkite atleisdami akceleratorių ar įjungę žemesnę pavarą. Taip efektyviau išnaudosite variklio jėgą.

Be to, sudegs ir mažiau degalų, o privažiavus šviesoforą jis jau bus žalias ir jums nereikės iš naujo pajudėti iš vietos. Svarbu išlaikyti gerą vidutinį greitį ir kiek įmanoma išvengti situacijų „stok-startuok“. Šis punktas yra esminis.

Taip pat dažnai matau, kad žmonės automobilyje mėgsta vežiotis įvairius nereikalingus daiktus. Būna, kad atsidaro bagažinę, o ten – visas jų gyvenimas. Taip nuolat vežiojamas bereikalingas svoris, kuris irgi daro įtaką degalų sąnaudoms. Nesivežiokite visko su savimi. Pasiimkite tik tai, kas tuo metu reikalinga. Užmiestyje važiuojant pastoviu greičiu tas svoris tiek daug nelemia, o mieste, kai automobiliui reikia dažnai įsibėgėti, bereikalingi kilogramai tikrai daug lemia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius