Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaune elektrinių paspirtukų vairuotojams buvo dalinami šalmai

Populiarėjant elektriniams paspirtukams daugėja ir su jais susijusių nelaimių. Kaune Lietuvos policija su elektrinius paspirtukus nuomojančia bendrove „Bolt“ bei „Dynami:t Energy“ lenktynių komanda paspirtukų vairuotojams dalijo šalmus ir priminė, kad šiems reikia laikytis dviračiams galiojančių kelių eismo taisyklių, rašoma pranešime.
Kaune paspirtukų vairuotojams buvo dalijami šalmai
Kaune paspirtukų vairuotojams buvo dalijami šalmai / „Dynami:t Energy" nuotr.

Elektrinis paspirtukas – pavojinga transporto priemonė važiuojant neatsakingai. Tą rodo ir avarijų statistika. Be to, nugriūti nuo mažus ratus turinčios transporto priemonės yra gerokai didesnis pavojus nei, pavyzdžiui, nuo dviračio.

O ir griuvimas visu kūno svoriu ant žemės nuo paspirtuko – pavojingesnis. Kad apsisaugoti nuo skaudžiausių galvos traumų – važiuojant elektriniu paspirtuku rekomenduojama dėvėti šalmą. Nepilnamečiams šalmas yra privalomas. Tačiau Kauno centre akciją surengę Lietuvos policijos, „Bolt“ ir „Dynami:t Energy by Baltic Petroleum“ komandos nariai nematė nei vieno paspirtukininko su nuosavu šalmu.

Per pusdienį tokių transporto priemonių vairuotojams buvo išdalinta kelios dešimtys šalmų. Akcijos iniciatoriai paspirtukus žymėjo lipdukais, kuriame nurodytas rekomenduojamas greitis.

„Mes vykdėme apklausą, kokiu greičiu rekomenduojama miesto gatvėmis ir šaligatviais važiuoti elektriniu paspirtuku. Dauguma žmonių sakė, kad tarp 20 ir 30 km/val. Tačiau specialistai sako, kad norint efektyviai įvertinti galimus pavojus, laiku sustabdyti transporto priemonę, rekomenduojama ja važiuoti ne greičiau nei 15 km/val. greičiu“, - sakė paspirtukus žymėjusi Aistė Antanaitytė – Matukaitė.

Paspirtukų naudotojams taip pat buvo išdalintos atmintinės su Lietuvos policijos paruošta informacija, primenanti vairuotojams, kad jie važiuoja su transporto priemone, kuriai galioja kalių eismo taisyklės.

Elektriniai paspirtukai, kurių variklio galia siekia iki 1kW ir didžiausias greitis neviršija 25 km/val yra priskiriami motoriniams dviračiams, tad jiems reikia laikytis dviratininkams galiojančių kelių eismo taisyklių. Tai reiškia, kad elektrinius paspirtukus keliaujant per pėsčiųjų perėją privaloma vestis, kaip ir dviračius, važiuojant šaligatviu ir prisivijus ta pačia kryptimi einantį pėsčiąjį privaloma sumažinti važiavimo greitį, kad būtų galima saugiai apvažiuoti priekyje einantį. Draudžiama vairuoti elektrinį paspirtuką apsvaigus nuo alkoholio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius