-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl „mirusius“ automobilius dzūkai laidoja žemėje?

Yra tokių atliekų, kurių į paprastą, buitinį konteinerį nesukiši. Pavyzdžiui, plastikinės automobilių dalys, seno buto remonto likučiai arba seni, chemikalais persmilkę pabėgiai, rašoma pranešime. Stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės priima tik ribotus jų kiekius, o sąvartynai reikalauja nemenko mokesčio. Prišiukšlinsi pakeles ar miškus, gali būti pastebėtas, įamžintas ir išviešintas. O tai reiškia visuotinę gėdą ir didžiulius finansinius nuostolius. Tai ką daryt? - Užkasti po žeme arba padovanoti tiems, kas šiukšles sudegins savo krosnyje!
Mirusius automobilius laidoja žemėje
Mirusius automobilius laidoja žemėje / Žalia byla nuotr.
Temos: 2 Ekologija Atliekos

Lazdijai. Buvusi transporto įmonė miestelio pakraštyje. Akis badanti netvarka rodo, kad teritorijoja neturi gero šeimininko arba jam nusispjauti į tai, ką čia išdarinėja nuomininkai. Išlaistyti tepalai, pakampėmis besimėtančios šiferio, medienos, statybų atliekos... Bet tai tik žiedeliai. Krūmuose – didžiulė ką tik iškasta duobė. Plastmasės šlamštas, senos padangos ir tepalai. Ne šimtai, o tūkstančiai kilogramų aplinkai pavojingų atliekų. Jas ketinta... palaidoti! Tačiau nesuspėta: nusikaltimo gamtai autoriai buvo užklupti pačiame darbų įkarštyje.

Druskininkų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Evaldas Brusokas laidai „Žalioji byla“ teigė, jog aplinkai padaryta žala siekia 21 tūkstantį eurų.

Aplinkosaugininkai išsiaiškino, kad duobes rausia ir mašinų detales laidoja teisėsaugai žinomų jaunuolių grupuotė.

Kadangi žala gamtai itin didelė, ikiteisminį tyrimą pradėjo ir policija. Jaunuoliai ne kartą išgarsėjo dėl neramaus būdo, yra bausti už įvairius administracinius pažeidimus. Vietiniai gerai juos pažįsta. Laidos „Žalioji byla“ žurnalistui pavyko prakalbinti asmenį, kurį vietiniai vadina nelegalaus verslo organizatoriumi.

Išradingai atleikomis atsikratoma ir sostinėje. Ponia Genė Vasiljeva gyvena Pavilnių parke, šalia vaizdingo Ribiškių tako. Šalia jos namų stūkso seni, chemikaluose ir smaloje permirkę pabėgiai, lakuotos, dažytos durys, laminuoti baldai, impregnuotos krovinių paletės. Moteris teigia, kad tokią paramą „malkomis“ gavo iš seniūnijos: „Ten mano. Man tokią paramą skyrė, malkomis“. Ir pati atsako į mūsų tolesnį klausimą – „Juk tai ne malkos, o šiukšlės! Kaip manot, ar galima tokias krosnin kišti?“, – klausia ponia Vasiljeva.

Aplinkai pavojingų ir sveikatai kenksmingų atliekų kišti į krosnį negalima. Akivaizdu, kad moteris tapo... sukčių auka. Pasinaudoję garbaus amžiaus žmogumi, šiukšlintojai sąvartynu pavertė takelį į Ribiškių tako gyventojos trobą. Labai patogu – vieta nuošali, sunkiai privažiuojama, akligatvis. Niekas nemato, o jei ir pamato, galima primeluoti, esą, seniūnijos nurodymu, malkų atvežei.

Išradingiausi atliekų atsikratymo būdai – laidoje „Žalioji byla“, sekmadienį, rugpjūčio 16 d., 11.00 val. per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius