Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanalizacijos šuliniai Vilniaus aplinkkelyje: gyventojai įspėjo apie pavojų dar pernai

15min rubrika „Gazas“ tęsia kanalizacijos šulinių dangčių temą Vilniaus vakariniame aplinkkelyje. Po pirmosios publikacijos apie nelaimę, kai atsiknojęs kanalizacijos šulinio dangtis sukėlė avariją judrioje aplinkkelio vietoje, iškart po nusukimo iš Oslo g., skaitytojai redakcijai priminė: juk į miesto valdžią dėl šulinių jau buvo kreiptasi.
Kanalizacijos šulinių remontas Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje
Kanalizacijos šulinių remontas Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje / Grindos nuotr.

Iš tiesų, skaitytojų atsiųstose nuorodose į interneto svetainę „Tvarkau miestą“, užfiksuota, kad dėl netvarkingų šulinių sostinės gyventojai kreipėsi dar 2018 m. rugpjūtį.

„Viduryje važiuojamosios dalies įdubę kanalizacijos šuliniai. Vieta ties kelio vingiu ir kitų kelių susijungimu, dėl to reikalingas papildomas dėmesys saugiai pravažiuojant, o įdubę šuliniai reikalauja dėmesio juos apvažiuoti, tai kelia įtampą ir pavojų eismo saugumui. Tinkamai nesutvarkyti šuliniai yra elementarios duobės, kurias tenka paskubom pastebėjus apvažiuoti ir tai prisideda prie automobilių gedimų ir tos pačios kelio dangos papildomo dėvėjimosi.

Vieta: važiuojant Vilniaus aplinkeliu nuo Gariūnų link Karoliniškių – lenkta kelio atkarpa pasibaigianti susijungimu su Oslo gatve ir Oslo gatvė iki tunelio (yra bent du įdubę šuliniai)“, – rašė vilniečiai dar 2018 m. rugpjūčio 9 d.

Savivaldybė padėkojo ir atsakė, kad informacija perduota kelio statytojams dėl garantinio remonto.

Skaitytojo nuotr./Pažymėti probleminiai kanalizacijos šuliniai (2018 m. rugsėjo 27 d.)
Skaitytojo nuotr./Pažymėti probleminiai kanalizacijos šuliniai (2018 m. rugsėjo 27 d.)

2018 m. rugsėjo 27 d. kitas sunerimęs vilnietis ir vėl pranešė apie gresiančią nelaimę ir net pridėjo nuotrauką, raudonai apvesdamas pavojingą šulinį:

„Važiuojant Oslo g. ir įvažiuojant į Vakarinį Vilniaus aplinkkelį, prieš Gudelių g. tunelį yra įrengtas kanalizacijos šulinys 2-oje eismo juostoje. Įrengtas taip, kad pro jį pravažiuojama. Jo vieta visiškai atitinka dešinės pusės transporto pusės ratų vietą kelyje. Minimas šulinys įdubęs ir važiuojant leistinu greičiu įspūdis, kaip pravažiavus per didelę duobę. Žinoma, problema, kad apskritai tokioje vietoje buvo įrengtas šulinys – dirbtina duobė kelyje – kur kas didesnė problema, kad iki šiol šulinys nesutvarkytas. Gal jau galima būtų sutvarkyti jį?“.

Portale „Tvarkau miestą“ buvo ir kitų pranešimų apie netvarkingus, keliančius pavojų, šulinių dangčius. Tačiau bene geriausiai situaciją atspindi šis 2019 m. vasario 23 d. pranešimas. Jame vilnietis žemėlapyje konkrečiai sužymėjo visus šulinius, kurie kelia, švelniai tariant, diskomfortą:

Skaitytojo nuotr./Pažymėti probleminiai kanalizacijos šuliniai (2019 m. vasario 23 d.)
Skaitytojo nuotr./Pažymėti probleminiai kanalizacijos šuliniai (2019 m. vasario 23 d.)

„Vilniaus vakariniame aplinkkelyje, Oslo g. važiuojant į šiaurę, vienoje trumpoje atkarpoje yra per gilūs šuliniai. Todėl, siekiant jų išvengti, kartais sudaroma avaringa situacija. Prisegu failą su lokacijomis:

Nr. 1 – antroje juostoje, netoli degalinės;
Nr. 2 – pirmoje juostoje, ant viaduko;
Nr. 3 – pirmoje juostoje prie pat kelio susijungimo;
Nr. 4 – antroje juostoje, netoli tunelio.“

Visa ši istorija baigėsi tuo, kad gegužės 3 d., penktadienį, šiuos laiškuose minimoje vietoje įvyko avarija. Visureigis, vengdamas atsiknojusio kanalizacijos šulinio dangčio, atliko manevrą, kuris baigėsi kontaktu su atitvaru Gudelių g. tunelyje (tame, kuris ir minimas laiškuose).

TAIP PAT SKAITYKITE: Kanalizacijos šulinių dangčiai-smogikai pavojingi net visureigiams: kur problema?

„Grinda“: matuojame, stebime ir keičiame šulinių dangčius

Šias nuorodas į gyventojų perspėjimus dėl nesaugių kanalizacijos šulinių Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje nusiuntėme Vilniaus viešųjų ryšių tarnybai. Ši savo ruožtu peradresavo miesto tvarkymo įmonei „Grinda“. Jos atstovas Egidijus Steponavičius žadėjo nesaugius šulinius pakeisti iki rugpjūčio mėnesio. O bendrą situaciją komentavo taip:

„UAB „Grinda“ prižiūri Vilniaus miestui priklausančią paviršinių nuotekų infrastruktūrą. Visuomet operatyviai reaguojame į kiekvieną pranešimą dėl galimą pavojų eismo saugumui keliančių situacijų.

Gavę pranešimus apie Vilniaus Vakarinio ir Pietinio aplinkkelio kanalizacijos liukus, vykdome pagrindinių magistralinių ir greitojo eismo gatvių šulinių stebėseną – kiekvieną savaitę patikriname daugiau nei 100 šulinių. Fiksuojame dangčių įsmukimą, nuokrypį nuo projektinio aukščio, stebime tarpinių ir užraktų būklę.

Pastebėję nusidėvėjimo požymius, informuojame inžinerinių tinklų savininkus arba dangčių gamintoją, kad pagal garantinio aptarnavimo sąlygas būtų pakeistos tarpinės bei liukų užraktai.

Jei šuliniai būna įsmukę (daugiau nei 1 cm), informuojame kelių statybos rangovą, kad pagal garantinio aptarnavimo sąlygas šuliniai būtų atstatyti į projektinį aukštį.

Tais atvejais, kai garantinis aptarnavimas pasibaigęs, eksploatacijos metu susidėvėjusius ar įsmukusius paviršinių nuotekų tinklų šulinius keičiame. Atsižvelgdami į magistralinių ir greitojo eismo gatvėse susiformuojančias apkrovas, D400 klasės šulinių dangčius, pritaikytus apkrovoms iki 40 t, keičiame į aukštesnės klasės (E600) šulinių dangčiais, pritaikytais apkrovoms iki 60 t.

Tokiu būdu per praėjusius metus pakeista apie 30 pažeistų paviršinių nuotekų tinklų šulinių. Artimiausiu metu planuojame atnaujinti dar apie 20 šulinių.

Gegužės 13-14 naktį remonto darbai bus atliekami Vakariniame aplinkkelyje Oslo g.-Pilaitės pr. atkarpoje bei Geležinio Vilko g. atkarpoje nuo Žalgirio g. iki Gerosios Vilties (Tūkstantmečio) žiedo. Gegužės 14-15 ir 15-16 d. naktimis remonto darbai numatyti Vilniaus Pietiniame aplinkkelyje (Žirnių g.) Naujininkų-Lazdynų kryptimi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius