Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada geriausias laikas keisti padangas?

Keisti padangas į vasarines pirmomis pavasario dienomis yra neprotinga ir net nesaugu. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kada reikėtų keisti padangas ir kaip pasirūpinti žieminiais ratais vasaros sezono metu.
Padangų keitimas
Padangų keitimas / Partnerio nuotr.

Vasarinėmis padangomis automobilį daugelis apauna tada, kai vidutinė temperatūra dienos metu laikosi apie 7 laipsnius. Tačiau tai ne visada pasiteisina. Stebint temperatūras ankstyvą pavasarį reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokia yra situacija naktį — ar kelio paviršius tebėra įšalęs. Jei išvažiuosite į tokį kelią vasarinėmis padangomis, žymiai padidės nekontroliuojamo slydimo galimybės. Dėl šios priežasties registruokitės keisti padangas tik tada, kai dvi savaites iš eilės temperatūra net naktį bus teigiama.

Svarbu žinoti, kad, važinėjant sportiniu režimu, kai temperatūra pakilusi virš 7 laipsnių, žieminė padanga dėvisi labiau. Taip yra todėl, kad mišinys, iš kurio pagaminta žieminė padanga, yra minkštesnis. Jo dėka padanga geriau priglunda prie kelio paviršiaus, o tai yra ypač svarbu ant sniego ar ledo, kai sukibimas yra blogesnis.

Partnerio nuotr./Padangų keitimas
Partnerio nuotr./Padangų keitimas

Tačiau važiuojant normaliu greičiu, kai temperatūra yra pliusinė, padanga dėvisi ne ką labiau, nei žiemos sąlygomis. Tikrai įvertinsite jos saugumą netikėto rytinio šaltuko atveju, kuris gali užklupti netgi balandį.

Kada pirkti naujas padangas?

Pavasarį keičiant padangas, pirmiausia reikėtų patikrinti nuimamas žiemines. Jeigu jos jau nebus tinkamos kitam sezonui, geriau nusipirkti naują komplektą jau vasaros sezono metu. Atkreipkite dėmesį į protektoriaus būklę ir pagaminimo datą.

Pagal Kelių eismo taisyklių reikalavimus draudžiama važiuoti žieminėmis padangomis, kurių protektoriaus gylis mažesnis nei 3 mm. Vanduo ar sniegas negalės optimaliai pasišalinti iš po padangos, jei įpjovos bus per seklios. Taip pat kai padangos yra senesnės nei 6 metų, reikėtų susimąstyti apie naujų padangų nusipirkimą dar prieš sezoną. Biudžetinių, pigesnių padangų atveju, net kai oro temperatūra pakyla virš 7 laipsnių, guma gali prarasti savo savybes ir neužtikrinti reikiamo saugumo.

Partnerio nuotr./Padangų keitimas
Partnerio nuotr./Padangų keitimas

EUROMASTER — Europos padangų ir lengvosios mechanikos servisų tinklo – ekspertai vasaros sezono metu rekomenduoja pirkti naujas padangas šiais atvejais.

Prakiurusi padanga: kai kuriuos padangos apgadinimus galima pašalinti, tačiau ji turi būti patikrinta specialisto.

Susidėvėjęs protektorius: vasarinės padangos susidėvėję iki rodiklis 1,6 mm, o žieminės iki 3 mm. Be to, skirtumas tarp pagrindinių padangos kanalų (griovelių), esančių ant vienos ašies, negali viršyti 5 mm gylio.

Matomi senėjimo požymiai: padangos naudojimo trukmei įtakos gali turėti daug veiksnių – oro sąlygos, laikymo ir naudojimo sąlygos, apkrova, greitis, slėgis, priežiūra ir t.t.

Padangos apgadinimai: užvažiavus ant šaligatvio arba kitos kliūties kelyje, padanga gali būti apgadinta, t. y. įtrūkti, deformuotis, galite ją įbrėžti, įpjauti.

Partnerio nuotr./Padangų keitimas
Partnerio nuotr./Padangų keitimas

Netolygus arba per didelis susidėvėjimas: per didelis protektoriaus susidėvėjimas kai kuriose vietose gali lemti mechanines problemas, pavyzdžiui, netinkamą suderinimą, balansavimo, pakabos ar pavarų dėžės problemas.

Netinkamas padangos parinkimas transporto priemonei: jeigu nesate tikri, ar jūsų padangos parinktos tinkamai, pasinaudokite ekspertų patarimais.

EUROMASTER servisuose specialistai parinks tinkamas padangas ir profesionaliai jas pakeis. Daugiau informacijos rasite čia.

VIDEO: Ką svarbu žinoti keičiant padangas, profesionalų patarimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius