Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdinė Vilniaus savivaldybės staigmena Žirmūnų gyventojams – baudos už parkavimą

Savaitgalį prieš Kalėdas Vilniaus Žirmūnų gatvės 48 ir 52 namų gyventojai buvo nemaloniai nustebinti, radę pranešimus apie baudas už ne vietoje stovinčius automobilius. Automobiliai šių daugiabučių kiemuose stovėjo įprastose vietose, nes, kaip teigia gyventojai, tiesiog nėra kur jų kitur laikyti. Tačiau šįkart Viešosios tvarkos pareigūnams jie užkliuvo.
Automobiliai Žirmūnų gatvės daugiabučio kieme
Automobiliai Žirmūnų gatvės daugiabučio kieme / 15min.lt skaitytojos Arino nuotr.

Pastatyti automobilį viename iš siaurų Vilniaus rajonų daugiabučių kiemų neretai tampa tikru iššūkiu. Todėl mašinos atsiduria ant žaliųjų vejų, šaligatvių – ten, kur joms tikrai ne vieta. Vairuotojai skundžiasi neturintys pasirinkimo, todėl renkasi vietas, kur jų mašinos bent jau netrukdytų kitų automobilių eismui ir pėstiesiems.

Pažeidėjų ieško kiemuose

Pasirodo, už neteisingai paliktą automobilį galima sulaukti baudos ir savo daugiabučio kieme. „Esame „maloniai“ nustebinti Vilniaus savivaldybės administracijos pareigūnų veiksmų. Šeštadienį apie pietus Vilniaus miesto savivaldybės įgalioti pareigūnai apsilankė Žirmūnų g. 48 ir 52 namų kiemuose ir baudė „ne vietoje“ pastatytų automobilių savininkus, palikdami po valytuvais pažeidimų pranešimus. Tik nieko nepasiūlė, kur automobilius statyti“, – savo skunde tvirtina Žirmūnų gyventojai.

Anot gyventojos Arinos, šiuose daugabučiuose gyvenantys vilniečiai, kaip ir dauguma Vilnius miesto gyventojų, vargsta statydami savo mašinas, nes kiemai maži, automobilių daug. „Jei Vilniaus savivaldybės administracija ieško būdų, kaip padengti savo įsipareigojimus kreditoriams, tai šis būdas yra negerbtinas. Galų gale kur įspėjimai, ženklai, kad šiose vietose negalima automobilių statyti? Ir kur juos statyti?“ – piktinosi moteris.

Arinos darytose nuotraukose matyti, kad kiemai pilni automobilių, o šalia namų pusiau ant šaligatvių pastatyti  automobiliai, anot skaitytojos, netrukdo eismui ir pėstiesiems. „Žinoma, geriau juos būtų statyti aikštelėse, nei trankytis per bortelius, bet tam turi būti sudarytos sąlygos. Tegu savivaldybė skiria pinigų automobilių aikštelėms įrengti ir pan., o tik po to baudžia“, – emocingai kalbėjo Žirmūnų gyventoja.

Kamšo biudžeto skyles?

Moters teigimu, tai pirmas toks akibrokštas per 10 metų, todėl ir kyla klausimų, ar tokiu būdu Vilniaus savivaldybė nebando kaišyti biudžeto skylių ir kompensuoti, kaip ji teigia, „iššvaistytus milijonus“.

Šalia Žirmūnų g. 48 ir 52 namų yra darželis, picerija ir parduotuvė, todėl automobilių srautas čia didelis ir gyventojams neretai tenka gerokai pasukti galvą, kur pastatyti savo mašiną grįžus po darbo.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė nelinkusi sutikti su tokiais priekaištais. Kaip 15min.lt sakė Eismo valdymo poskyrio vadovas Eduardas Garbovskis, sostinėje šiuo metu galioja tvarka, kad naujos vietos įrengiamos daugiau pačių kiemų naudotojų iniciatyva.

Siūlo stovėjimą apmokestinti

„Tačiau savivaldybė taip pat svarsto galimybę pritaikyti ir kitų miestų pavyzdžius, tvarkant automobilių stovėjimo klausimus kiemuose: vienas iš būdų – rinkti mokestį, o gyventojams, kurie deklaruoja gyvenamąją vietą, išduoti lengvatinius metinius leidimus. Surinktos lėšos būtų skirtos tų kiemų remontui ir priežiūrai. Ši iniciatyva neseniai buvo trumpai pristatyta Bendruomenių atstovų susitikime su meru ir ja labai susidomėjo Žirmūnų bendruomenės atstovai“, – teigė E.Garbovskis.

Vienas iš būdų – rinkti mokestį, o gyventojams, kurie deklaruoja gyvenamąją vietą, išduoti lengvatinius metinius leidimus. Surinktos lėšos būtų skirtos tų kiemų remontui ir priežiūrai, – teigė E.Garbovskis.

Patikrinimas šių daugiabučių kiemuose surengtas neatsitiktinai. Kaip aiškino Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus Budėtojų poskyrio vedėjas Darius Mitrofanovas, savaitgalį buvo gautas gyventojų skundas, kad Žirmūnų g. 52, 54 namų kieme automobiliai pastatyti nesilaikant Kelių eismo taisyklių reikalavimų. „Atlikus patikrinimą Žirmūnų g. ties 52, 54 namais, informacija pasitvirtino, buvo užfiksuoti KET pažeidimai“, – sakė D.Mitrofanovas.

Anot savivaldybės darbuotojo, nuo šių metų spalio 11 dienos Kelių eismo taisyklėse sugriežtinti reikalavimai dėl automobilių stovėjimo tvarkos ir numatytos papildomos vietos, kuriose draudžiama sustoti. Tad sustoti ir stovėti yra draudžiama ir „ant vejos, šaligatvio (išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai arba transporto priemonė nurodyta leidime, išduotame prekiauti viešoje vietoje renginių metu), taip pat sporto, vaikų žaidimo aikštelėse ir kitose transporto priemonių eismui (stovėjimui) neskirtose teritorijose“.

Toks pažeidimas – sustojimas ar stovėjimas vietose, kuriose Kelių eismo taisyklės draudžia sustoti ar stovėti, taip pat sustojimas ar stovėjimas nesilaikant kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų arba važiavimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimas – užtraukia baudą vairuotojams nuo 100 iki 300 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius