Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada vairuotojas tampa per senas sėsti prie automobilio vairo?

Atsakymas į šį klausimą aktualus daugelyje valstybių ir jis tampa vis aktualesnis. 2040 metais kas ketvirtas vairuotojas Europoje bus vyresnis nei 65 metų amžiaus. Kada vairuotojui būtų laikas atsisakyti vairavimo, turėtų spręsti ne tik policija, bet ir gydytojai.
Pliaže sumąstęs pasivažinėti vairuotojas
Pliaže sumąstęs pasivažinėti vairuotojas / 15min skaitytojo nuotr.

Vokietijoje, kelių eismo policija su mokslininkais gerontologais atliko tyrimą, kurio metu objektyviai įvertino vyresnio amžiaus vairuotojų gebėjimą valdyti automobilį.

Praktika rodo, kad amžius tikrai nėra kriterijus, kuris nulemia vairuotojo sugebėjimus. Sveiki pensijinio amžiaus vairuotojai važinėja labai pedantiškai ir atsargiai. Jie 10 kartų rečiau pažeidinėja kelių eismo taisykles, o avarija, įvykusi dėl saugaus greičio viršijimo ir padaryta senjoro, – itin retas atvejis.

Vyresnio amžiaus vairuotojai beveik niekada nesukelia mirtinais atvejais pasibaigiančių avarijų ir beveik niekada nepadaro avarijų girti. Tyrimas parodė, kad ilgametė patirtis ir vairuotojo gyvenimiška patirtis leidžia išvengti avarinių situacijų.

Labiausiai paplitusios senatvinės ligos, tokios kaip aukštas kraujospūdis, artritas ar reumatas, praktiškai neturi įtakos vairavimui.

Tačiau yra ligų, susijusių su amžiumi, kuriomis sergant nevertėtų sėsti prie vairo. Tai regos sutrikimai, diabetas ir reakcijos sutrikimai. Dėl šių senatvinių negalavimų reikėtų visiškai atsisakyti vairavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius