Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pristatytas naujas kovos prieš automobilių dalių vagis modelis, taikant mašinų DNR

Ketvirtadienį Kauno apskrities policija surengė spaudos konferenciją, kurios metu aptarė sėkmingus tyrimus, atliktus kartu su Švedijos policijos pareigūnais. Pristatytas ir naujas kovos su organizuotomis automobilių dalių vagystėmis modelis, taikant automobilių DNR. Pasak Švedijos policijos atstovų, vien pernai šalyje sučiupti 39 lietuvaičiai, vykdę automobilių dalių vagystes.
Kaune pristatyta „Smart DNR“ technologija
Kaune pristatyta „Smart DNR“ technologija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Konferencijos metu kolegos iš Švedijos ne tik pristatė naująjį kovos prieš automobilių dalių vagystes modelį, bet ir perdavė jį Kauno apskrities policijos pareigūnams.

Automobilių dalių vagysčių skaičius Švedijoje sparčiai auga. Policija sukūrė grupes kovai su vagimis, tačiau kaip kovoja automobilių gamintojai?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune pristatyta „Smart DNR“ technologija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune pristatyta „Smart DNR“ technologija

BMW kompanijos atstovai teigia, jog signalizacijų įrengimas tapo privalomas. Taip pat paženklinamos važiuoklės, kad jos nebūtų naudojamos kitose mašinose. Tačiau didžiausia naujiena – sintetinės DNR technologijos. Automobilių modeliai turi unikalų DNR, kuris padeda susekti vogtą mašiną navigacijos pagalba. Taip galima susieti įtariamąjį su konkrečia vagyste. 2016 m. keli nusikaltėliai Švedijoje jau buvo nuteisti už tokias vagystes. Du iš jų buvo lietuviai.

Švedijos visuomenė yra informuota, kad policija, sukūrusi operatyvines grupes, naudoja ekspertizes ir DNR automobilių žymėjimą. Informuoti ir automobilių gamintojai, pardavėjai, draudimo bendrovės. Tad rizika vagims būti sugautiems Švedijoje išaugo.

VIDEO: Naujausių kovos su organizuotomis automobilių dalių vagystėmis modelio pristatymas

„DNR kodas yra individualus ir išlieka ilgai. Tai specialūs dažai, kurių neįmanoma nuplauti, nuvalyti. Žymimi įvairūs brangūs daiktai, prabangios mašinos“, – „SmartDNR“ modelį pristatė Raimondas Baltaduonis, Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas.

Aptikus galimą vogtą automobilių dalį, unikalų identifikacinį DNR kodą galima pamatyti apšvietus specialia fluorescencine lempa-prožektoriumi. Jį turi kiekvienas Švedijos Kelių policijos patrulis. Duomenys siunčiami į laboratoriją, kurioje nustatomas daikto savininkas. Visų žymėtų daiktų savininkai yra registruojami specialioje duombazėje. Vieno dažų paketo, kuris kainuoja apie 15 eurų, užtenka atlikti apie 300 žymėjimų.

Konferencijos metu Kauno apskrities policija pristatė trijų ikiteisminių tyrimų, kurie šiuo metu vykdomi, surinktus įkalčius – rastas žymėtas, Švedijoje vogtas automobilių dalis.

„Bendradarbiaujame antri metai su švedais, kadangi mūsų tautiečiai vykdo nusikaltimus Švedijoje. Šiuo metu turime tris ikiteisminius tyrimus, kuriuose dominuoja Švedijoje žymėtos vogtos dalys. Dominuoja BMW dalys. Iš viso jų – apie 160. Vairų, oro pagalvių, multimedijos įrenginių. 17 iš jų buvo pažymėti. Vakar mes susipažinome su “SmartDNR„ modeliu. Nuo 2016 metų visi Švedijos BMW automobiliai yra žymimi šios sistemos pagalba. Tokios apsaugos priemonės vykdomos ir juvelyrinėse parduotuvėse“, – teigė Aleksejus Gubenko, Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-ojo skyriaus viršininkas.

„Pernai Švedijoje įvykdyta apie 3 000 automobilių dalių vagysčių. Kiekvienas nukentėjęs asmuo ar draudimo kompanija patiria apie 15-20 tūkst. eurų nuostolį. Pernai mūsų šalyje buvo sulaikyti 39 lietuvaičiai, kurie vykdė šias vagystes. Lietuviai sudaro 2/3 visų automobilių dalių vagių skaičių. Dažniausiai vagiami vairai, navigacijos. Daugeliu atveju juos sučiupti padėjo „DNRSmart“ žymėjimas“, – tikino Leifas Svenssonas, BMW įmonės atstovas.

Švedijos duombazėje jau sužymėta apie 100 tūkst. savininkų daiktų. Tokia pat žymėjimo sistema, kuri pagaminta JAV, taikoma ir Danijoje, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje. Tačiau švedams ji – labiausiai vertinga, nes joje įvykdoma daugiausiai automobilių dalių vagysčių iš visų Skandinavijos šalių. Švedijoje „DNRSmart“ pradėta taikyti prieš penkerius metus, BMW ėmėsi žymėti visus automobilius tik pernai.

VIDEO: Kauno policijoje parodyta BMW automobilių žymėjimo technologija

„Turime didžiulį nusikalstamumo lygį, kai nusikaltimus vykdo užsienio piliečiai. Automobilių dalių vagystės – ketvirta prioritetinė sritis mūsų šalyje. Labai dažnai nusikaltimus vykdo lietuviai, todėl labai svarbus bendradarbiavimas su Lietuvos policija“, – teigė Ville Paloheimo, Švedijos policijos Nacionalinių operacijų departamento vadovas.

Pasak R.Baltaduonio, su švedais Kauno pareigūnai vykdo sėkmingus tyrimus. Vienas iš jų pavyzdžių – Jonavos rajone pernai rasti septyni „John Deere“ traktoriai.

„DNRSmart“ sistema netrukus bus taikoma ne tik Švedijoje, bet ir visoje Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius