Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinis lietuviškas automobilis – Juozo Tamkvaičio „Svajonė“

Pasaulyje yra daug įvairių retų automobilių modelių, tačiau „Svajonė“ – viena. Tai – įmantrių formų savadarbis automobilis, saugomas Istorinės, karinės technikos muziejus Kaune.
Savadarbis automobilis „Svajonė“
Savadarbis automobilis „Svajonė“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šaltkalvis Juozas Tamkvaitis senovinių automobilių muziejuje Kaune apsilanko kada tik gali – 93-iąjį gimtadienį kitąmet švęsiantis Juozas aplanko čia saugomą savo svajonę – unikalų automobilį „Svajonė“, kurį pagamino savo rankomis.

Kad gražuolė retro mašina – ne gamyklos, o šaltkalvio Juozo rankų darbas, sunku patikėti, kol jis pats papasakoja, kaip mintis pasigaminti tokį svajonių automobilį jį užvaldė žurnale išvydus 1959-jų amerikietiško automobilio „Buick Electra“ nuotrauką.

Retromobile iliustr./Apleistas automobilis „Svajonė“ 2014 m.
Retromobile iliustr./Apleistas automobilis „Svajonė“ 2014 m.

1970 metų lietuvių meistro Juozo Juliaus Tamkvaičio savadarbis automobilis „Svajonė“ pirmą kartą pristatytas visuomenei 2016 m. gegužę vykusios „Retro mugės“ metu.

Šis automobilis 1972 metais tuometinėje SSRS buvo apdovanotas aukso medaliu už konstrukcinius bei techninius sprendimus. Apleistą, apardytą automobilį 2014 metais surado „Retromobile“ narys Valdas Gansauskas. Valdas taip pat surado automobilio kūrėją, Kauno rajone gyvenantį Juozą ir jo konsultuojamas automobilį per 2 metus visiškai restauravo.

Automobilio aerodinamika apgalvota taip kruopščiai, kad net gali konkuruoti su šiuolaikiniais automobiliais.

Kaip pasakoja automobilio kūrėjas Juozas Tamkvaitis, automobilio kūrimas truko 4 metus. Buvo dirbama vakarais po darbo, savaitgaliais bei atostogų metu. Tuo metu Juozas gyveno bei dirbo Elektrėnuose, ten, garažuose, ir buvo kuriama „Svajonė“. Pirmus metus Juozas komplektavo reikiamas automobilio dalis, tiltus, kitus mazgus. Pirkti ZAZ variklio buvo nuvykęs į Zaporožę (Ukraina), tačiau ten jo negavo. Variklį visgi surado Lietuvoje. Siekdamas padaryti išgaubtus automobilio paviršius, Juozas tam tikslui darėsi specialias metalo valcavimo stakles.

Retromobile iliustr./Automobilis „Svajonė“ Elektrėnuose 1970 m.
Retromobile iliustr./Automobilis „Svajonė“ Elektrėnuose 1970 m.

Automobilyje „Svajonė“ begalės tiems laikams naujovių, įdomių techninių sprendimų. Automobilio mazgai, jų veikimo principai apgalvoti iki smulkmenų. Vien ką reiškia tais laikais automatiškai, mygtuko paspaudimu, atsidarinėjantys durų langai. Automobilio aerodinamika apgalvota taip kruopščiai, kad net gali konkuruoti su šiuolaikiniais automobiliais. Stogo vidurinė dalis išpjauta ir įmontuotas lengvesnis metalas – aliuminis. Taip Juozas kovojo su svorio pertekliumi.

VIDEO: Lietuviška „Svajonė“ atgijo antram gyvenimui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius