Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantinas apribojo policijos veiksmus: ar tai palanku girtaujantiems vairuotojams?

Policijos suvestinės mirga marga nuo pranešimų apie neblaivius vairuotojus, patekusius į avarijas. Arba nepatekusius, o nustatytus reidų metu. Tačiau rezonansinių įvykių, regis nemažėja. Štai šią savaitę žvyrkelyje draugės automobiliu apsivertė girta „Seat“ vairuotoja, girto vairuotojo „Toyota“ nulėkė nuo kelio Tauragėje ir pakibo ant šlaito ir t. t. Karantinas nuo vairavimo išgėrus neatbaido.
Alkoesteris
Alkoesteris / Klaipėdos VPK nuotr.

Nors 15min jau nuo karantino pradžios policijos teiravosi, ar keisis darbo metodai, užtikrinant eismo saugumą, konkretų atsakymą gavome tik praėjusią savaitę.

Jei greičio kontrolę sėkmingai vykdo „trikojai“, o baudos išrašomos automatiniu-elektroniniu būdu, tai gaudyti girtuoklius, išlaikant socialiai saugų atstumą, sudėtinga. Kaip tai vyksta?

Policija apribojo reidus

Tiesa, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė buvo užsiminusi, kad, nors ir tradiciniai alkoholio matuokliai gali būti saugūs (nes keičiami antgaliai), pareigūnai gali naudoti ir alkoholio detektorius, kurie veikia bekontakčiu būdu.

Vis dėlto Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla praėjusią (antrąją karantino) savaitę informavo, kad šiuo metu policija yra apribojusi reidus, kurių metu įvairiais alkoholio matuokliais tikrinami vairuotojai.

Detektoriai tinka masinių patikrinimų metu

Be to, kaip komentuoja specialistai, bekontakčiai alkoholio detektoriai (jie nerodo alkoholio promilių) yra tinkami norint greitai patikrinti didelį vairuotojų kiekį, tarkime reido metu. Per minutę, priklausomai nuo modelio, toks detektorius gali patikrinti iki 12 vairuotojų, nes į jį pakanka pūsti 2 sek.

Tačiau, jei toks detektorius parodo teigiamą rezultatą, vairuotoją vis tiek reikia dar kartą tikrinti tradiciniu alkoholio matuokliu.

Kaip pasikeitė sugautų girtuoklių skaičiai

Ar dėl tokių nepatogumų ir masinių patikrinimų atsisakymo karantino metu sumažėjo sugautų neblaivių vairuotojų skaičiai?

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus viršininkė Laura Salokaitė pateikė kovo mėnesio statistiką, kuri rodo, kad šiemet kovo mėnesį (pusę jo truko karantinas) sugautų neblaivių vairuotojų sumažėjo nežymiai:

Kovo mėnesio statistikos palyginimas skirtingais metais

Metai Iš viso neblaivių Nustatytas daugiau negu 1,51 prom. neblaivumas Dviratininkai Vadeliotojai
2020 1070 943 1135 7
2019 1124 885 805 8
2018 1039 927 1222 22

Akivaizdu, kad, lyginant pastarųjų trejų metų statistiką, daugiausiai neblaivių vairuotojų nustatyta pernai. O šiemet, nepaisant karantino, apsvaigusių nustatyta akivaizdžiai daugiau, nei 2018 m.

Dar vienas dėsningumas: 2020 m. padaugėjo neblaivių dviratininkų skaičius, bet jis nepralenkė 2018 m. statistikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius