Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kokie alkotesteriai naudojami teisėtam blaivumo patikrinimui?

Bendrovių ir įstaigų vadovai puikiai žino įstatymais jiems numatytą pareigą ir atsakomybę tikrinti darbuotojų blaivumą. Tačiau tiek tikrintojams, tiek ir tikrinamiesiems dažnai būna neaišku, kokiais alkotesteriais reikia tikrinti, kad tikrinimo rezultatai būtų teisėti.
Tikrinimas stacionariu alkoholio matuokliu
Tikrinimas stacionariu alkoholio matuokliu / Alkotesteris.lt nuotr.

Mariaus Anusausko, bendrovės „Alkotesteris“ vadovo, teigimu, alkotesteriai yra labai įvairūs, todėl ir jų paskirtis yra labai skirtinga. „Nebūtina kiekvieną kartą naudoti vienkartinius antgalius, kad nustatytum alkoholio vartojimo faktą, tereikia vietoj rankinio alkotesterio naudoti alkoholio detektorių. Tačiau, aptikus alkoholio, įrodomajam tikrinimui teks naudoti kitokį, metrologinę patikrą turintį alkotesterį“, – sako M.Anusauskas. Darbdaviams skirtą įrangą darbuotojų blaivumo tikrinimui i6 dalies galima būtų skirstyti į penkias grupes.

Penkios alkoholio matuoklių grupės

Pirmajai grupei priklauso alkoholio detektoriai. Tai alkotesteriai, kuriais nesiekiama tiksliai išmatuoti alkoholio koncentraciją iškvėptame ore. Tikslas – nustatyti blaivumo ar alkoholio vartojimo faktą. Alkoholio detektoriams nereikia vienkartinių antgalių, į juos pučiama kelių centimetrų atstumu. Aptikus alkoholio, darbuotojo blaivumas gali būti patikrinamas rankiniu alkotesteriu, parodančiu alkoholio koncentraciją promilėmis. Alkoholio detektoriai idealiai tinka didelio srauto darbuotojų patikrinimui per trumpą laiką.

Antra grupė – rankiniai alkoholio matuokliai. Profesionaliam naudojimui skirtiems rankiniams alkotesteriams atliekama metrologinė patikra. Efektyviausiai šie alkotesteriai naudojami bendrovėse, kuriose darbuotojų tikrinimas vykdomas intensyviai, lauko sąlygomis, skirtingose vietose, taip pat nuolat tikrinami darbuotojai, dirbantys padidintos rizikos darbo vietose, vežantys pavojingus krovinius. Pasirinkus šiai grupei priskirtus alkotesterius, verta paskaičiuoti ir įvertinti prietaisų naudojimo dažnumą, tikrinimo aplinkos sąlygas ir vienkartinių antgalių kainą. Taip pat rankiniai alkotesteriai naudojami tada, kai preliminariai tikrinant alkoholio detektoriumi aptinkama alkoholio.

Trečiajai grupei priskirtini tie patys antros grupės rankiniai alkotesteriai, tačiau turintys sąsają su darbdaviams skirta programine įranga, registruojančia ir kaupiančia atliktų tikrinimų duomenis, spausdinančia pasirinktų laikotarpių ataskaitas, automatiškai generuojančia Valstybinės darbo inspekcijos rekomendacijas atitinkančius darbuotojo nušalinimo dėl neblaivumo ar darbuotojo siuntimo pas medikus aktus.

Ketvirtą grupę sudaro stacionarūs alkotesteriai, skirti darbuotojams, atvykstantiems į darbą ar patenkantiems į uždaras teritorijas, tikrinti. Šie alkotesteriai gali turėti modernias darbuotojų identifikavimo, veido atpažinimo, duomenų perdavimo ir kaupimo funkcijas. Vienas tokių stacionarių alkotesterių, bendrovės „Alkotesteris“ sukurtas lietuviškas „Alcodetector ID“ jau naudojamas mūsų šalyje, o šiemet buvo pristatytas ir JAV rinkai.

Penktoji grupė – alkoblokai. Tai automobiliuose, staklėse, kėlimo įrangoje, kelių priežiūros technikoje montuojami alkotesteriai, neleidžiantys užvesti automobilio variklio ar valdyti įrengimo, kol nepatikrinamas vairuotojo ar įrangos operatoriaus blaivumas. Alkoblokai užtikrina, kad darbuotojo blaivumas bus kontroliuojamas ne tik jam išvykstant iš bendrovės teritorijos, bet ir kiekvieną kartą užvedant automobilio variklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius