Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek laiko užtrunka blaivumo testas alkotesteriu?

Blaivumo pasitikrinimas daugumai žmonių pavyksta iš karto, ir tik mažai daliai jų kyla keblumų pučiant į alkotesterį. Kodėl taip yra ir kiek laiko iš tiesų reikia pūsti į alkotesterį, kad būtų paimtas testui reikalingas oro mėginys? Blaivumo patikrinimas alkotesteriu susideda iš alkotesterio paruošimo, antgalio uždėjimo, pūtimo ir mėginio analizės laiko, rašoma pranešime.
Alkoholio matuoklis
Alkoholio matuoklis / Alkotesteris.lt nuotr.

Kiek oro reikia blaivumo testui atlikti?

Atliekant blaivumo testą, pirmiausiai į alkotesterį patenka iš burnos ir kvėpavimo takų iškvėptas oras. Šiame ore esantys alkoholio garai, jei ten tokių esama, neatspindi realaus žmogaus apsvaigimo. Toliau tęsiant pūtimą, iškvepiamas oras į alkotesterį patenka jau iš plaučių gilumos. Štai tada alkotesteris ir paima oro mėginį. Blaivumo testui atlikti reikia tik labai nedidelio kiekio oro, vos kelių mililitrų oro. Didžioji dalis iškvėpto oro tiesiog sukuria oro srautą ir pro atvirą antgalio angą patenka į aplinką.

Kiek sekundžių reikia pūsti į alkotesterį?

Tikrinant blaivumą profesionaliam naudojimui skirtais alkotesteriais, pūtimo metu alkotesteris kontroliuoja pūtimo laiką, iškvėpto oro tūrį ir iškvepiamo oro srauto kritimą.

Pavyzdžiui, tikrinant blaivumą populiariausiais, policijos naudojamais alkotesteriais, oro pūtimas turi tęstis ne trumpiau 1,5 sekundės. Antras privalomas kriterijus – turi būti iškvėpta ne mažiau kaip 1,2 litro oro. Išpildžius šiuos du reikalavimus, oro pūtimas į alkotesterį gali būti baigtas bet kuriuo momentu, kai žmogus iškvėps visą orą iš plaučių. Jei pūtimas nutraukiamas anksčiau nei pasiektas minimalus nustatytas pūtimo laikas ir iškvėpto oro tūris, testas nutraukiamas ir parodoma klaida.

Pučiant į alkotesterį taip pat matuojamas oro pūtimo srautas, kuris viso pūtimo metu turi būti ne mažesnis, kaip 9 L/min. Kartais alkotesteriu tikrinamiems žmonėms būna sunku įpūsti į alkotesterį. Dažniausiai taip nutinka smarkiai apgirtusiems asmenims, nes jiems nepavyksta išlaikyti stabilaus oro pūtimo srauto. Kartais, tai gali būti tikrinamo asmens manipuliacija, bandant išvengti atsakomybės.

Kiek laiko užtrunka blaivumo pasitikrinimas automobilyje įrengtu alkobloku?

Pasitikrinti alkobloku užtrunka tiek pat laiko, kiek tikrinantis įprastu profesionaliu alkotesteriu. Vasarą alkoblokas darbui pasiruošia nedelsiant – per keletą sekundžių. Prietaisas darbui gali būti aktyvuojamas jau atidarant automobilio dureles.

Įjungus automobilio elektros sistemos „degimą“, tereikia pūsti į jau paruoštą alkotesterį. Pasirengimas darbui kiek ilgiau gali užtrukti žiemą. Beje, standartus atitinkantys alkoblokai yra pritaikyti darbui esant net -45°C. Alkoblokų standartai taip pat numato, kad iškvėpto oro tūris būtų tarp 0,7 ir 1,2 litro, o rekomenduojamas tūris – 1,0 litras. Šio oro kiekio pakanka blaivumo testui atlikti ir įvertinti, ar tikrai pučia žmogus, ar nepasinaudota kokiomis nors pagalbinėmis priemonėmis.

Trumpiausias blaivumo testas

Blaivumo tikrinimą atliekant ne įprastu alkotesteriu, o alkoholio detektoriumi, testas trunka vos porą sekundžių, tikrinimo metu nenaudojami antgaliai, į prietaisą pučiama keleto centimetrų atstumu. Tiesa, alkoholio detektoriai yra skiri preliminariam blaivumo patikrinimui, jie nerodo rezultato promilėmis, o nustato faktą – yra alkoholio garų iškvėptame ore, ar nėra. Aptikus alkoholio, tikrinamam asmeniui galima skirti daugiau laiko ir atlikti blaivumo testą įprastiniu alkotesteriu. Nepaisant ypatingai trumpo pūtimo laiko, geriausi alkoholio detektoriai yra jautrūs, dirba esant oro temperatūrai iki -15°C, aptinka net mažiausią alkoholio kiekį iškvėptame ore. Alkoholio detektoriai preliminariam vairuotojų patikrinimui jau naudojami ir Lietuvos keliuose.

Asmeniniam pasitikrinimui skirti alkotesteriai

Skirtingai nuo profesionaliam naudojimui skirtų alkotesterių, asmeniniuose alkotesteriuose yra naudojamas ne slėgio, o garsinis oro srauto jutiklis. Alkotesteris nematuoja tikslaus iškvėpto oro tūrio, o pūtimo srautą ir laiką kontroliuoja reaguodamas į pučiamo oro garsą. Asmeniniuose, kaip ir profesionaliam naudojimui skirtuose alkotesteriuose naudojami elektrocheminiai jutikliai, todėl mėginio analizės laikas yra trumpas. Asmeniniams alkotesteriams, kai jais naudojasi vienas asmuo, nereikia nuolat keisti vienkartinių antgaliu, o tai trumpina blaivumo pasitikrinimui reikiamą laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius