Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtiniai automobilių numeriai: ko negalima ant jų rašyti ir kaip apeinami draudimai?

15min tęsia straipsnių ciklą apie išskirtinius vardinius numerius skirtingose šalyse. Apie populiariausius emigrantų numerius skaitykite susijusiose naujienose.
Londone gyvenančio Mindaugo BMW
Londone gyvenančio Mindaugo BMW / Skaitytojo Mindaugo nuotr.
Temos: 1 Automobilis

Skardos gabalas, pritvirtintas prie automobilio, pasirodo, automobilių savininkams reiškia labai daug. Jis ne tik pasako, iš kokios valstybės atvykęs automobilis, ar kokios apskrities. Daugelis numerių atrodo gana nuobodžiai, todėl kai kurie savininkai siekia individualumo ir išskirtinumo. Kiti pabrėžia savo ego ar finansinę padėtį.

Pažvelkime, kuo išsiskiria skirtingų šalių VIP-iniai automobilių numeriai.

Kur „nusirito“ pasaulis per 115 metų

Prieš 115 metų Niujorke pagaminti pirmieji pasaulyje automobilių numeriai. Iš pradžių registracijos tvarka buvo labai griežta. Bet, metams bėgant, ji liberalėjo, dabar daugelio šalių vairuotojai už papildomą sumą gali pasirinkti skaičių arba raidžių kombinacijas. Tačiau visko už pinigus nenupirksi – yra ir apribojimų. Kai kurių dviprasmiškų kombinacijų užsirašyti ant numerių negalima.

Rusiška tvarka

Pavyzdžiui, Rusijoje 2015 m. Dūmos deputatai nusprendė uždrausti raidžių kombinaciją BOP (liet. vor – vagis). Buvo svarstoma galimybė drausti ir nepadorias sąvokas primenančias kombinacijas, bet vėliau šios minties atsisakyta.

Skirtingai nei Rusijoje, daugelyje kitų valstybių automobilio savininkų įstatymai neriboja – tik numerius išduodančios organizacijos gali reguliuoti, koks žodis nepadorus, o koks – prabangus. Žinoma, kuo žodis prabangesnis (tarkime, KING – liet. karalius), tuo kaina didesnė. Ji gali siekti ir 100 000 dolerių.

Fašizmo šmėkla

Patys populiariausi Vokietijoje ir Lenkijoje uždrausti žodžiai registracijos numeriuose – susiję su fašizmu. Negalima rašyti abreviatūrų HJ („Hitlerjugend“), NS („Nazionalsozialismus“), KZ („Konzentrationslager“), SS („Schutzstaffel“), SA („Sturmabteilung“). Dėl tos pačios priežasties kai kurie miestai draudžia naudoti kombinacijas 14 ir 88.

Panašūs „nacistiniai“ draustinų žodžių sąrašai egzistuoja daugelyje Europos šalių. Įdomi detalė: JAV gamintojo Chevrolet modelis vadinasi SS. Taigi ir numerių cenzūra čia kiek kitokia, nelabai susijusi su pasaulio istorija.

Olandijoje saugomas net futbolo klubo pavadinimas

Tuo tarpu Olandijoje uždrausta ir kombinacija „NSB“. Antrojo pasaulinio karo metu taip vadinosi Nyderlandų nacionalsocialistinis judėjimas (Nationaal-Socialistische Beweging). Šioje šalyje negalima ant numerių rašyti ir KKK (Kukluksklanas), jokių partijų pavadinimų ir futbolo klubo PSV pavadinimo.

Austrijoje dviprasmiškais užrašais ant numerių susirūpinta tik pernai. Nuo tada negalima registruoti automobilių su tokiais numeriais: BH (radikalų šūkis „Blood and Honour“), 420 (aliuzija į A.Hitlerio gimimo datą – balandžio 20 d.), 1919 (SS), WAW („White Aryan War“), FG („Fuehrer’s Geburtstag“).

Austrijos valdžia taip pat uždraudė naudoti šių laikų ekstremistinių organizacijų santrumpas – IS ir ISIS.

JAV – draudimų lyderė

Vis dėlto „draudimų rekordininkė“ yra JAV. Ir nors nėra vieningo draudžiamų žodžių sąrašo, kiekvienos valstijos automobilių registracijos skyriai nuolat pildo neteiktinų žodžių bazę. Tarp tūkstančių draudžiamų kombinacijų – TOILET, COP, FBI, ATHEIST, JESUS, LUCIFER, BADASS ir kt. principas labai aiškus – raidžių kombinacijos neturėtų provokuoti ir pykdyti žmonių.

Tiesa, valdžia ekstremizmą kartais įžvelgia visai netikėtose kombinacijose – Džordžijos valstijoje uždraustas numeris ILUVGUNS. Ilinojuje uždraustos lentelės su užrašais HLYSHT.

Saudo Arabijos valdžia uždraudė ne tik SEX ir ASS. Čia negalima automobilio žymėti numeriu USA.

O Saudo Arabijos valdžia uždraudė ne tik SEX ir ASS. Čia negalima automobilio žymėti numeriu USA.

Didžiosios Britanijos draudžiamų numerių kombinacijų sąrašą sudaro 49 puslapiai. Draudžiamos religinės užuominos, politinės ar necenzūrinės asociacijos. Nevartotinos raidės 15 LAM, MU55 LEM, JE** SUS, J**1 HAD, bet kokia kombinacija su JEW („žydas“) ir t.t. Skelbti savo seksualinės orientacijos taip pat nevalia – numeris WE11 GAY yra juodajame sąraše.

Skaitytojo Manto D. nuotr./Emigrantų automobilių numeriai Didžiojoje Bitanijoje
Skaitytojo Manto D. nuotr./Emigrantų automobilių numeriai Didžiojoje Bitanijoje

Tačiau rusiškų nešvankybių ši cenzūra dar neperprato, todėl buvusios SSRS emigrantai nesivaržydami savo automobilius žymi slaviškų žodžių raidžių kombinacijomis.

P.S. Turite išskirtinius numerius? Atsiųskite jų nuotrauką gazas@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius