-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 12

Kokią tragiškos meilės istoriją pasakoja „Rolls-Royce“ groteles puošiantis ornamentas?

Kapotų ornamentai dabar yra pakankamai retas dizaino elementas, bet tai tik dar labiau pabrėžia Rolls-Royce išskirtinumą. Spirit of Ecstasy (Ekstazės dvasia) – taip vadinamas vienas iš žinomiausių Rolls-Royce dizaino elementų. Bet kadaise tai buvo ne visos markės simbolis, o labai asmeniškas meno kūrinys.
Šiuolaikiniai Rolls-Royce automobiliai turi lengvai paslepiamas skulptūrėles. (Gamintojo nuotrauka)
Šiuolaikiniai Rolls-Royce automobiliai turi lengvai paslepiamas skulptūrėles. (Gamintojo nuotrauka)

„Rolls-Royce“ kompanijos laiko juosta yra tarsi punktyrinė linija. Henry Royce 1884 metais įkūrė elektrinių ir mechaninių įrengimų gamybos verslą. Po poros dešimtmečių Royce'as pagamino pirmąjį savo automobilį Royce 10 ir jo dėka susipažino su automobilių prekeiviu Charlesu Rollsu. Verslininkai lengvai rado bendrą kalbą ir sutiko kartu imtis automobilių gamybos. Tais pačiais 1904 metais Paryžiuje pristatytas „Rolls-Royce 10 hp“, dabar laikomas pirmuoju markės modeliu.

Iš pradžių Rolls-Royce automobiliai tokiu aukštu prabangos lygiu pasigirti negalėjo. Ir nesigyrė – pagrindinė „Rolls-Royce“ pirkimo priežastis turėjo būti šių automobilių tvirtumas ir atsparumas labai prastiems 20 amžiaus pradžios keliams. Žinoma, neprireikė nė dešimtmečio ir „Rolls-Royce“ jau garsėjo kaip brangių ir prabangių automobilių markė.

Visa „Rolls-Royce“ markės istorijos apžvalga nėra šio straipsnio tikslas. Tačiau verta paminėti, kad nors „Rolls-Royce“ markė gyvuoja nuo 1904 metų, dabar veikianti šio vardo kompanija nėra tokia sena. Pirmasis „Rolls-Royce“ buvo pagamintas dar Royce'o kompanijoje, o „Rolls-Royce“ Limited kompanija buvo įkurta 1906 metais. 1914-aisiais ji ėmėsi ir lėktuvų variklių gamybos. 1973 metais šios veiklos sritys buvo atskirtos ir automobilių gamyba tapo „Rolls-Royce Motors“ veikla.

Automobilių gamintojas „Rolls-Royce“ iš pradžių priklausė „Vickers“, nuo 1998 metų – „Volkswagen“. 1998 metais BMW įsigijo teisę naudoti „Rolls-Royce“ vardą ir įkūrė „Rolls-Royce Motor Cars“ kompaniją, kuri su senaja „Rolls-Royce Limited“ neturi visiškai nieko bendro (išskyrus vardą). Tuo tarpu „Volkswagen“ 2003 metais savo „Rolls-Royce Motors“ pervadino į „Bentley Motors Limited“ ir iki šiol gamina „Bentley“ automobilius. Taigi šiuolaikinė „Bentley“ yra tikroji „Rolls-Royce“ istorijos tąsa – šiuolaikinė „Rolls-Royce“ yra visai jauna kompanija.

Bet pastumkime korporacijų reikalus į šalį. Net ir modernūs „Rolls-Royce“ automobiliai yra puošiami Spirit of Ecstasy skulptūrėlėmis. Kaip minėta, kapotų ornamentai kadaise buvo populiarūs, bet galiausiai išėjo iš mados (ir tam buvo nemažai priežasčių). Tačiau Spirit of Ecstasy liko ir tapo daiktu, be kurio „Rolls-Royce“ automobiliai yra neįsivaizduojami.

Baronas ir jo sekretorė

O viskas prasidėjo nuo anglų barono Johno Douglaso-Scotto-Montagu 1909-ųjų „Rolls-Royce Silver Ghost“. Ankstyvieji „Rolls-Royce“ neturėjo kapoto skulptūrėlių, tačiau aristokratas norėjo šiek tiek išskirtinumo. Ir pagerbti savo slaptą meilę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius