Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl ne visi automobiliai turi galvos atramas keleiviams?

Galvos atramos dabar yra visuose naujuose automobiliuose. Tik oda aptrauktas lentynėles primenančios galinės sportinių automobilių sėdynės šiais laikais neturi galvos atramų. O štai anksčiau jų neturėjo ir labai daug visai kasdieniškų automobilių galinių sėdynių. Kodėl? Ir kam jos iš tikrųjų skirtos?
Pirmos kartos Volkswagen Golf – gale galvos atramų nematote, nes jų ten nėra. (Volkswagen AG, Wikimedia(CC BY 3.0)
Pirmos kartos Volkswagen Golf – gale galvos atramų nematote, nes jų ten nėra. (Volkswagen AG, Wikimedia(CC BY 3.0)

Klausimas, kodėl daug senų automobilių gale neturėjo galvos atramų, buvo iškeltas komentaruose „Sumautos Pavaros“ puslapyje. Skaitytojas domėjosi ir kodėl senuose prabangiuose automobiliuose dažnai trūksta centrinio porankio vairuotojo alkūnei – į šį klausimą jau atsakėme čia. Dabar pažvelkime į galvos atramas.

Iš tikrųjų, galvos atramos galnėse sėdynėse išpopuliarėjo ne taip seniai. Ir tai nėra susiję su galvos atramų išradimu, nes pirmasis šio įrenginio patentas buvo išduotas dar 1921 metais. Neaišku, ar jis tikrai buvo pats pirmasis šios idėjos autorius, tačiau seniausias automobilinių galvos atramų patentas priklausė Kalifornijoje gyvenusiam Benjaminui Katzui. Europoje automobilinė atrama galvai buvo patentuojama dar 20 amžiaus viduryje. Kitaip tariant, tai yra senas daiktas, kuris plito labai lėtai.

Iš pradžių įvairios automobilių aksesuarų kompanijos siūlė prisegamas ar kitaip tvirtinamas galvos atramas. Buvo žadama, kad jos padės atsipalaiduoti ilgų kelionių metu. Britų kompanija „Karobes“ buvo viena iš didžiausių automobilinių galvos atramų gamintojų. O automobilių gamintojai diegti galvos atramų neskubėjo net priekyje.

Mercedes-Benz 190dc salonas – jokių galvos atramų. (Andreas Kurz, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)
Mercedes-Benz 190dc salonas – jokių galvos atramų. (Andreas Kurz, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

Galvos atramos automobiliuose pradėjo plisti tik pačioje septintojo dešimtmečio pabaigoje. Štai 1961–1968 metais gamintuose „Mercedes-Benz W110“ atramų galvai įprastai nepamatysite. W110 pakeitusių W114 ir W115 modelių gamybos metu (1968–1976 m.) galvos atramos priekyje tapo standartinėmis. Šioje laiko juostoje turėtume nueiti iki W124 kartos (1984–1997 m.) automobilių, kad galvos atramas visada (na, beveik visada) rastume ir gale.

Galvos atramos yra labai paprasti prietaisai, kurie gali būti ir visai pigūs. Tai kodėl gamintojai dažnai jų nesuteikdavo gale sėdintiems keleiviams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius