-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune asfaltas tiesiamas trijų metrų per minutę greičiu

Juokai apie Kauno gatves tapo nebemadingi. Toks posakis tarp kauniečių pastaruoju metu sklinda iš lūpų į lūpas. To priežastis – atnaujintos didžiausios miesto gatvės, kurių duobėse ne taip ir seniai kentėjo ne vienas vairuotojas.
Kelininkų technika
Kelininkų technika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagrindiniu šio pasiekimo kaltininku tapo 48 tonas sverianti asfalto klojimo mašina „Remix Plus“. Įrenginys, naudojantis karšto regeneravimo technologiją, yra vienintelis Lietuvoje, o jo techninės savybės išties įspūdingos.

Bendrovėje „Kauno tiltai“ tai antras toks įrenginys. Pirmasis nelaimingo atsitikimo metu, asfaltuojant Chemijos gatvę, sudegė. Vietoje sudegusio liepos mėnesį „Kauno tiltai“ Vokietijoje įsigijo naujesnį „Remix Plus“ įrenginį, nuo tada prasidėjo tikras Kauno gatvių renesansas.

Patys kelininkai pripažįsta, jog karšto regeneravimo technologiją naudojantis aparatas traukia kitų šalies didmiesčių vadovų dėmesį, kurie neslepia noro prisivilioti vienintelį Lietuvoje tokio tipo aparatą. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Boguševičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Boguševičius

„Remontuoti gatves naudojant karšto regeneravimo technologiją – žymiai pigiau. Klojant naują asfaltbetonio dangą, seną asfalto sluoksnį kaitina speciali įranga, vėliau tas sluoksnis nuskutamas ir naudojamas tiesiant naują dangą, ant kurios papildomai klojamas dar maždaug 25 milimetrų asfaltbetonio sluoksnis. Kadangi jis sumuojasi su senąja kelio danga, tai išeina apie 7 centimetrai permaišyto karšto asfalto. Darbai atliekami naktimis, taip siekiama netrikdyti įprasto miesto ritmo, mat technikai išvažiavus į gatves eismas jose praktiškai sustoja. Per naktį klojant asfaltą šia technologija galima nutiesti apie viena kilometrą kelio.“ – sakė kelininkas Arūnas Boguševičius.

Vyras prasitarė, kad Rytų Europoje tokios technikos niekas neturi, tačiau Skandinavijos šalyse ji itin populiari, ten vienu metu dirba iš karto po dvi tokias mašinas, taip didinamas darbo našumas.

VIDEO: Kauno kelinininkai tiesia gatves

Šiems kelio darbams suteikiama 3 metų garantija, bet patirtis rodo, kad šia technologija sutvarkytos gatvės tinkamos naudoti kur kas ilgiau. Kaip pavyzdį kelininkai pateikia Aleksoto kalną, Taikos ir Savanorių prospektų sankryžą: šios gatvės asfaltuotos daugiau nei prieš dešimtmetį.

Naudojant šį aparatą Kaune pastaraisiais metais sutvarkytos Jonavos gatvė, Karaliaus Mindaugo prospektas, Šiaurės prospektas, Ašigalio, Elektrėnų, Biruliškių, Keramzito, Pamario ir Chemijos gatvės, o šiuo metu baigiama remontuoti Tunelio gatvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius