Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietis gėdija savivaldybės rangovą: remontuoja šaligatvius, o plastiko atliekas kasa šalia į žemę

Šiuo metu Kovo 11-osios gatvėje Kaune remontuojami šaligatviai. Į redakciją besikreipęs kaunietis pastebėjo, kad kai kurios statybinės atliekos – plastikinės juostos, užkasamos tiesiog čia pat žemėje. Atlikę patikrinimą vietoje, aplinkosaugininkai nustatė pažeidimų. Kauno savivaldybė tikina, kad tikslo paslėpti atliekų nėra. Rangovas UAB „Kauno keliai“ teisinasi, kad remonto darbai dar nebaigti.
Remontuojamoje Kovo 11-osios gatvėje iš žemės styrančios juostos
Remontuojamoje Kovo 11-osios gatvėje iš žemės styrančios juostos / Skaitytojo Giedriaus nuotr.

Į redakciją besikreipęs Giedrius Bučas feisbuko viešoje grupėje „Už švarią Lietuvą“ išplatino pranešimą, kuriame stebisi statybininkų, šiuo metu plušančių Kovo 11-osios gatvėje Kaune, kultūra.

„Ne pirmą kartą matau tokius vaizdus, tačiau šį kartą negalėjau pravažiuoti pro šalį, sustojau ir užfiksavau.

Į statybvietę tiekiamos trinkelės, kurios yra supakuotos PET juosta. PET kitaip dar vadinamas polietileno tereftalatu. Juostos nuimamos ir „laidojamos“ tiesiog užkasant jas po žeme, t. y., šalia klojamo šaligatvio žaliojoje juostoje. Kai kur matosi, kad ruošiamasi jas užkasti, kai kur matosi juostos, styrančios iš žemės“, – stebėjosi Giedrius.

PET junginiai, anot jo, yra biologiškai inertiški, nesukelia neigiamo poveikio nei kontaktuojant su oda, nei prarijus. Tačiau PET gamybos metu, jam vėliau yrant, susidaro kenksmingi junginiai.

„Būtinos specialios priemonės, kad jų kiekiai neviršytų leistinų normų. PET gamybos procese kaip katalizatoriai naudojami Stibio junginiai. Jie nėra itin nuodingi, tačiau kenksmingi. Stibio kiekiai gali viršyti leistinus ir per ilgai (daugiau nei metus) laikant. Taigi šios juostos, palaidotos žemėje, bėgant metams yra, išsiskaidydamos į mikroplastiko daleles, ir, veikiamos vandens, į gruntą išskiria įvairias toksines medžiagas. Dėl to yra teršiamas gruntas ir, didelė tikimybė, kad teršiami gruntiniai vandenys.

Įmonės, atliekančios šiuos darbus, neturi jokios teisės šalinti atliekų tokiu būdu. Tai yra visiškas aplaidumas ir kenkimas. Tingėjimas susitvarkyti statybines atliekas arba lėšų taupymas, atliekas tvarkant aplinkos teršimo sąskaita. Kiek ilgai mes dar laidosime įvairias atliekas savo aplinkoje?“, – klausimus kėlė pilietiškas kaunietis, prašymą labiau kontroliuoti rangovus išsiuntęs ir Kauno miesto savivaldybei.

Jis tikino, kad save gerbiančios ir aplinką tausojančios įmonės tvarkosi kaip derama, tačiau ne kartą pašnekovas yra matęs, kuomet statybinės atliekos užkasamos objekte, pvz., po statomu namu.

„Taip, dažnu atveju pačios įmonės neužsiima utilizacija, o samdo, kas išvežtų atliekas. Ne kartą buvo paviešinti atvejai, kuomet tie vežėjai atliekas išveža į mišką. Kokia statybininko atsakomybė? Teisiškai jokios, tačiau pasamdydami pigiai neaiškius tvarkytojus puikiai supranta, kad nebus atliekos sutvarkytos teisingai“, – įsiliejęs į diskusiją feisbuko grupėje „Už švarią Lietuvą“, komentavo Giedrius.

Nustatė pažeidimų

Po 15min žurnalistės kreipimosi dėl galimų aplinkosauginių pažeidimų Kovo 11-osios gatvėje, Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai kovo 30 dieną nedelsiant nuvyko į nurodytą vietą. Kaip rašoma Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus redakcijai atsiųstame atsakyme, pranešimas pasitvirtino.

„Kovo 11-osios gatvėje, statybvietėje, vykdant šaligatvio renovacijos darbus, keliose vietose buvo užfiksuotos žemėje įkastos PET juostos. Atsakingam asmeniui nurodyta atliekas iš statybvietės pašalinti, kaip tai numato teisės aktai.

Už aplinkos teršimą nepavojingomis atliekomis atsakingam asmeniui bus skirta administracinė atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnio 1 dalį. Aplinkos užteršimas mažesniu kaip vienas šimtas kubinių decimetrų nepavojingų atliekų kiekiu užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 90 eurų“, – rašoma Aplinkos apsaugos departamento atsakyme.

Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai asmeniui davė žodinį nurodymą sutvarkyti atliekas. Jeigu atliekos nebus sutvarkytos iki nurodyto termino, bus skaičiuojama aplinkai padaryta žala.

Atliekas statybvietėje, asmenys privalo perduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams.

Skaitytojo Giedriaus nuotr./Remontuojamoje Kovo 11-osios gatvėje iš žemės styrančios juostos
Skaitytojo Giedriaus nuotr./Remontuojamoje Kovo 11-osios gatvėje iš žemės styrančios juostos

Savivaldybė: tikslo slėpti nėra

Pasak Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, Kovo 11-osios gatvės remonto darbus vykdo UAB „Kauno keliai“. Šiuo metu baigiami pirmojo etapo darbai. Atkarpoje nuo K.Baršausko gatvės iki Dujotiekio gatvės vykdomas pėsčiųjų tako remontas.

Savivaldybė: atliekų užkasimo statybvietėje fakto nenustatėme.

„Patikrinę gautą informaciją, atliekų užkasimo statybvietėje fakto nenustatėme. Tarpe tarp važiuojamosios dalies ir remontuojamo pėsčiųjų tako radome keletą juostelių nuo betono gaminių pakuočių. Kai kurios jų dalinai buvo užverstos esamu gruntu, neturint tikslo jas paslėpti.

Aplinkos tvarkymo darbai šiame ruože dar nebaigti, gruntas dar bus lyginamas, papildant juodžemiu, surenkant atliekas. Rangovą įspėjome, kad atsakingiau žiūrėtų į susidarančių atliekų surinkimą ir tvarkymą“, – teigė A.Pakalniškis.

Rangovas: darbai dar nebaigti

Rangovas sureagavo į pastabą ir taip pat pateikė komentarą. Kaip rašoma jame, „Kauno keliai“ supranta ir nuolat analizuoja savo veiklomis sukeliamą poveikį aplinkai bei žmogui.

„Atkreiptinas dėmesys, kad Kovo 11-osios g. remonto darbai dar neužbaigti ir rangovas, vadovaudamasis atliekų tvarkymo taisyklėmis bei įmonės vidaus kokybės, aplinkos apsaugos bei darbuotojų saugos ir sveikatos politika, periodiškai surenka statybines atliekas, jas sandėliuoja ir perduoda atliekų tvarkytojui“, – teigiama „Kauno kelių“ atsakyme 15min.

Kaip praneša Kauno miesto savivaldybė, netrukus bus pradėti antrojo etapo darbai ruože nuo Dujotiekio gatvės iki Taikos prospekto. Šioje atkarpoje AB „Kauno energija“ atliks šilumos tiekimo tinklų rekonstrukciją.

Dar šiemet, baigus tinklų rekonstrukciją, bus atnaujinta Kovo 11-osios gatvės danga, suremontuotas pėsčiųjų takas.

Visos Kovo 11-osios gatvės remontui su pėsčiųjų ir dviračių takais skirta apie 2,8 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius